TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Marius DANIELSEN (MARIUS DANIELSEN´S LEGEND OF VALLEY DOOM, EUNOMIA, DARKEST SINS) - Obdivuji norskou mytologii i Želvy Ninja

Až se bude na konci roku hodnotit metalová sezóna, třetí díl projektu Legend Of Valley Doom, se kterým letost přišel Nor Marius Danielsen, bude v mé bilanci hodně vysoko (zatím je nejvýš). Marius se vyprofiloval jako jeden z nejlepších powermetalových autorů současnosti, zmíněná "Legenda" ale ani zdaleka nepatří mezi jediný objekt jeho zájmu. Čím dalším se norský autor zabývá a jak složité je stvořit dílo s desítkami hostujících umělců, i tom je následující rozhovor.

Začněme odlehčeně - Norsko si nejvíc metalových fanoušků spojuje s blackem, jak je možné, že se zde v posledních letech rodí nejlepší alba v žánru zvaném powermetalová opera?
Když budu mluvit za sebe, jako dítě mě velmi zajímaly norské pohádky, mytologie a historie. Vikingové, jejich cesta do Anglie a další středověké příběhy. William Wallace, Johanka z Arku, Alexandr Veliký, Římská říše atd. K tomu přidejte lásku k Želvám Ninja, Star Wars, Pánovi prstenů, a co vám z toho může vzejít? Meče a velké příběhy!

Letos jsi dokončil trilogii svého projektu Legend Of Valley Doom (LOVD), jak náročná to byla cesta?
Hlavně dlouhá. Když jsem začal, psal se rok 2005 a bylo mi sedmnáct. Vzniklo několik demáčů a před šesti lety jsem nahrál první album. Vždy jsem měl představu o začátku i finále celé story, prostřední část bylo ale nutné dotvořit, což se povedlo s velkou pomocí mého bratra Petera a jeho projektu Eunomia. Když jsme propojili oba fantaskní světy do jednoho celku, začal se epický příběh sám rozvíjet.

Jak těžké je svolat ke spolupráci desítky hostujících hudebníků, z nichž někteří patří do první metalové ligy?
Nejdůležitější je mít věci pod logistickou kontrolou. K tomu mi sloužily obrovské přípravné materiály, které jsem měl rozpracované pro každý song. Když se povedlo zlanařit kýžené zpěváky, byl to nádherný pocit. Někdy to ale bylo složité, je nutné být kreativní a občas se pokusit využít své známosti. A pak ještě známé jejich známých. (smích)

Našli se i tací, kteří tvoji nabídku odřekli? Slyšel jsem, že to např. neklaplo s Kaiem Hansenem...
Mým velkým snem je dobrat se jednoho dne ke spolupráci s Tobiasem Sammetem, Brucem Dickinsonem, Kaiem Hansenem, Tony Kakkem, Timo Kotipeltem a řadou dalších. Zatím se to nepovedlo.

Jsi rovněž producentem s vlastním studiem. Řekl bych, že poslední album má zatím nejlepší zvuk, souhlasíš?
Díky, souhlasím. Zvuk se postupně zlepšoval na každém albu s tím, jak jsem se zdokonaloval v nahrávací práci. Možná v tom také hrála roli lepší příprava skladeb před vlastním mixem. A v neposlední řadě mám modernější technické vybavení studia, nežli tomu bylo v případě tvorby debutu.

Z tvé hudby dýchá odkaz klasické powermetalové školy, kterou jsi schopen okořenit svými nápady tak, aby vše znělo moderně a svěže. Kde čerpáš inspiraci, ať už v muzice či životě?
Zdrojů mám plno. Kapely jako Iron Maiden, Rhapsody, Avantasia, Freedom Call, Ramones a mnoho dalších. Potom filmy, seriály a knihy. A samozřejmě moje rodina. (smích)

Už jsme mluvili o spřízněné kapele Eunomia, kterou má v područí tvůj bratr Peter. Jak hluboká je ve skutečnosti propojenost obou projektů?
Vše je propojené na 100%. Je to obrovský vesmír, který se rozšiřoval na každém díle, které jsme stvořili nebo tvoříme. (v současnosti finišují přípravy druhé studiovky Eunomie, pozn. autora)

A co vaše společná kapela Darkest Sins, která vydala již dvě alba?
Tahle formace pořád existuje, v současnosti ale všechny spoluhráče využívám na živých vystoupeních LOVD. Jednoho dne možná vznikne další album, ale uvidíme.

Je vůbec možné přenést tak složitou a strukturální hudbu, kterou tvoříš, na pódia? Vím, že nějaké koncerty už proběhly, musí to ale být cesta mnoha kompromisů, např. v oblasti vokálů, je to tak?
Zatím jsme zahráli tři koncerty a další plánujeme na 27. listopadu v mém rodném norském městě Molde. Společně s Berntem Fjellestadem, který mi pomáhá se zpěvy, mým bratrem a mojí ženou jsme schopni zajistit, aby vše znělo patřičně epickým dojmem!

Věnuješ se také charitativnímu projektu Ana...
Ano, tento projekt jsme založili společně s mojí ženou Anniken. Díky prvnímu CD se nám povedlo vybrat přes 2.500 euro, a to pro norskou společnost zabývající se výzkumem rakoviny. V chodu je další spolupráce s organizací Metalheads Against Bullying, nahrávací proces jde velmi pomalu, ale už je v podstatě u konce, pouze musíme doladit některé vokály.

Na závěr to nejdůležitější. Je projekt LOVD opravdu uzavřenou kapitolou? Hodně fanoušků na něco takového není připraveno...
Hlavní příběh je u konce. Jestli ale fandové dají hlasitě najevo, že by chtěli spin-off, bude mi potěšením se jednoho dne opět ponořit do vesmíru LOVD. Několik nápadů už možná mám... (smích)

Petr Štěpnička             


www.mariusdanielsen.com

Související články


Vydáno: 05.09.2021
Přečteno: 1239x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09421 sekund.