RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEATH - Symbolic

Polovina devadesátých let zastihla Chucka Schuldinera v nebývalém tvůrčím rozpuku a hráčské pohodě. Jeho vývoj od zapřisáhlého death metalu k progresivní metalové hudbě s důrazem na muzikantský rozvoj, byl v této době až hmatatelný. Po našlapané „Individual Thought Patterns“ přišel čas dokončit přerod – vzniklo další přelomové album „Symbolic“.

Rytmická sekce měla zůstat zachována, ale při přípravách na desku se basákovi Di Giorgiovi narodilo první dítě, což nemohlo s Chuckem, zapáleným do příprav dalšího alba, fungovat. Zvlášť, když se mělo nahrávat u Jima Morrise, se kterým se floridský frontman domluvil na tom, že deska bude vypiplaná od začátku do konce a nebudou se brát v potaz žádné ústupky. Zkrátka a dobře bude výsledek na albu tím nejlepším, jaký se mohl v tu chvíli a v té sestavě dosáhnout. Daleko od pravdy pánové skutečně nebyli…

„Symbolic“ je logickým vyústěním Chuckovy cesty k melodickému metalu. Hned úvodní plíživý zlověstný riff předznamenává, že tady se budou dít věci. A taky že dějí. Šestiminutová titulka nabídne hned tři hlavní motivy, spousty nádherné kytarové práce, rychlá tempa a melodické vsuvky, organicky zakomponované do celé skladby. V podstatě tedy to, co se děje po celou stopáž desky. Skladatelsky se jedná o výjimečný kus s rafinovanými tvrdými výstřelky, chytlavými melodickými party a patřičně uhrančivým Schuldinerovým projevem, který si tentokrát dává záležet na každém prezentovaném slovu a společně s propracovaným instrumentálním doprovodem rozráží dveře metalu dokořán.

Dominantní je na „Symbolic“ celková atmosféra, jež se dá označit díky nádherným kytarám a textům za jakousi existenciální, filozoficky zabarvenou sondu do temné a niterné duše umělce. Dosud se jedná o zatím nejemocionálnější album, které svou technickou precizností, komplexností a zároveň chytlavostí přeskakuje veškeré mantinely související s death metalem jako takovým. Pasáže v „Empty Words“, „Sacred Serenity“, „Crystal Mountain“ nebo „Without Judgment“ lze směle zařadit mezi to nejdospělejší a hudebně nejzajímavější, co je možné od Death v jejich diskografii slyšet. Přesto je páteří alba stále agresivní a rychlá rytmika, která stmeluje všechny melodické a harmonické kundrlinky, prostupující každou skladbou. Už vzpomínaná titulní skladba nebo geniálně gradující interval v „Misanthrope“ budiž důkazem.

Chuck Schuldiner přerostl death metal. V této škatulce se ošíval již na albech dřívějších, ale až tady skutečně roztáhl svá kreativní skladatelská křídla a jal se vydávat tvrdou a rychlou metalovou hudbu inovativním způsobem. Nechybí mu obrovský cit pro melodii, chytlavost, hitovost, naléhavost s emocionálním nábojem, a to vše zabalené do typické brutální našlapané a technicky propracované progresivní rytmiky. Vše ladí, dýchá a krásně se doplňuje přesně dle skladatelských not hlavního principála.

Death dosáhli pomyslného vrcholu a Chuck se v novém stylu cítil jako ryba ve vodě. Tím spíš už ho nálepkování a škatulkování „kmotra death metalu“ a srovnávání s ostatními deathmetalovými novinkami stále více unavovalo a postupem času i uráželo. Závěr turné k „Symbolic“ už byl pro všechny přítomné utrpení – Chuck se rozhádal s vydavatelem a již dávno se viděl jinde…v jeho hlavě se totiž zrodil projekt Control Denied a Death se po „Symbolic“ de facto rozpadli. Na vrcholu, chtělo by se dodat.

Radek Neuman             


www.deathbandcamp.com

YouTube ukázka – Symbolic

Seznam skladeb:
1. Symbolic
2. Zero Tolerance
3. Empty Words
4. Sacred Serenity
5. 1,000 Eyes
6. Without Judgement
7. Crystal Mountain
8. Misanthrope
9. Perennial Quest

Sestava:
Chuck Schuldiner – zpěv, kytara
Bobby Koelble – sólová kytara
Kelly Conlon – baskytara
Gene Hoglan - bicí

Rok vydání: 1995
Čas: 50:37
Label: Roadrunner Records
Země: USA
Žánr: technický death metal

Diskografie:
1987 - Scream Bloody Gore
1988 - Leprosy
1990 - Spiritual Healing
1991 - Human
1993 - Individual Thought Patterns
1995 - Symbolic
1998 - The Sound of Perseverance

Související články - Scream Bloody Gore

Související články - Leprosy

Související články - Spiritual Healing

Související články - Human

Související články - Individual Thought Patterns

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.11.2021
Přečteno: 2128x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
K podmince od NBS tou podmínkou...5. 11. 2021 6:21 Luca
Chtělo to na stadiony !Je strašná škoda...4. 11. 2021 23:37 lukáš
Abolutně vrcholné...4. 11. 2021 17:32 orre
Dokonalost...4. 11. 2021 11:48 Obsolete
Hudba z jiné galaxieTo, co se na této...4. 11. 2021 7:53 David Svoboda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09405 sekund.