RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Nad SYLVAN - Spiritus Mundi

Ve Švédsku se dařilo a i v současnosti daří kvalitním rockovým souborům napříč různými hudebními styly. Rovněž i na poli progresivního rocku tu najdeme mnoho muzikantů i kapel, které se těší velké přízni fanoušků žánru nejen ve své krajině, ale i na mezinárodní scéně. To je i případ i dnes dvaašedesátiletého Nada Sylvana, který se sice narodil v USA, ale cestu ke slávě si vyšlapal právě v této severské zemi.

Po prvotním koketování s popovou scénou na konci devadesátých let v sobě objevil Nad zalíbení k náročněji pojaté rockové muzice, třeba k tvorbě Petera Gabriela. Drobné paralely s jeho tvorbou najdeme na Nadově sólovém albu „Sylvanite“ z roku 2003, v projektu Unifaun se pak v podstatě přihlásil k lásce k tvorbě art rockových Genesis. Tam si jej vyhlédl Roine Stolt, švédský muzikant, známý jako někdejší člen legendární kapely Kaipa a současných The Flower Kings. Ve společném projektu Agents of Mercy se vyznali na několika deskách z obdivu ke kompozičně vyšperkovanému uměleckému rocku sedmdesátých let. Na progových festivalech si jej všiml kvůli podobné intonaci a barvě hlasu s Peterem Gabrielem i Phillem Collinsem Steve Hackett, který angažoval zpěváka do svého koncertního projektu Genesis Revisited. Nad se najednou ocitl na jevišti mezi smetánkou první ligy světového rocku – prostě naplnění definice „American Dream“ v praxi.

Nad Sylvan během koncertního zápřahu s Hackettovou družinou na svoji kariéru nezanevřel a natočil čtyři sólová alba. První dvě - „Courting The Widow“ a „The Bride Said No“ nikterak neskrývaly inspiraci tvorbou Genesis, ovšem jak se tomu ubránit, když ji máte ve svém DNA a na kytaru vám ve studiu vypomáhá Steve Hackett a Roine Stolt ? Až třetí „The Regal Bastard“ vykročilo poněkud jiným směrem k poklidnějšímu, avšak stále sofistikovanému soft rocku a s o to větší zvědavostí očekávali fandové novinku „Spiritus Mundi“ , která byla vydána v půli dubna tohoto roku.

Album zní opět poněkud odlišně, než to předchozí. Je to pravděpodobně tím, že se tentokrát Nad spojil s multiinstrumentalistou Andrewem Laitresem (Magos,The Winter Tree) a společně vytvořili nový repertoár. Vychází z něj vnitřní pohoda a uvolněnost, aranže jsou střídmější a vzdušnější, prim ve skladbách z větší části zastává Andrewova akustická kytara, vkusně doplněná rytmikou Flower Kings - basákem Jonasem Reingoldem a bubeníkem Mirkko DeMaiem. V roli hosta se zapojil v několika písních i Tony Levin (LTE), v jedné skladbě se kamarádsky připojil i Steve Hackett. Aranže Nad dochutil klávesami, klavírem i smyčcovými nástroji. Žádné prog rockové orgie v podobě rozsáhlých kompozic nečekejte, album má klasický písničkový formát, průměrná délka skladeb je kolem pěti minut, nenechte se zmást délkou posledního songu.

Úvodní „The Second Coming“ se zajímavým proggovým úvodem s hlasem vypravěče přerůstá v soft rockovou záležitost. V následných „Sailing to Byzantium“ a „Cap and Bells“ (se zapuštěnými zvuky zpěvu ptáků a rojení hmyzu) zpočátku dominuje akustická kytara, písně však neztrácí rockovou energii a občas připomenou kolegy Jethro Tull. Je radost poslouchat, jak skladby rozkvétají a získávají jemně symfonický kabátek. Z kratičké jednohubky „The Realists“, ozdobené cembalem a nahalovaným zpěvem dýchá atmosféra Pink Floyd. Objevují se i přímočařejší kousky s jednotvárnějším rytmem pop rockového charakteru, které patří na singl, aby zaujaly na „první dobrou“ – zde tuto funkci plní „The Stolen Child“, „The Hawk“ a první bonusová „You’ve Got To Find A Way“, která by se hodila i na nějaké album Phila Collinse. Další dvě skladby „To An Isle In The Water“ a „The Witch and The Mermaid“ se navrací k folk rockovým prvkům s odérem Big Big Train. Album uzavírá romanticky působící „The Fisherman“ s příjemným vyťukáváním jednotlivých tónů na klavír a sólem na steel kytaru ve středu skladby. Druhým bonusem na CD je art rocková, impresionisticky působící „To A Child Dancing In The Wind“, za kterou se trpělivému posluchači zjevuje po několika sekundách „easter egg“ v podobě dema “The Hawk“, nazpívaná Andrewem.

Na aktuálním sólovém albu Nad Sylvan opět posunul svůj výraz k větší osobitosti a originalitě. Určité paralely s tvorbou Genesis a jejich zpěváků se nezbavil, ale jsou mnohem méně okaté a vůbec ne prvoplánovité. Nad až na několik výjimek nesklouzl k posluchačsky přítulným hitparádovým songům, ale zachoval ve skladbách art rockový nádech, což nutno vyzdvihnout a ocenit. Ruku v ruce s kvalitním zvukem může toto album zpříjemnit poklidné večerní rozjímání každému vnímavému posluchači.

Jirka Lulek             


www.nadsylvan.com

YouTube ukázka - Sailing to Byzantium

Seznam skladeb:
1. The Second Coming
2. Sailing to Byzantium
3. Cap and Bells
4. The Realists
5. The Stolen Child
6. To an Isle in the Water
7. The Hawk
8. The Witch and the Mermaid
9. The Fisherman
10. You`ve Got to Find a Way
11. To a Child Dancing in the Wind

Sestava:
Nad Sylvan – zpěv, klávesy, kytary, bicí, programování
Andrew Laitres – zpěv, kytary, klávesy
Steve Hackett – kytara
Steve Piggot – kytara
Tony Levin - baskytara
Jonas Reingold – baskytara
Iwi Te Kanna – hoboj, flétna
Mirkko DeMaio – bicí

Rok vydání: 2021
Čas:
Label: InsideOut Music
Země: Švédsko
Žánr: prog/folk rock

Diskografie:
2003 - Sylvanite
2015 - Courting the Widow
2017 - The Bride Said No
2019 - The Regal Bastard
2021 - Spiritus Mundi

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.08.2021
Přečteno: 983x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08744 sekund.