PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEATH - Scream Bloody Gore

Co bylo dřív – slepice nebo vejce? Otázku, kterou si pokládali již staří Řekové, lze parafrázovat pro fandy death metalu následovně: je první death metalovou kapelou „Possessed“ nebo „Death“? Správná odpověď samozřejmě neexistuje, potažmo je irelevantní. První stopové prvky death metalu se datují k první půlce 80. let, kdy se některým muzikantům zdál exponovaný thrash metal ještě málo tvrdý a pomalý.

Především v okolí Floridy se zformovalo několik prvních deathmetalových kapel jako Nasty Savage, Morbid Angel, Obituary, a také Mantas, které založil Chuck Schuldiner ve svých šestnácti letech spolu s Rickem Rozzem a Kamem Leem. Následovaly nekonečné seance u Schuldinera v garáži, ze kterých se vykrystalizovalo demo „Death by Metal“. Název Mantas velice rychle vzal za své a již s všeříkajícím názvem Death se skupina kolem Chucka Schuldinera pustila do nahrávání dalších skladeb a demo nahrávek. Postupně vznikla dema „Reign of Terror“, „Infernal Death“ a „Mutilation“. Po neustálém nabízení své tvorby všude v okolí a živém hraní s Nasty Savage v roce 1985 nakonec dravou nadějnou kapelu podepsali Combat Records a začalo se mluvit o plnohodnotné desce.

Nahrávání debutového alba „Scream Bloody Gore“ proběhlo dvakrát. Nejdříve se začalo nahrávat na domovské Floridě, ale po prvním poslechu se Combat Records rozhodli, že takto ne a najali tehdy již zkušeného producenta Randyho Burnse, aby se album dokončilo v Kalifornii. Chuck Schuldiner udělal rázný krok, odjel do Kalifornie sám a debutovou desku „Scream Bloody Gore“ dokončil, byť již tehdy v kapele hrál na druhou kytaru John Hand, jenž se nahrávání nezúčastnil. Chuck se později vrátil domů na Floridu a cesty s bubeníkem Chrisem Reifertem se tak nadobro rozdělily. Jednalo se tak o jednu z mnoha personálních rotací, které principál, později nazván jako „otec deathmetalu“, za celou dobu působení v kapele roztočil.

Jeho geniální hudební talent, mladé rebelství a touha hrát tvrdou a rychlou hudbu nakonec debutem „Scream Bloody Gore“ vytyčily úplně novou odnož extrémní metalové muziky. Většina metalové obce se shodla, že právě tady vznikl death metal. Drsný vokál, tvrdé riffy v rychlém tempu a hororová témata, to vše v sobě snoubilo něco víc, než tehdy nabízel už tak agresivní thrash metal a nabídlo pohled do chorobné duše, znechucení, extrémní brutalitu a násilí. I přes tyto všechny aspekty z desky čiší čiré muzikantství a snaha o ozvláštnění zapamatovatelnými melodiemi. Řeč je především o písních „Zombie Ritual“ či „Evil Dead“, které jsou význačné právě kytarovou vyhrávkou.

Zbytek alba je víceméně nasycený typickými deathmetalovými trademarky, popsanými výše s patřičně temnou atmosférou. Pach smrti a nekompromisnosti se line již od úvodní „Infernal Death“ s dnes již kultovním nástupem Schuldinerova vokálu v prozaickém „Die!“, přes řežbu „Mutilation“ až po závěrečnou titulku, které sekundují i bonusy „Beyond the Unholy Grave“ a „Land of No Return“. Tehdy se albu povedlo šokovat, vystoupit ze stínu ostatních extrémních kapel a především se velice dobře prezentovat na trhu. Úspěch a pozitivní ohlasy pak na sebe nenechaly dlouho čekat.

„Scream Bloody Gore“ je zpětně ceněno především za výsostné postavení mezi prvními deathmetalovými deskami. Jednalo se o jakýsi chybějící mezičlánek mezi thrash metalem a novou, extrémnější odnoží metalu. Dopad alba na celou deathmetalovou scénu byl obrovský, stejně jako na kariéru samotné kapely. Střízlivou optikou je však „Scream Bloody Gore“ v kontextu diskografie „Death“ či deathmetalových desek obecně přece jen překonáno, byť debut je to více než solidní. Zvlášť, když si uvědomíme, že jde prakticky o dílo jednoho dvacetiletého mladíka.

Radek Neuman             


www.deathbandcamp.com

YouTube ukázka – Zombie Ritual

Seznam skladeb:
1. Infernal Death
2. Zombie Ritual
3. Denial of Life
4. Sacrificial
5. Mutilation
6. Regurgitated Guts
7. Baptized in Blood
8. Torn to Pieces
9. Evil Dead
10. Scream Bloody Gore

Sestava:
Chuck Schuldiner – zpěv, kytara, baskytara
Chris Reifert - bicí

Rok vydání: 1987
Čas: 37:51
Label: Combat Records
Země: USA
Žánr: death metal

Diskografie:
1987 - Scream Bloody Gore
1988 - Leprosy
1990 - Spiritual Healing
1991 - Human
1993 - Individual Thought Patterns
1995 - Symbolic
1998 - The Sound of Perseverance

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.09.2021
Přečteno: 2299x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
v rámci diskografie 8/10Pre mňa osobne o...7. 10. 2021 22:27 Demonick
Proč jsem si tohle...30. 09. 2021 13:20 Avram
Návrat do mého...30. 09. 2021 8:27 htaedas
TOPDEATH, pro mě...30. 09. 2021 7:42 David Svoboda
Kult. Nevím, zda...30. 09. 2021 0:14 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10708 sekund.