TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Powermetalové novinky roku 2021 - část III. - kapely AGE OF CAPELLA, SKYBLAZER a AGNES

AGE OF CAPELLA - Outside World
Brazilská parta Age Of Capella (původně Capella) může být pro československého fanouška zajímavá už tím, že za mikrofonem stojí Jota Fortinho, jenž momentálně pěje také u Signum Regis. Styčných bodů je ostatně víc - Brazilci do svého power metalu rovněž vnášejí progresivní prvky, i když je pravda, že v tomto ohledu prozatím nejsou natolik rafinovaní, jako spolek, kterému vévodí Ronnie König. Špatně nám ale při poslechu debutového EP "Outside World" určitě nebude, právě naopak, v případě songu "Higher" se dočkáme královské power-speedmetalové hostiny, která je sice zásadně inspirovaná historickým odkazem Angry, to však nic neubírá z krásného stylového zážitku, jehož vrchol leží v sólu a refrénu, jež plně korespondují s titulem dané písně. K "Angra-poweru" se rovněž kloní skladby "Falling Nations" a "Queen Of The Lions" a zase jde o povedené momenty, ať už díky smyčcové podpoře či líbivě zrychleným chorusům. Kus "On The Wall" vsadí na výše zmíněné progresivní prvky, které ale nepřispějí k lepšímu vyznění daného songu. Brazilcům prozatím vyhovuje melodická lehkost, jak dokládá i závěrečná akustická pohoda "Feelings". Doporučení je každopádně na místě.
7/10
YouTube ukázka - Falling Nations

SKYBLAZER - Time for Deliverance
Chvíli paráda, chvíli rozporuplné pocity, i tak by se dalo charakterizovat debutové EP "Time for Deliverance", které na konci srpna zveřejnil švédský hudebník Johannes Frykholm, jinak klávesák ve formaci Palantír a nově také domácích Symphonity. Johannes je powermetalový srdcař, nadaný skladatel a méně zdatný zpěvák. Melodicko/optimistická vlezlost (někdo by mohl říct naivita) písní je ovšem odzbrojující, jakkoli se občas jedná o "malinko povědomá témata", jenže stavba písní, refrénů a sól prostě strhne a baví. Na škodu není občasné propojení příjemně urputného power-speedu (připomínajícího ranou tvorbu Power Quest) se stylem AOR, impulz k jisté nevoli by ovšem mohl podnítit Johannesův zpěv, který až příliš často prozrazuje necvičené (netalentované?) hrdlo. Kvalita vokálních linek, potažmo celých písní, přitom automaticky volá po lepším pěveckém uchopení, nicméně je jasné, že by šlo o další finanční výdaj navíc. Alespoň že ve vícehlasech, případně za pomoci hostů (v "Man Or Machine" si např. zapěl Marius Danielsen) daný problém mizí, kdyby ovšem nebylo této slabiny, bylo by závěrečné hodnocení ještě vyšší.
7,5/10
YouTube ukázka - Man Or Machine

AGNES - Hegemony Shift
Jestli jsem v předešlém odstavci naťukl nepůvodnost melodických motivů, pak v případě korejského solitéra Mevina Kima se dostáváme ještě hlouběji. Obsah debutového alba "Hegemony Shift" (přiznaně) vybírá Rhapsody, Stratovarius i Helloween, přesto nelze nahrávku okamžitě odsoudit. Korejský autor (mluvíme samozřejmě o Koreji Jižní, v té Severní je pravděpodobně metal zakázán pod trestem smrti) je totiž velmi schopný řemeslník a hlavně dobrý zpěvák (zabarvením hodně podobný Fabio Lionemu, což se náramně hodí), takže dokáže - společně se svými hosty - zachránit lecjaký ambivalentní dojem, kupříkladu v úvodní skladbě "Agnes Dei", kde zřetelné vlivy Rhapsody obrátí ve svůj prospěch v refrénové části, a to právě díky hlasu, ale i nádherné melodii. Stejně tak neruší vypůjčená Tolkkiho taktika nebo závěrečná citace "Eagles Fly Free" od Helloween v titulním songu, jelikož to Kimovi zase dobře hraje i zpívá (a zatím stihá včas odbočovat na rozcestí vedoucí k doslovné a dlouhodobé kopii), a nevadí ani přítomnost osmdesátkového popu v baladě "Areumda War", kterou Korejec nahrál s takovou suverenitou, že silně nasládlému obsahu dané písně prostě nelze odolat. Vedle povedených kousků zde ale rovněž máme podivný žánrový mix skladby "Neo Exodus", kde se propojuje Angra s estrádním hard rockem, dále "Mammon", v níž uslyšíme prog i kostelní popěvky, případně "Mutant Power", která odrazuje už samotným názvem. Ani v dalších písních není úplně jasná skladatelská integrita, spíše to vypadá na náhodný shluk inspiračních nápadů, které Kim považoval za atraktivní, otázka je, kolik lidí bude tento názor sdílet. Ve výsledku jde o album bez vlastního ksichtu, zato se svalnatým tělem (zpěv, produkce), tedy o značně povrchní zážitek, který ale nemusí být jednou za čas od věci.
6/10
YouTube ukázka - Hegemony Shift

Petr Štěpnička             


AGE OF CAPELLA

capella.bandzoogle.com

Seznam skladeb:
1. The Purge
2. Falling Nations
3. Higher
4. On the Wall
5. Queen of the Lions
6. Feelings

Sestava:
Gabriel Carvalho - baskytara
Fernando Castagna - bicí
Pablo Romeu - kytara
André "Zaza" Hernandes - kytara
Jota Fortinho - zpěv

Rok vydání: 2021
Čas: 26:51
Země: Brazílie
Žánr: power/melodický prog metal

Diskografie:
2021 - Outside World (EP)

--------------------------------------------------------------

SKYBLAZER

FB SKYBLAZER

Seznam skladeb:
1. Ignite the Eternal Flame
2. Time for Deliverance
3. Man or Machine
4. A Destiny to Seize

Sestava:
Johannes Skyblazer - zpěv, klávesy, baskytara

Rok vydání: 2021
Čas: 21:25
Země: Švédsko
Žánr: melodický power-speed metal

Diskografie:
2021 - Time for Deliverance (EP)

--------------------------------------------------------------

AGNES

FB AGNES

Seznam skladeb:
1. Dies Irae: The Beginning of the End
2. Agnes Dei
3. Hegemony Shift
4. Neo Exodus
5. Areumda War
6. Polar Summer
7. Mammon
8. Forget Me Not
9. Mutant Power
10. Capital Empire
11. Dream Formula
12. Wings of the Dawn

Sestava:
Mevin Kim - zpěv, klávesy, programování

Rok vydání: 2021
Čas: 57:26
Label: King Records
Země: Jižní Korea
Žánr: power metal

Diskografie:
2021 - Hegemony Shift

Související články - Powermetalové novinky roku 2021


Vydáno: 08.10.2021
Přečteno: 1280x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.22312 sekund.