RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PITCH SHIFTER - www.pitchshifter.com

V Anglii bylo v roce 1997 z dnešního pohledu poněkud nepřehledno, žebříčky okupovali hard rockoví veteráni Led Zeppelin, Aerosmith či Bon Jovi, končila také neopunková vlna a pomalu odumíraly různé odnože grunge, více se prosazovaly alternativní spolky Faith No More, No Doubt, Skunk Anansie. Klasický heavy metal se nacházel na pokraji zájmu, vždyť i ikoničtí pěvci žánru - Bruce Dickinson a Rob Halford pokoušeli štěstí na sólové dráze. V Anglii dunělo Jungle, frčely rave party a těmi hlavními rebely pro mládež byli Prodigy s provokativním hitem "Firestarter".

U Earache ještě stačila kapela Pitch Shifter (PSI) vydat singl s dvěma remixy songů z poslední řadové desky a přišly potíže. Skupina měla totiž stejný produkční tým s kapelou Bivouac , anglickou kopií Nirvany, která již nějaký čas pracovala pro Geffen. Biouvac při postupných změnách požadavků trhu přestali vykazovat dostatečné prodeje a byli vyhozeni. Tým vyhodnotil, že by poněkud odlišní PSI mohli zaplnit díru na trhu. Problémem byla jejich podepsaná smlouva s Earache na další dvě alba. Nastalo úmorné vyjednávání a nakonec došlo k odstoupení a mimo jiné bylo dohodnuto, že materiál natočený za dobu trvání smlouvy zůstane vlastnictvím Earache.

Sen každé kapely se pro Shiftery stal realitou. Byli v laufu a s plnou finanční podporou velkého labelu v zádech. Nic ale není zadarmo, očekávána byla patřičná prodejní čísla. Soubor se vizuálně zcivilizoval přesně dle požadavků MTV stylistů, krátil se vlas. Došlo i ke změně loga a názvu kapely, které bylo upraveno ve stylu elektronických kapel a vypuštěna byla i mezera a velká písmena v názvu kapely v souladu s html kódem (tedy na pitchshifter). Kapela se tak jasně distancovala od předešlé produkce a bylo na čase. V USA totiž vystrkovala růžky nová generace nu metalistů - Limp Bizkit, Korn nebo Deftones a v Evropě bylo třeba patřičně reagovat. To Claydenovci zvládli, měli čich na nové trendy, to prokázali již několikrát. Na trh bylo v roce 1998 vypuštěno čtvrté album "www.pitchschifter.com".

Rozčarování starších fandů nabylo nového rozměru, pokud však budeme na novou tvorbu nahlížet nezaujatou optikou, tak si nelze nevšimnout několika skladeb s jasným hitovým potenciálem. Rozhodně se povedla trojka písní, které ještě před vydáním alba chytře zveřejnil Geffen ve formě singlů. Jednalo se o "Microwaved", na které lze jasně dokumentovat zvukový a stylový posun kapely. Drum and bass smyčky bicích, sci fi zvuky syntenzátoru a samplovaný, vykostěný zvuk kytary tvořil podklad pro Claydenův zpěv. Zpěvák upustil od řvaného projevu a nyní zní spíše spratkovsky punkově plival slova kriticky sociálně laděných textů. Hudebně jako by se prolnuly Ministry s Prodigy. Ostatně právě člen Prodigy, Jim Davies přidal do několika skladeb svá invenční kytarová sóla. V ničem rovněž nezaostávala "W.Y.S.I.W.Y.G." a hlavně ústřední song "Genius", jakási hymna, či největší hit PSI. Posluchač nemusel býti v té době géniem, aby po několika taktech nerozpoznal podobu s „Firestarter“ od Prodigy.

„Jestliže je dysfunkce naší funkcí (a pokud se dokážeme poučit z vlastních chyb), potom musím být géniem, co dokáže svou víru 50 000 x zesílit.“

Tato jedna několikrát opakovaná větička textu spolu se strhující hudbou rozpoutala mezi novými fandy hotové šílenství, bylo vydáno několik remixů a klip označil metalový časopis Kerrang za nejlepší video roku. I další kousky z první půlky alba "2nd Hand", "Civilised" a "Subject to Status" (kde lze zaslechnout určitou parafrázi na melodii od Nirvany) vcelku vkusně kombinují industriální samply s tanečními vzorci a samplovanou kytarou. V druhé polovině alba jako by kapele došly nápady. V "Disposable" s podobným samplem opět vykoukla Nirvana a každou další skladbou šla kvalita dolů. V instrumentálce "Innit" a "ZX81" jako by bylo navrstveno několik samplů bez ladu a skladu, "What`s in It for Me?" připomněl pro změnu Prodigy.

Přes všechna zmíněná negativa se deska díky několika hitům velmi dobře prodávala, hlavně v USA, nejen kvůli futuristickému a tehdy inovátorském zvuku, ale také kvůli poněkud odlišnému projevu, PSI nečerpali totiž tolik z hip hopu, jako jejich kolegové ze zámoří. Firma jim zajistila širokou publicitu, vystupováni na největších festivalech, turné po USA i Japonsku, některé skladby byly použity do počítačových her. Jednoznačně komerčně nejúspěšnější doba pro PSI.

Jirka Lulek             


FB PITCH SHIFTER

YouTube ukázka - Virus

Seznam skladeb:
1. Microwaved
2. 2nd Hand
3. Genius
4. Civilised
5. Subject to Status
6. W.Y.S.I.W.Y.G.
7. Please Sir
8. Disposable
9. A Better Lie
10. Innit
11. What`s in It for Me? 12. I Don t Like It
13. ZX81
14. Free Samples

Sestava:
Jon S. Clayden – zpěv
John A. Carter - kytara, programování
Mark D. Clayden - baskytara
DJ Walters – bicí
Jim Davies - kytary na šesti skladbách - jako host

Rok vydání: 1998
Čas: 52:47
Label: Geffen
Země: Anglie
Žánr: alternative/nu metal

Diskografie:
1991 - Industrial
1993 - "desensitized"
1996 - Infotainment?
1998 - www.pitchshifter.com
2000 - Deviant
2002 - PSI

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.04.2021
Přečteno: 1733x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
pro DDDJsem docela...19. 05. 2021 18:17 jirka7200
A vlastně i jo :).Protože ,,Deviant'...14. 05. 2021 0:47 DDD
DeviantPitchshifter...2. 05. 2021 9:52 jirka7200
Naprostý souhlasA za týden recka...30. 04. 2021 23:07 DDD


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10239 sekund.