RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BORN OF OSIRIS - Angel or Alien

Amíci Born of Osiris, jedni ze souborů tzv. sumeriancore, kam je zařadili dle jejich podobného hudebního stylu a názvu firemní stáje fandové ostré muziky, (stejně jako kolegy Slaughter To Prevail, Veil of Maya, Oceano, After the Burial nebo Black Veil Brides) vydávají v těchto dnech svoji šestou studiovou desku. Své fandy jádro kapely (ač pod různými názvy) oblažuje těžkotonážní muzikou bezmála již dvě dekády, a protože je Amerika země extrémů, tak vedle vyloženě melodických souborů, které sbírají vavříny jen ve Státech, je tu velebeno mnoho deathcore či metalcore souborů a některé se i pravidelně dostávají do žebříčků Billboard 200.

Jedním z takových spolků jsou i chicagští Born of Osiris. Částečně je to pravděpodobně tím, že se přece jen od ostatních trochu odlišují, a to zapojením kláves Joeho Burase do zběsilé vřavy podladěných kytar. Na debutu „A Higher Place“ jsou slyšet jen velmi decentně, na každé další desce dostávají o kapánek více prostoru. Nepřebírají však nikdy dominantní úlohu, jen trochu dobarvují a „zlidšťují“ djentem ovlivněnou kytarovou řezničinu Lee McKinneyho. Další specifikou je použití dvou vokálů, zpěvákovi Ronnie Canizarovi zdatně sekunduje klávesák Joe, střídají se o sloky, či jednotlivé řádky textů, někdy svůj řev řádně zdvojují, což působí efektně, zvláště při živé produkci. Kapela Born of Osiris spojuje několik táborů posluchačů, ti přicházejí od melodičtějších metalcore kapel typu Asking Alexandria, v kotli nechybí kovaní deathcore borci, částečné oblibě se těší z důvodu nekonvečního zakomponování kláves i u fandů progresivních metalových směrů.

Žhavá novinka pojmenovaná “Angel or Alien“ je v obchodech k mání od 2. července a lze na ní naleznout čtrnáct písní. Jsou oblečené v o kapánek dynamičtějším zvuku, než předchozí „The Simulation“ a v celkovém mixu netrčí tolik klávesy, jak tomu je na albu „Soul Sphere“ z roku 2015. Nejsou odstraněny, ale jsou zastrčeny více do pozadí, dobarvují celkový projev, plní i důležitou funkci v celkovém zvuku v různých intrech, outrech či mezihrách. Songy jsou energičtější, více metalcorové a hodně chytlavé. Stačí pár poslechů a zjevují se potencionální hity, kterých je tu požehnaně – hned úvodní trojice mezi ně patří. Dravá „Poster Child“, nabízející v chill outovém závěru i zvuky saxofonu, oficiální singl „White Nile“ s djentovými prvky, a „titulní „Anger or Alien“, z níž se v mezihře ozývá čistý, nezkreslený zpěv, což je věc nevídaná. Namátkou i „Threat of Your Presence“ obsahuje výrazný refrén a použitím odlidštěného zvuku kytar v některých okamžicích připomíná Cazaresův projekt Fear Factory. Paralel s Továrnou strachu je na různých místech alba k zaslechnutí více, třeba v zásecích riffů kytary v souhře s bubeníkem, někdy i v refrénech jako by Burton C.Bell dohlížel nad linkami zpěvu. Rovněž povedená je až progmetalově laděná i „Echobreather“ se snovým refrénem. I další songy drží lajnu a určitou kvalitu, ale přece jen se postupem času projevuje na podobný styl muziky kapánek přepálená délka alba a tak pár skladeb ke konci splývá v jeden celek. Na albu jsou i dva pokusy o hodně melodický projev, ve „Waves“, která je určena pro něžnější část lidstva (zde palec dolu), nopak velmi povedeným vybočením je melodická závěrečná květinka „Shadowmourne“, kde je slyšet, že i v tomto stylu se dá natočit prokomponovaná melodická a přitom rocková písnička, která nezní podlézavě ani podbízivě…

Na novince kapely Born of Osiris, která je některými médii označována jako vůdčí postava amerického deathcore, je znát určitý posun směrem k melodičtějšímu projevu, nejedná se však o nějaké „vyměknutí“ ve stylu stájových kolegů Asking Alexandria nebo Bring Me The Horizon, ale jen o určitý posun v rámci tvorby k chytlavěji vystavěným písním. A to se cení.

Jirka Lulek             


FB BORN OF OSIRIS

YouTube ukázka – Angel or Alien

Seznam skladeb:
1.Poster child
2. White nile
3. Angel or Alien
4. Waves
5. Oathbreaker
6. Threat of your presence
7. Love story
8. Crossface
9. Echobreather
10. Lost souls
11. In for the kill
12. You are the narrative
13. Truth and denial
14. Shadowmourne

Sestava:
Ronnie Canizaro - zpěv
Lee McKinney - kytara
Nick Rossi - baskytara
Joe Buras - klávesy, vokály
Cameron Losch - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 55:04
Label : Sumerian Rec.
Země:USA
Žánr: metalcore/djent/deathcore

Diskografie:
2009 - A Higher Place
2011 - The Discovery
2013 - Tomorrow We Die Alive
2015 - Soul Sphere
2019 - The Simulation
2021 - Angel Or Alien

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.07.2021
Přečteno: 841x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.52117 sekund.