RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EXODUS - Persona Non Grata

Status studiové nečinnosti Exodus je u konce. Satani Slayer, kteří si na čas ukradli Garyho Holta, se (prozatím) tváří jako mrtvá záležitost, a tak se Gary konečně může věnovat domovské smečce. Do toho uchvátila svět pandemie, takže se pánové raději než do klasického studia uklidili do horského sídla v Severní Kalifornii, které si pořídil bicmen Tom Hunting a jež Gary Holt nazval familiárně jako "heavy metal Summer camp". Tohle místo bylo ideálním prostředím pro pravidelný jam i poklidný relax, navíc se postupně díky technikovi Steve Lagudimu proměnilo v plnohodnotné nahrávací studio, kde se za snížených ekonomických nároků (a tedy v podstatě beze stresu) odehrála příprava nové studiovky s titulem "Persona Non Grata". Studiovky, která působí jako návrat thrashmetalového Krista.

Aktuální fošna má jen o dvě minuty méně, nežli předešlý zápis "Blood In, Blood Out" (2014), skladatelský thrashový substrát je nicméně koncentrovanější a album drží víc pohromadě. Ačkoli, úvodní titulka to ještě úplně nepotvrdí. Na ploše sedmi minut je dost prostoru pro podmanivě urputný styl kapely, finální verdikt ale prozatím není možné vyřknout kvůli občasným hardcorovým vokálům a některým méně vtahujícím plochám skladby. Všechno rozsoudí navazující flákota "R.E.M.F.", která definitivně otvírá velkolepou žánrovou hostinu, kdy ne zcela čitelný první song působí jako taktický manévr vnesený proto, abychom se z toho neposrali hned na začátku.

V kusu "R.E.M.F." to kvintet thrashových bossů škvaří v nejlepším možném stylu. Vybízivý kytarový nájezd doprovodí klasický přechod (opět dokonalého!) Toma Huntinga a pak už se začnou ženit všichni čerti. Přesně tohle chci z repráků slyšet, když se řekne slovo Exodus. Nakopávací adrenalinový riff, který definuje samotnou podstatu žánru. Takových je ostatně na albu vícero, za všechny jmenujme klipovku "The Beatings Will Continue (Until Morale Improves)" nebo závěrečnou "Antiseed" s industriálně naštípaným rozjezdem. Exodus ale v žádném případě nezůstávají jenom u rychlosti a profesorským způsobem si pohrají také s plochami, které vyžadují rozvážnější přístup.

Hudebníkům nejsou cizí bluesrockové prvky (např. "Slipping into Madness" nebo sympatické instrumentální intermezzo "Cosa del Pantano"), či zmíněné H/C vokály, kterých je nakonec na albu minimum a proto nijak nenarušují čistý žánrový rozměr nahrávky. Skvěle fungují melodické vlivy, nejlépe v přímém spojení se zpěvy (refrén "The Years of Death and Dying" zní jako z dílny německých Accept) nebo v kontextu sólového partu. Duo Holt/Altus předvádí na novince technicky krkolomné, a přece neuvěřitelně vnadné šestistrunné eskapády, podle kterých mohou učitelé přednášet na školách.

Obdiv nicméně zaslouží úplně každý. Zetro Souza stále vládne jedákem, u kterého pochcípají všechny kytky v bytě. Gibsonova baskytara (z)voní zlověstností, o bicích už řeč byla, přesto není od věci ještě jednou zdůraznit, že poslouchat takhle dokonalou ruko/nožní práci rovná se učiněné slasti, i díky dalšímu skvělému mixu od Andyho Sneapa (pro úplnost dodejme i okulibý cover švédského kreslíře Pära Olofssona). Album "Persona Non Grata" je příkladem mistrovského thrashe, strhujícím dílem, které vrací Exodus jednou provždy na metalové výsluní.

Petr Štěpnička             

Jedna z nejočekávanějších thrashových desek roku je venku. Kapela je zpět v plné parádě a ostré kytarové riffy spolu se Souzovým ječákem (a jeho syny Codym a Nicholasem, kteří s ním nevybíravě řvou v refrénech) drtí konkurenci kolem. Těm jedenácti skladbám z Holtova pera („Slipping into Madness“ napsal kolega Altus, ale nijak bych jeho rukopis od hlavního skladatele kapely nerozeznal) nelze vyčíst moc věcí, chlapi jsou prostě již dávno klasici žánru. Jedinou drobnou výtkou by mohla být poměrně zdlouhavá stopáž, něco málo přes šedesát minut je fakt dost. Přitom největší tah na branku mají právě nejkratší kousky „Clickbait“, „The Beatings Will Continue (Until Morale Improves)“ a s přivřením jednoho oka „R.E.M.F.“ Akustickou srandičku „Cosa del Pantano“ nepočítám.

Lze tu nalézt i několik skladeb, které se snaží thrash metalovou řežbu ozvláštnit několika heavy metalovými vsuvkami. Nejzvláštněji působí temná a střednětempá „Prescribing Horror“, která by se (pokud by kytary nezněly tak žánrově) dala zařadit s trochou nadsázky třeba na album King Diamonda. Pod drsnou slupkou „The Years of Death and Dying“ jsou schováni Accept i s klasickým melodickým refrénem. Typický zápřah kytaristů těchto Germánů se ozývá celou minutu v songu „Elitist“. Závěrečný „Antiseed“ se dobrou minutu rozjíždí stylem kolegů z AC/DC. Podobných vsuvek lze samozřejmě najít povícero, až se dalo konstatovat, že někdy zbytečně nafukují stopáž, celkem tak o cca patnáct minut. Nejvíce to odnesla úvodní a titulní „Persona Non Grata“, kde je sólování a předělů až neúnosné množství. Zde je slyšet, že funkce nezávislého producenta, který nebyl v tomto případě angažován, by byla ku prospěchu věci.

jirka7200 7/10

exodusattack.com

YouTube ukázka - The Beatings Will Continue (Until Morale Improves)

Seznam skladeb:
1. Persona Non Grata
2. R.E.M.F.
3. Slipping into Madness
4. Elitist
5. Prescribing Horror
6. The Beatings Will Continue (Until Morale Improves)
7. The Years of Death and Dying
8. Clickbait
9. Cosa del Pantano
10. Lunatic-Liar-Lord
11. The Fires of Division
12. Antiseed

Sestava:
Steve "Zetro" Souza - zpěv
Gary Holt - kytara
Lee Altus - kytara
Jack Gibson - baskytara
Tom Hunting - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 1:00:18
Mix: Andy Sneap
Label: Nuclear Blast
Země: USA
Žánr: thrash metal

Diskografie:
1985 - Bonded By Blood
1987 - Pleasures Of The Flash
1989 - Fabulous Disaster
1990 - Impact Is Immiment
1992 - Force Of Habit
2004 - Tempo Of The Damned
2005 - Shovel Headed Kill Machine
2007 - The Atrocity Exhibiton... Exhibit A
2010 - Exhibit B: The Human Condition
2014 - Blood In Blood Out
2021 - Persona Non Grata

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.11.2021
Přečteno: 3366x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Po doposlechnutí...27. 11. 2023 15:19 htaedas
Po doposlechnutí...27. 11. 2023 15:19 htaedas
Tak toto je popiči...24. 11. 2021 15:16 raf
Zatiaľ dvakrát...22. 11. 2021 12:59 sanntrik
Je to takSnad kromě...22. 11. 2021 12:26 dadaft


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10679 sekund.