3.12.2021
VOIVOD
Čtyři roky se čekalo na novinku těchto kanadských ..více

3.12.2021
GIRISH & THE CHRONICLES
Hardrockeři z Indie sdělili, že 11. února vyjde jejich ..více

3.12.2021
SO HIDEOUS
Tématy lásky a smrti se zabývá tato post-blackmetalová ..více

3.12.2021
BLACK WHISPERS
"Dusk", to je název třetího alba této depressive ..více

3.12.2021
COUNT VORNOK
Z Velké Brtiánbie přichází nový projekt symfonického ..více

3.12.2021
THROUGH THE SPATIAL DIMENSIONS
Temná blackmetalová dvojice z Ruska se letos pochlubila ..více






LIMP BIZKIT - Still Sucks
Podle mého je to nahrávka z trucu, že se jim ne ..

MANOWAR - Kings Of Metal
Zvuk se oproti předešlému albu opět zlepšil, ..

MANOWAR - Kings Of Metal
Já s bodováním Molocha u Manowar zatím souhlas ..

L.A. GUNS - Checkered Past
Scott byl jen v koncertní sestavě, na studiovce ..

STEEL RHINO - Steel Rhino
Pohodová muzika ta je potřeba ..

MANOWAR - Kings Of Metal
...vše již bylo řečeno, jen bych trochu pozmě ..

L.A. GUNS - Checkered Past
Úplně souhlasím. Deska fakt zní více k návra ..

MANOWAR - Kings Of Metal
Protože Scott Columbus byl v té době oficiáln ..

MANOWAR - Kings Of Metal
Ano, ten při refrénu. ..

MANOWAR - Sign Of The Hammer
Se Sign of the Hammer mám tak trošku problém, p ..




Za poslední měsíc:
NIRVANA - Bleach
3474x

MANOWAR - Fighting The World
3326x

MANOWAR - Hail To England
3293x

MANOWAR - Sign Of The Hammer
3262x

KOLINSS (DEBUSTROL) - Karel Kryl nás taxíkem rozvážel po nádražích
1858x

DREAM THEATER - A View From The Top Of The World
1258x





článků celkem: 8768
recenzí: 7238
reportů: 574
rozhovorů: 532













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


CRADLE OF FILTH - Existence Is Futile

Jak křehká může být existence, o tom se v nedávné době přesvědčilo celé lidstvo. Britsko-čeští čerti Cradle Of Filth ale myšlenkové téma vymysleli ještě před vypuknutím pandemie a otázky související s titulem jejich nové desky mají spíše filozofický rozměr. Artworkové pojetí obalu i samotná hudba by mohly naznačovat, na kterou stranu se spolek Daniho Filtha přiklání, nebylo by však na místě nařknout hudebníky z prvoplánového nihilismu a rezignovaného či jinak motivovaného příklonu k temnotě. Takhle jednoduché intelektuální formy nejsou Filthovy blízké, přičemž podobně nejednoznačně vyznívají i aktuální skladby Krejdlů.

Kdo je trochu seznámen s tvorbou této kapely nebo zrovna nevylezl ze školních škamen, bude asi při poslechu máločím překvapen. Démonická image dnes už nikoho nevyděsí, což neznamená, že nemůže jít o působivé představení. Platí to zejména pro výpravné videoklipy, do kterých se někdo nebál investovat, i když musel vědět, že finanční návratnost patří v současném metalovém světě do žánru crazy komedie. Připočteme-li k tomu skutečnost, že dvojice video singlů „Crawling King Chaos“ a „Necromantic Fantasies“ zároveň patří ke skladatelským vrcholům aktuální nahrávky, pak mohl vzniknout dojem, že se CoF vrátili ke svému vrcholnému období, tedy někam k přelomu milénia.

Tak zázračná situace ovšem nenastala a obávám se, že milníky typu „Midian“ jsou už pro současné autorské monarchy (tedy hlavně Filtha a Škaroupku) nedostižnou metou. Skladbám chybí nekašírovaná špinavost, syrově průrazná agrese, jedovatá vokální toxicita, dostatek překvapivých momentů a melancholické kouzlo. Novinka „Existence Is Flutile“ je většinou jenom stínem zmíněných autorských hodnot, nicméně pořád se bavíme o tvorbě, která má dostatek kreditu k pobavení. Aktuální počin se oproti minulé fošně snaží o neunáhlený přístup k jádru věci, chvílemi jakoby byla skutečně patrná snaha o vydolování zázračného ducha minulosti a právě v takových okamžicích skladby strhávají nejvíc. Šťavnaté riffy, vnitřní mini gradace a dynamické změny temp v „Crawling King Chaos“ zabírají spolehlivě, je proto škoda, že se hudebníkům často do rychlosti moc nechce a několik skladeb v tomto ohledu slibuje víc, než nakonec splní. Temně romantické vibrace v „Necromantic Fantasies“ znamenají hlubší tvůrčí integritu, skladbě sluší postupně se vtírající vrstevnatost i ženské popěvky výborné nové členky a klávesistky Anabelle Iratni, jež se mimochodem postarala o hororové intro i další orchestrální vložky nahrávky.

Ve většině songů si nelze si nevšimnout silných melodických průniků, které heavymetalovým způsobem zjemňují hudební ksicht a znamenají odklon od temných atmosférických nuancí alba. Vrcholem písně „Discourse Between a Man and His Soul“ je například nádherné symfonické sólo, jež evokuje tvorbu devadesátkových Therion. Skladby se ale také v několika momentech nepěkně vlečou a spíše než z hlubokomyslné taktiky usvědčují hudebníky z nerozhodnosti. Hrát drsně či zahloubaně, toť otázka. Odpověď nabízí kus „Suffer Our Dominion“, který začíná dokonalým dynamickým nájezdem, jenž okamžitě vtáhne a notové spáry poté nepustí až do konce skladby. Finální kousek „Us, Dark, Invincible“ pokračuje ve vyšším hudebním levelu a i díky tomu zůstává dojem z nové fošny v podstatě pozitivní, přičemž ocenění zaslouží zejména skutečnost, že se Krejdlům v několika momentech podařilo napojit na nejlepší historické a pro mnohé fanoušky už řádně nostalgické proudy kapely.

Pagan             


www.cradleoffilth.com

YouTube ukázka - Crawling King Chaos

Seznam skladeb:
1. The Fate of the World on Our Shoulders
2. Existential Terror
3. Necromantic Fantasies
4. Crawling King Chaos
5. Here Comes a Candle... (Infernal Lullaby)
6. Black Smoke Curling from the Lips of War
7. Discourse Between a Man and His Soul
8. The Dying of the Embers
9. Ashen Mortality
10. How Many Tears to Nurture a Rose?
11. Suffer Our Dominion
12. Us, Dark, Invincible

Sestava:
Dani Filth - zpěv
Martin Škaroupka - bicí, klávesy
Richard Shaw - kytara
Marek Šmerda - kytara
Daniel Firth - baskytara
Anabelle - klávesy, zpěv, orchestrace

Rok vydání: 2021
Čas: 56:40
Label: Nuclear Blast
Země: Velká Británie
Žánr: dark symfonický metal

Diskografie:
1994 - The Principle Of Evil Made Flesh
1996 - Dusk... and Her Embrace
1998 - Cruelty And The Beast
2000 - Midian
2003 - Damnation And A Day
2004 - Nymphetamine
2006 - Thornography
2008 - Godspeed Of The Devils Thunder
2010 - Darkly, Darkly Venus Aversa
2012 – The Manticore And Other Horrors
2015 - Hammer Of The Witches
2016 - Dusk... and Her Embrace - The Original Sin
2017 - Cryptoriana - The Seductiveness of Decay
2021 - Existence Is Futile

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.11.2021
Přečteno: 958x




počet příspěvků: 14

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Prosím ťa už...21. 11. 2021 23:09 Meres
Metallica vs. Dymytry.To Supermartonator: ...21. 11. 2021 21:37 lukáš
to LukášLukáši,...21. 11. 2021 21:02 Supermartonátor
...a zase svoj...21. 11. 2021 19:54 Demonick
Hodnocení.To Pepsi Stone...21. 11. 2021 19:51 lukáš


 
Metalforever.info © 2006 - 2021     RSS - články

stránka byla načtena za 0.42481 sekund.