RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EXORCIZPHOBIA - Friend Of Lunacy

Gigantická vlna návratu starého klasického thrash metalu už roky trvá. Všetko akoby sa dialo v rokoch osemdesiatých až deväťdesiatých - riffy, aranžmány, štýl spievania, spôsob hry na bicie, sóla, gitarové sekačky, prírazy - proste old school thrash metal ako má byť. Trutnovská Exorcizphobia nič z tohto neopomenula a ide vo veľmi dobre zabehnutej spomínanej lajne. Žiadne experimenty, jedine terajší modernejší "trešový" zvuk by jej mnohé kapely z tej éry mohli závidieť. A keďže som vyrastal na kapelách ako Razor, Deathrow, Piledriver, Holy Moses, Artillery, Angel Dust, Détente, Nasty Savage, Infernal Majesty, Toxik, Vio-lence, Sacred Reich, Messiah, Living Death, Voi Vod, Dark Angel či Iron Angel, albumy Exorcizphobia sa mi páčia. A to aj vrátane posledného minialba "Friend of Lunacy". Mnohí znalci si určite povšimli, že som nespomenul bašty thrash metalu ako Anthrax, Megadeth, Metallicu, Overkill, Destruction, Sodom, Kreator či Testament... Zámerne. Nech sa na zabudnuté spomenie so cťou.

Jednoznačne ako gitarista chválim hlavné riffy v otváracej skladbe :Inner Strenght: a v záseku :Stuck Between Realities:. Dôkaz, že stále sa dá vymyslieť originálny riff, ktorý bude mať ťah a silu bez toho, aby ste kohosi vykradli. Mám tieto "odrážané" riffy na spôsob The Haunted veľmi rád a presne z tohto súdka je aj spomínaný otvárací killer riff. Song "The Reckoning" ma zasa potešil svojim silne voivodovským nádychom, ktorých pre ich originalitu neprestanem vyzdvihovať. Páči sa mi aj thrash metalová podoba inak silne grind rock ´n´ rolovej pecky "Missing Rebellion" od šialencov Malignant Tumour.

Spev mi silne pripomína starý Anthrax a Sacred Reich, hlavne v melodických refrénoch, kde spevák vybehne na dlhé tóny. Dobré! Tvrdšie, aj melodickejšie polohy speváka znejú parádne, tak ako majú, žiadna výtka. Samozrejme, nesmú chýbať sóla. Tie ma síce z kokpitu dajakou prevratnosťou nevystrelili, ale zasa im niet čo vytknúť, hrať chalani vedia veľmi dobre. A zároveň splnili podmienku sólovania, na ktorú mnohé súčasné kapela kašlú. No pri thrash metale by to bez masteníc nešlo.

Zápory dosky? Mne vadia intrá. Keď ich kapela použije viacero a aj na pospájanie skladieb, album sa stáva horšie stráviteľný. To mi došlo prvýkrát pri albume Judas Priest "Jugulator", ktorý som mal problém poriadne prepočúvať, nikdy som poriadne nevedel, ktorá pieseň vlastne hrá. Ak odmyslím dve verzie piesne titulnej "Friend of Lunacy", dám preč intrá a cover, priniesli chalani svetu vlastne iba štyri svoje nové piesne, aj keď prehrávač vám bude ukazovať číslo osem. Milý podfuk. Hlavne pre tých, ktorý majú kvalitný thrash metal radi a to aj produkciu kvalitnej Exorcizphobie.

Hirax             


FB EXORCIZPHOBIA YouTube ukázka - Friend Of Lunacy

Seznam skladeb:
1. Inner Strength
2. Take It Easy
3. Stuck Between Realities
4. Friend of Lunacy
5. Mentally Divergent
6. The Reckoning
7. Missing Rebellion
8. Friend of Lunacy (alternative version)

Sestava:
Tomáš Skořepa - zpěv. kytara
Ondřej Šíma - kytara
Aleš Kostka - baskytara
Tomáš Kejkrt - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 27:20
Země: Česká republika

Diskografie:
2012 - Something Is Wrong
2018 - About Us Without Us
2020 - Digitotality
2021 - Friend of Lunacy (EP)

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.09.2021
Přečteno: 1833x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Slušnej nářez!...26. 09. 2021 10:46 mr.deadhead


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10972 sekund.