Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TORRAX - Příběhy

Parta Torrax pochází z Kutné Hory, což dává dobrý smysl. Při možnosti každodenního pohledu na Chrám sv. Barbory, barokní Jezuitskou kolej či další architektonické skvosty, se musí v hlavě rodit melodie v podstatě samy. Kdyby tato představa měla být dotažena k dokonalosti, nabízely by "Příběhy", tedy druhé studiové album kapely, vzletný neoklasický power metal. Realita je trochu jiná, Torrax drhne heavík jenom s určitým poměrem poweru, dobrých melodií a povzbudivé "renesanční" energie je každopádně dost.

Co upoutá pozornost jako první - a zároveň dodá dostatečnou motivaci pro další studium kapely - je skvělý sound. Martin Hollandr přesně odchytil potřebné zvukové nuance, kytary i rytmická sekce mají chutnou metalovou šťávu a oproti dva roky starému debutu "V každým z nás" jde o citelný posun kupředu. To je pro určování výsledné kvality zcela zásadní, protože jakkoli ani samotný hudební obsah není k zahození, bez dobrého soundu by byl pouze poloviční. Takhle si bez problémů můžeme užít staromilsky laděné skladatelství, které zhusta využívá prověřené a provařené postupy, zároveň je ale dotováno poctivým nasazením a občas i vysoce chytlavými nápady.

"Noční můra" jen tak poškádlí krátkým pianovým motivem, aby se vše vcukuletu rozhýbalo v jeden z nejlepších songů alba. Dvojkopákový pohon je kapele blízký, strategie zdvojených kytar také nezůstala pozadu, a své k tomu má co říct i zpěvák Honza Sobota, který umí parádně pokřížkovsky zaječet, což dokáže jak v úvodním kousku, tak posléze třeba i v dalším povedeném rychlíku "Z pekla a zpět". Honza by mohl vysokooktávové výlety podnikat ještě častěji, klidně i na úkor hrubšího projevu, který mu z hrdla neleze s takovou pohodou ("Nech je vzplát").

Vrchol přichází s titulní skladbou. Na řízných kytarových spodcích si hoví průrazná melodie, jež nás dovede k pamětihodnému refrénu, a posléze i neméně chytlavému sólovému motivu. V podobných momentech se k heavy metalu rovným dílem hlásí power a slušného efektu je docíleno i bez kláves, jakkoli by černobílé klapky samozřejmě nic nepokazily, minimálně by pomohly odstranit celkový pocit vyšší "suchosti" materiálu. Drobný odpočet je nutný také proto, že opěvovaná titulka je v podstatě pouhým coverem debutového songu "Život už dal ti dost". Kutnohorští se snaží také o ostřejší přístup - "Černobyl", "Stíny" i "Morganův sen" chvílemi podeberou thrashové nože, nejlepší dojem z daných skladeb ale stejně přijde až při sólovém zrychlení. Takových okamžiků není málo, a právě díky nim Torrax vítězí, ať už se jedná o obývákový poslech, tak o - určitě brzká - živá představení. Podobných kapel totiž nebude na koncertech, zejména těch tuzemských, nikdy dost.

Petr Štěpnička             


FB TORRAX

YouTube ukázka - Příběhy

Seznam skladeb:
1. Noční můra
2. Černobyl
3. Z pekla a zpět
4. Nech je vzplát
5. Příběhy
6. Stíny
7. Morganův sen
8. Poutník

Sestava:
Honza Sobota - zpěv
Jindřich Čejka - kytara
Jaroslav Komberec - kytara
David Svoboda - baskytara
Michal Kružík - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 38:48
Zvuk: Martin Hollandr
Země: Česká republika
Žánr: heavy/power metal

Diskografie:
2019 -V každým z nás
2021 - Příběhy

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.05.2021
Přečteno: 1136x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09218 sekund.