ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WARDRUM - Mavericks

Ač se to někdy nemusí zdát, také power metal je tvrdý byznys. Když jste hodně dobří, chcete být patřičně ocenění. A tak jednoho dne i výtečný řecký zpěvák Yannis Papadopoulos, jenž kariéru rozjížděl u svých krajanů Wardrum, chytil lano od Fina Antona Kabanena. Jeho spolek Beast In Black totiž Yannisovi zaručoval vyhlídky, o kterých se mu v jeho tehdejší kapele mohlo jen zdát, a to přesto, že hudebně na tom Wardrum nebyli nikdy špatně. Jenže dnes frčí "bestiální tuc-tuc power", k němuž měla a - doufejme - bude mít dvojice osobitých řeckých autorů Stergios Kourou a Kostas Vreto vždy daleko.

Jejich tvorba se o power rovněž silně opírá, nejde však o laciné zábavové vzpruhy, ale o kvalitní, progem zpevněné pylony. Jenže všem bylo jasné, že dominantní základnu a zároveň okrasnou fasádu tvořil především Yannisův zpěv. Ke cti Řeků je třeba říct, že po počátečním šoku nesvěsili hlavy a pustili se do zdánlivě nadlidského úkolu - totiž nalézt frontmana, který se přiblíží kvalitě svého předchůdce. Po dvouletém pátrání se zadařilo, do kapely přišel v podstatě neznámý George Margaritopoulos, jenž je ovšem naprosto úžasný a Yannise plnohodnotně nahrazuje.

V hudbě Řeků se prolínají dva proudy, z nichž každý celkem spolehlivě prozrazuje svůj pramen. Když dojde na melodický power metal, je za tím jistojistě bicmen Stergios. Jeho pojetí daného žánru není tuctové, hojně vykresluje malebné kytarové vyhrávky a podklady, na kterých se zvedají - nejlépe - zdvojené vokály, jejichž křehká melodická klenba dokáže vzít za srdce. Skladby "Hunt For Survival", "Mavericks" (v jejímž základu přece jenom okrajově dojde na "tuc-tuc" rytmus), "Rise", "Mavro", "Silver Of Eternity" nebo i baladická "No One Believes", ty všechny jsou protkány silně chytlavými, a přece nevlezlými motivy, u kterých je jediným lehkým záporem postupná splývavost. I na to ale Řekové nalezli recept. Jistým kontrastem k těmto nasládlým úsekům se stává Kostasovo skladatelství, které jde více po kytarové členitosti.

Když přijdou k tónům ostřejší nebo rovnou progresivní riffy, autor je zřejmý. Ale protože aranže všech písní tvoří dvojice řeckých hudebníků dohromady, i ve složitější stylové hře většinou vyraší svěží melodické květy. Je to případ kousků "Best Of Times" (což je jedna z mála rychlejších položek) i "Broken Pieces", kde jsou do řízné heavíkové, resp. groovymetalové narace vsazeny další ze vzletných nápěvů a chorusů. Najdou se však i "zabejčenější" momenty - refrén "Sands Of Time" je až příliš zkoprnělý klasickým heavy metalem, "Raven Days" a "Promised Land" zase nepříliš přístupnou kytarovo/vokální texturou. Celkově je ale přesto možné mluvit o koncepčně pevnějším tvaru nahrávky, které určitě prospěla i historicky nejkratší stopáž. Pátá studiovka, která do série jednoslovných titulů přihodila slůvko "Mavericks", je zkrátka dílo hodné uznání. Ať už pro osobitější styl skládání, tak pro řadu pamětihodných melodických momentů, stejně jako pro pěvecké mistrovství George Margaritopoulose. Nezbývá než původním členům popřát, ať jim nového frontmana v dohledné době nevyfoukne nějaký hbitý a finančně zajištěnější kapelník.

Petr Štěpnička             


wardrum.gr

YouTube ukázka - Mavericks

Seznam skladeb:
1. Hunt For Survival
2. Best Of Times
3. Mavericks
4. Sands Of Time
5. Rise
6. Broken Pieces
7. Mavro (Ulrehs song)
8. No One Believes
9. Raven Days
10. Promised Land
11. Sliver Of Eternity

Sestava:
Stergios Kourou - bicí
Kosta Vreto - kytara
George Margaritopoulos - zpěv
J. Demian - kytara
Strutter Bass - baskytara

Rok vydání: 2021
Čas: 50:24
Label: Steel Gallery Records
Země: Řecko
Žánr: melodický power-prog metal

Diskografie:
2011 - Spadework
2012 - Desolation
2013 - Messenger
2016 - Awakening
2021 - Mavericks

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.05.2021
Přečteno: 2339x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nový zpěvák je...4. 08. 2021 10:55 htaedas
Já také, jejich...28. 05. 2021 20:52 Deny
jsem na novinku...28. 05. 2021 2:02 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11107 sekund.