Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LAKE OF TEARS - A Crimson Cosmos

Z pohledu toho, že v budoucnu zůstane Daniel Brennare jediným členem Lake Of Tears, nebyl odchod kytaristy Jonase Erikssona před nahráváním alba „A Crimson Cosmos“ kdovíjak zásadní událostí. Výhradním autorem i nadále zůstával Brennare, takže hudebně nebyla tahle změna absolutně znát. Paradoxně to bylo spíš naopak - na svém třetím albu „A Crimson Cosmos“ podnikli Lake Of Tears při cestě do minulosti frontální útok na posluchačovy smysly. Už když vezmete do ruky nezvykle vtipný fantasmagorický obal, hýřící pestrými barvami, plný houbiček, pohádkových námětů, včetně samotné kapely, vyvedené do podoby pohádkových postav, možná vás napadne až trochu kacířská myšlenka – snad Lake Of Tears nevyplácali veškerou originalitu a nápaditost na tento úlet. Touto deskou však Lake Of Tears odstartovali své nejkreativnější období, takže žádný strach, „A Crimson Cosmos“ je nadupané ohromně silnou muzikou, výbornými melodickými nápady, procítěností a emocemi až na půdu.

Přispěl k tomu fakt, že aniž by Lake Of Tears nějak razantně pošlapali svoje vlastní kořeny, je „A Crimson Cosmos“ úžasně pestrá deska, která s typickou melancholií i tradiční melodikou v duchu gotického doomu zachází velmi citlivě, přitom se však nebojí přímých odkazů na rockové postupy sedmdesátých let, tanečnosti a svým způsobem i hitovosti. Podmanivé pohupování v úvodní masivní riffovce „Boogie Bubble“ se svébytně ležérním vokálem i až strachopudně štípající sólovou kytarou je strhující. Hypnoticky vláčná „When My Sun Comes Down“ („…cause when my sun comes down, I´ll be walking a darker way“ ) s temnými melancholickými klávesami je dokonalou ukázkou toho, kterak se v až neskutečně pomalém tempu lze vyhnout těžkopádnosti a ještě navýšit svoji přitažlivost. Dokonalá živě taneční „Devil`s Diner“, s poťouchlým klavírem, kterou z hlavy už nikdy nevyženete, je jednou z nejvydařenějších kompozic kapely, i přes to, že svojí náladou se v podstatě vymyká základní podstatě Lake Of Tears. Depresivní instrumentálka „To Die Is To Wake“ s atmosférickými zvuky má tendence vše zklidnit a uspat, jenže tuhle svůdnou letargii ideálně utne gotikou vonící lehkonohá „Lady Rosenred“ s půvabně křehkým vokálním příspěvkem Jennie Tabler. Orgie v duchu staromilského mrazivého gotického rocku rozpoutá úžasně emotivní „Raistlin And The Rose“ („shadows, shadows and fever, no one hears him cry so he turns to evil…“), její alarmující líný závěr s vybrnkáváním, protivně přitažlivými zvuky i ledabylým pohvizdováním je zabijácký! Závěrečná přemýšlivá titulka koketuje s náladami Pink Floyd (!) a vtipným dovětkem španělky už jen dokumentuje, že v Soundtrade studios vládla skvělá a velmi kreativní nálada.

Vrchol tvorby Lake Of Tears? Jsem přesvědčen o tom, že v létě roku 1997 tomu věřil kde kdo. Ještě zdaleka však neměl být všem dnům konec, i přes to je možné konstatovat, že „A Crimson Cosmos“ je v diskografii Lake Of Tears jednou z nejzásadnějších položek.

Savapip             


www.lakeoftears.net

YouTube ukázka - Devil`s Diner

Seznam skladeb:
1. Boogie Bubble
2. Cosmic Weed
3. When My Sun Comes Down
4. Devil`s Diner
5. The Four Strings of Mourning
6. To Die Is to Wake
7. Lady Rosenred
8. Raistlin and the Rose
9. A Crimson Cosmos

Sestava:
Daniel Brennare – zpěv, kytara
Mikael Larsson - baskytara
Johan Oudhuis - bicí

Hosté: Jennie Tebler – zpěv
Magnus Sahlgren – kytara (1, 5-7,9)
Ronny Lahti – klávesy, kytara
Pelle Hogbring – klávesy

Rok vydání: 1997
Čas: 39:43
Label: Black Mark Production
Země: Švédsko

Diskografie:
1994 – Greater Art
1995 – Headstones
1997 – A Crimson Cosmos
1999 – Forever Autumn
2002 – The Neonai
2004 – Black Brick Road
2007 – Moons and Mushrooms
2011 – Illwill
2021 – Ominous

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.08.2021
Přečteno: 1513x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
KlasikaZkrátka jedno z...23. 08. 2021 8:12 VH


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0901 sekund.