RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



ankety

NEJLEPŠÍ ALBA DRUHÉ DEKÁDY NOVÉHO TISÍCILETÍ PODLE REDAKTORŮ METAL FOREVER - jirka7200

Jak tu již ve svém žebříčku přede mnou naznačil Pepsi, mnoho objevného se v rockové hudbě v posledních dekádách neděje, firmy ke všemu u velké většiny metalových nahrávek nadále nestoudně przní zvuk a vyloženě inovativní desky objeví jen fajnšmekr po velkém úsilí. Když jsem se probíral oblíbenými nahrávkami za poslední desetiletí, tak jsem s hrůzou zjistil, že místa nejvyšší u mě obsadily desky většinou hudebně retrospektivní, které svým obsahem odkazují do dob dávno minulých. Ale kde brát nové neotřelé nahrávky a nekrást? Fanoušek dobré muziky by neměl propadnout beznaději, i takové se dají najít. Je třeba se ponořit do nabídek různých i méně známých vydavatelství a také se třeba nechat inspirovat na hudebních webech, třeba právě zde, na Metal Forever & Metal Man. Svůj výběr muziky jsem žánrově od sebe oddělil, aby seznam měl nějaký řád. Hudbu, tak jako filmovou produkci, vybírám dle momentální nálady a chuti, popř. dle dané příležitosti. Mám rád rozmanitou nabídku, takže vedle metalových uragánů proženu svými sluchovody i mnohé jiné žánry.

Elektro industriál :
Od té doby, co post industriální soubory přestaly nahrávat analogově, se nahrávky zvrhly v přebasovanou a přehulenou změť neinvenčního EBM a digitálního šumu. Vlajku žánru proto musí držet zakladatelé žánru, z nichž nejvýrazněji promluvili do pořadí tyto dva soubory:

Laibach - Laibach Revisited (2020) Slovinští nacionalisté zremasterovali první album z roku 1984 a znovu nahráli své nejvýraznějěí skladby ze svého repertoáru. Jednu z nich – živě zahranou symfonickou verzi songu Smrt za smrt z bruselského koncertu 2016 vyhlašuji za nejlepší skladbu dekády napříč žánry.

Test Dept. - Disturbance (2019) Po několika nevýrazných tanečně elektronických pokusech se Test Department vrátili v plné síle s albem, které nasálo mnoho z jejich raného období před čtyřmi dekádami.

Metal všech odnoží :
Greta Van Fleet - Anthem Of The Peaceful Army (2018) Mnohými hejtovaný soubor za částečné vykrádání odkazu Led Zeppelin. Za touto slupkou se však skrývají geniální autoři, kteří na poli rockové scény budou doceněni až za pár let – odpovědí bude i letošní novinka.

Thelema - Circumstellar (2018) Běloruský cyber prog metal v instrumentálním podání.

Fear Factory - Genexus (2015)
Kapela se rozhodla oživit atmosféru v minulosti jejich nejopěvovanějšího titulu „Demanufacture“, namíchala příhodný poměr melodických pasáží a kybernetických riffů a podařilo se jí to na jedničku.

Ghost B.C. - Opus Eponymous 2010 Tito Švédové svůj debut opentlili kdečím – okultním rockem a osmdesátkovým metalem, hard rockovými melodiemi a horrorovou vizáží Kiss či King Diamonda. Vytvořen byl velmi interesantní produkt, který mě baví dodnes, ačkoliv kvalita jejich další produkce (na rozdíl od popularity) klesala.

Judas Priest - Firepower (2018)
K této desce mohu napsat jen otřepanou větu – po nevýrazných deskách se Jídášům povedl návrat s druhým Painkillerem!

Queensryche - The Verdict (2019)
Kapela se s tím moc nemazala a přišla s přímočarou deskou s obrysy staré tvorby a to mi je sympatické.

Vektor - Terminal Redux (2016) Trochu váhám, do jaké škatulky tyto Amíky milující sci fi zařadit, zda do metalu,či či do škatulky progresivní. V jejich komplikovaných etudách je ale asi více thrashe - nic tak technicky dokonalého jsem dlouho neslyšel.

All Them Witches - Nothing as the Ideal (2020) Podivně psychedelicky hypnotická deska, stylově usazená někde mezi Tool a Kyuss.

Progresivní rock/metal :
IQ - Resistance (2019) Velmi vysokou laťku kvality si zachovává anglická neo progresivní kapela IQ, která má na svém kontě mnoho povedených desek. Velmi se povedlo i dvojalbum "Resistance".

Threshold - March Of Progress (2012)
Kdykoliv se zpěvák Damian Wilson objeví v této kapele, znamená to vydání velmi silné desky. Platí to i o tomto prog metalovém opusu

Tool - Fear Inoculum (2019)
Tito amíci se dávno stali pojmem, citují je ve své tvorbě mnohé soubory. Třináct let let čekání na tuto desku stálo za to.

Wobbler - From Silence to Somewhere (2017) V chladných a mrazivých skandinávských zemích se daří souborům typu Wobbler, které čerpají ze sedmdesátkového art rocku Yes či King Crimson.

Ring Van Möbius - Past The Evening Sun (2018) Norští retro progeři dali upomenout na Van Der Graaf Generator a ukázali, že to jde i bez kytar.

Těžko žánrově zařaditelné desky někde na pomezí world music, vážné hudby, avantgardního rocku a akustické muziky:
Wardruna - Runaljod - Ragnarok (2016) Norský hudební projekt Einara Selvika, který čerpá dovedně a přesvědčivě z norského šamanismu a všeobecně ze starobylé skandinávské muziky. Skutečně původní hudba Vikingů zněla jistě daleko primitivněji, přesto je pro mne poslech Wardruny mnohem mystičtější a ponurejší zážitek, než většina black metalových věrozvěstů.

Nick Cave And The Bad Seeds - Ghosteen (2019) Toto album je jedno z emočně nejponurejších, co jsem kdy v životě slyšel. Nick hudbu na ploše dvojalba využívá jako jakousi formou terapie, která je reakcí na tragickou událost v jeho osobním životě. Pokud bych hledal synonymum pro slovo žalm, tak to jsou songy z tohoto alba.

Dead Can Dance - Dionysus (2018) Legendární duo na této nahrávce po letech opět spolu a přec rozdělené. Nevšedně zpracovaný příběh se současně znějící směsí elektroniky a etnických vlivů s jasným trademarkem DCD.

Efterklang - Piramida (2012) Jakékoliv deska dánské rocková kapely je velkým zážitkem, neboť má pokaždé poněkud jinou atmosféru i náladu. Na albu “ Piramida“ kapela neodolatelným způsobem propojuje vážnou muziku a elektroniku s popem.

Charlie Looker - Simple Answers (2018) Směs elektronického rocku a vážné muziky. Tento muzikant vydal s různámi projekty mnoho kvalitní muziky, zrovna tak bych mohl nominovat jeho ranější tvorbu s Extra Life.

Maiden uniteD - Mind The Acoustic Pieces (2010) Britsko-holandské uskupení na kterém se mj. podílíel Damian Wilson (Threshold) a Ruud Jolie (Within Temptation). Uskupení přearanžovalo klasické songy Iron Maiden , které získaly naprosto nový rozměr a některých si vážím více než originálu, ač to může znít jakkoliv podivně. Maiden uniteD se na debut snažili navázat několika dalšími alby s muzikou IM, ale již nikdy se jim nepodařilo prvotinu překonat…

Domácí produkce :
O tuzemské česko – slovenské scéně toho vím velmi málo, dost ji šidím a tudíž v této oblasti nemám žádný přehled, což je určitě škoda….

Wohnout - G2 Acoustic Stage (2013) Poťouchlým písničkám to v akustickém provedení sluší.

Plexis - Vohul to (2011) Přímočará punková klasika.

Kazachstán - Tichý pohled (2018) Nejen v Brně se hraje kvalitní art rock, Kazachstán z Ostravy mile překvapil.

Jirka Lulek             



Vydáno: 27.04.2021
Přečteno: 1925x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
industriální kapelyPost Industriální...27. 04. 2021 20:35 jirka7200
Velký palec nahoru...27. 04. 2021 7:54 wuxia


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09098 sekund.