RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEATH - The Sound of Perseverance

Death se po turné k desce „Symbolic“ rozpustili a Chuck Schuldiner naplno rozjel projekt Control Denied. Měl to být jeho splněný sen a tečka za cestou k progresivnímu metalu, ke kterému minimálně od desky „Human“ soustavně směřoval. Láska k power metalu 80. let, čisté vokály a progresivní cítění – to byly ingredience, které lídr čerstvě rozpadlé deathmetalové formace akcentoval. Jenže Chuck míní a vydavatelé mění.

Boční projekt floridského kapelníka dlouho sháněl vydavatele, který by prvotinu zaštítil a hlavně zafinancoval. Progresivní metal s čistým vokálem nebyl to samé jako další řadová deska zavedené kapely, jež má mezi fanoušky a kritiky extrémního metalu výsadní postavení. Když se ještě k tomu všemu přičetl faktor Chuckova podrážděného chování a komplikovaná spolupráce v podstatě s kýmkoliv, šel umělecký záměr stranou. Chucka nakonec zachránilo až renomované vydavatelství Nuclear Blast, které přišlo s prohlášením: zafinancujeme prvotinu Control Denied, ale chceme ještě jedno album Death. Chuck souhlasil a začal formovat novou sestavu na poslední album floridské smečky s názvem „The Sound of Perseverance“.

Shannon Hamm a Richard Christy byly již naverbováni ke Control Denied, a na basu zaskočil Scott Clendenin. Chuck měl již s těmito pány dodělané skoro celé album, ale Nuclear Blast rozhodlo jasně: první bude řadovka Death, až potom váš nový projekt. Zvítězil tak čirý pragmatismus, když skladby „Bite The Pain“, „Spirit Crusher“, „Story to Tell“, „Voice of the Soul“ a „Moment of Clarity“ nakonec zakotvily na posledním albu Death namísto prvotiny Control Denied, ke kterému byly primárně určené. Je tedy naprosto logické, že Chuck chtě nechtě vytvořil můstek mezi svou domovskou kapelou a projektem, jenž vyplynul z touhy vymanit se ze své původní tvorby. A to by nebyl Chuck Schuldiner, aby se opět nepředvedl v nejlepším světle…

„The Sound of Perseverance“ mistrně kombinuje zavedené principy floridské smrtky, smíchané s touhou po klasickém heavy/power metalu s důrazem na progresivní notu. Výsledkem je nejen opět silné album plné nezapomenutelných momentů, ale také další, trochu jiný odstín řadové desky, kompletující už tak pestrou škálu diskografie Death. Na finální placce je ke slyšení hned několik ikonických momentů, o které se starají hlavně „zpívající“ kytary – „Bite the Pain“, „Story to Tell“, „Flesh and the Power It Holds“ a hlavně instrumentální „Voice of the Soul“ (která by klidně mohla trvat donekonečna) se můžou směle zařadit mezi ty nejlepší kousky v historii kapely.

Deska ovšem není úplně bezzubá a dokáže i tnout do živého. Především úvodní šleha „Scavenger of Human Sorrow“ perfektně navazuje na předchozí „Symbolic“ v tom smyslu, že nechává dostatečně vyřádit všechny instrumentalisty a dát jim tolik prostoru, kolik si zaslouží. Bicí, basa a kytara mají často velice silné sólové party, které si mezi sebou hravě a rafinovaně přelévají skrze celou nahrávku. Skladbám nabobtnala délka a díky nespočtu jednotlivých nápadů, čítajícím změny temp, rytmiky a koketování s dalšími subžánry, se klidně každá z písní mohla rozdělit do dvou i tří fungujících samostatných děl.

Menším zklamáním je paradoxně sólová kytara, která byla odjakživa velice výrazným prvkem v hudbě Death. Na této desce se kromě povedených dvojhlasů dočkáme však spíše napůl improvizovaných chaotických jamovacích vsuvek, které ne vždy vhodně obohatí nariffovaný spodek. Velkou otázkou je také přítomnost coveru „Painkiller“, jenž rozhodně nedělá originálu ostudu, ale na druhou stranu trochu rozpačitě zakončuje celou desku, která se atmosféricky uzavře ve výborné a vše vypovídající „A Moment of Clarity“.

Poslední album Death završuje cestu, kterou se Chuck Schuldiner od alba „Human“ ubíral. Cestu ke kořenům metalu s výraznou melodikou a s touhou posouvat své muzikantství stále dál a objevovat všechny možné vlivy, odstíny a esence tvrdé hudby. Nakonec se stal název, logo a žánrové zařazení floridské smečky natolik svazující, že se Chuck ocitl na konci této cesty, ze které nebylo úniku. Završení jedné z nejpestřejších a nejkvalitnějších diskografií v historii metalu nedělá kapele vůbec žádnou ostudu. Ba naopak, končí takřka na vrcholu sil.

Radek Neuman             


deathbandcamp.com

YouTube ukázka – Spirit Crusher

Seznam skladeb:
1. Scavenger of Human Sorrow
2. Bite the Pain
3. Spirit Crusher
4. Story to Tell
5. Flesh and the Power It Holds
6. Voice of the Soul
7. To Forgive Is to Suffer
8. A Moment of Clarity
9. Painkiller

Sestava:
Chuck Schuldiner – zpěv, kytara
Shannon Hamm – sólová kytara
Scott Clendenin – baskytara
Richard Christy - bicí

Rok vydání: 1998
Čas: 56:17
Label: Nuclear Blast Records
Země: USA
Žánr: melodický death metal

Diskografie:
1987 - Scream Bloody Gore
1988 - Leprosy
1990 - Spiritual Healing
1991 - Human
1993 - Individual Thought Patterns
1995 - Symbolic
1998 - The Sound of Perseverance

Související články - Scream Bloody Gore

Související články - Leprosy

Související články - Spiritual Healing

Související články - Human

Související články - Individual Thought Patterns

Související články - Symbolic

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.11.2021
Přečteno: 2091x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Deathorchestra 2čistým hlasem, ke...24. 08. 2022 11:26 Sagi
DeathorchestraLidi, tohle znáte?...24. 08. 2022 11:18 Sagi
Opět parádní...11. 11. 2021 21:19 orre
Pro mě nejhůře...11. 11. 2021 20:46 rumcajs
Opet pecka, i keď...11. 11. 2021 11:11 sanntrik


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08683 sekund.