DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEVIL`S TRILL - Rattle The Bones

Dáme si malý kvíz. Kolik znáte rockových či metalových kapel z kanadské provincie Quebec? Z této osmimilionové oblasti pochází třeba metalcoreoví The Agonist, ve kterých působila dnešní zpěvačka Arch Enemy Alissa White-Gluz nebo Despiced Icon, hrající drtící deathcore. Fanoušci death metalu si možná vybaví spolky Gorguts, Martyr nebo Kataklysm, thrashovým a progresivním badatelům jistě vytanou na mysli legendární Voivod a po dnešním článku si možná někdo v budoucnu vzpomene na kapelu Devil`s Trill…..

Základy souboru byly položeny v roce 2016, kdy bubeník Frédéric Giguère zjistil, že si hudebně rozumí s kytaristou Hugo Baillargeonem. Oba měli přesnou představu, jakou by měl mít zpěvák barvu hlasu, takže chvíli trvalo, než objevili toho pravého. Nakonec měli štěstí a kápli na Stéphane Laplanteho, který jejich vysoké nároky splňoval. Kapela byla doplněna druhým kytaristou Danielem Lapointe a basákem Dominicem Labbém a tím Devil`s Trill začali psát svůj příběh.

Když dali dohromady dostatek materiálu, nadešel čas k natočení prvního alba kapely. Tak jako u mnoha kapel v tomto období nastal problém s Covid pandemií, takže hudebníci museli improvizovat a každý si své party natočil sám doma. O chystaném albu se dozvěděl hudební producent (a člen Kataklysm) Jean-Francois Dagenais a sám kapelu oslovil s nabídkou spolupráce na výsledném mixu nahrávky. V pandemickém chaosu mu pravděpodobně zbylo trochu času, takže se mohl ponořit do práce ve svém JFD studiu a v jarních měsících roku 2021 desku kapely Devil`s Trill zdárně dokončil.

Album se rozjíždí opatrně a pomalu, snad aby nevyplašilo nepřipraveného posluchače. Houpavá „Dreamland“ začíná po úvodním riffu lehkým vybrnkáváním kytar a naléhavým zpěvem Stéphaneho, který svým jemně nakřáplým hlasem pomalu stupňuje napětí. Ostré kytary se navzájem doplňují, dojde i na poutavé sólo. Tento song dává svou syrovou energií upomenout na Pearl Jam či Alice In Chains na počátku devadesátek, i hlas Stéphaneho je podobně zbarven. Vše je však více metalicky naostřeno. I „Against The Wall“ se pomalu valí údolím, závěrečná třetina se postupně mění v riffovou smršť, doprovázenou kulometem dvojšlapky. Po psychedelickém intru přichází na řadu svižná a skočná hitovka „Bones“, kde je radost poslouchat jakýkoliv nástroj – skvěle se doplňující metalické kytary, členitý doprovod bicích a i charismatický a nápaditý zpěvákův řev. Velmi obtížně stylově zařaditelná záležitost, jakýsi melodický derivát groove metalových partiček s grunge kořením. Další valivá „Near Death Experience“ využívá stoner rockový sound kytar k doplnění zpěvákova frázování. Drsně rocková záležitost, to platí i o následné „Cyrus“.

Pomalá, skoro šestiminutová skladba „In My Head“ s hypnotickými mezihrami míchá grunge prvky s atmosférickými elementy, vše je doplněno procítěným sabbathovským kytarovým sólem a zajímavě smíchanými linkami zpěvu a šepotu. Asi nejsilnější zářez na albu. „Over And Over Again“ by mohl být pravým rockovým ploužákem i s údernější částí skladby s těžkotonážními riffy. Ospalou a uvolněnou atmosféru v prvních minutách navozuje „Honor and Death“ vyklidněnou „pinkfloydovskou“ pasáží se zvonivě kytarovými vyhrávkami a čistým zpěvákovým projevem, v půli se však, podobně jako předchozí skladba, láme do smrště hlomozícího závěru. Titulní „Rattle The Bones“ bezmála sedmiminutová píseň alba v závěru opakuje skladatelský vzorec Ďáblova trylku, ale již nic nového nepřináší a spíše klidní rozjitřené smysly…

Kanadští Devil`s Trill potěší příznivce potemnělých valivých grunge riffů, které jsou však metalicky nabroušenější, než tehdejší party seattleské scény. Ve většině středně tempých písních kapela dovedně míchá nálady, pomalé i rychlejší části skladeb umně spojuje ostrými groove riffy kytar, vše doplňuje nápaditou rytmikou. Každá skladba, ač je z podobného těsta, nabízí poněkud odlišné prvky, někde více dochucené grunge, někde stoner rockovým nářezem, jindy muzikanti přimíchají více melancholie a zádumčivosti, nebo použijí hypnotické i progresivně rockové koření. Z desky „Rattle The Bones“ však hlavně sálá silná rocková energie, tak jak tomu bylo ještě v devadesátkách a takových souborů dnes není mnoho. Spolu se zajímavými texty a plně dynamickým zvukem ji lze jako celek zařadit mezi nejzajímavější počiny letošního léta.

Jirka Lulek             


FB DEVIL`S TRILL

YouTube ukázka - Bones

Seznam skladeb:
01. Dreamland
02. Against The Wall
03. Bones
04. Near Death Experience
05. Cyrus
06. In My Head
07. Over And Over Again
08. Honor And Death
09. Rattle The Bones

Sestava:
Stéphane Laplante – zpěv
Hugo Baillargeon – kytara
Daniel Lapointe – kytara
Dominic Labbé – basa
Frédéric Giguère – bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 45:34
Label: DEVIL`S TRILL Records Země: Kanada
Žánr: grunge/metal

Diskografie:
2021 - Rattle The Bones

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.10.2021
Přečteno: 1584x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09934 sekund.