ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EPILOG - Providence Asylum

Už citace H.P. Lovecrafta v detailně propracovaném bookletu novinky „Providence Asylum“ naznačuje, že ve světě Epilog by mohlo být vše při starém. Tento stav posiluje i fakt, že už potřetí došlo na spolupráci s výborným švédským křiklounem Robem Lundgrenem, takže navázat na předchozí dvě nepřeslechnutelná alba by pro kapelu neměl být problém, neboť i druhý (lépe řečeno první) základní stavební kámen kapely, kytarista a hlavní autor Michal Zeman, je pochopitelně na svém místě. Novicové v sestavě nejenže zachovali přesvědčivost kapely, v případě kytaristy Karla Fejtla (jeho předchůdce Martin Škoda se připomněl hostováním v „Sanctuary“) bych si dokonce dovolil tvrdit, že z technického pohledu posunuje Epilog zase o kousek dál. Pocitově už to tak jednoznačné není, už tak temný svět H.P. Lovecrafta v podání Epilog na „Providence Asylum“ ještě více potemněl a ztěžknul, takže dřívější vzdušnou asociaci s Masterplan nechávají Epilog pomalu za sebou a míří do syrovějšího, houževnatějšího a neprostupnějšího světa s hutnější atmosférou.

Té je na desce ohromná spousta, byť paradoxně nejpůsobivější chvíle přichází ve chvíli, kdy Epilog uberou na jinak dominantní hrubší síle. Baladická „Melancholy“ (zdůrazňovat, že tenhle název sedí naprosto dokonale, je asi zbytečné) se v intenzitě sdělení drží na té samé hladině jako zbytek alba, pomalé tempo je téměř mučivé (byť „Elder Gods“ jde v tomhle směru ještě dál), a proto skvělé zapojení posmutnělého saxofonu je ve strachopudné náladě až úlevné. Že je „Providence Asylum“ však trochu o něčem jiném, prozradí už nástup úvodního titulního kousku, v němž Epilog znějí velice masivně a útočně, tuhle podobu podtrhuje i našlápnutý, jedovatý a velice tvárný Lundgrenův hlas (dialogová podoba ve slokách je maximálně dramatická!). Ostrý břit nahrávky neotupí ani klávesy (jako první to naznačí „Sanctuary“), ani určitá chvilková hravost v opět trefně nazvaném „Horror Show“. A pokud při „Melancholy“ doufáte, že vás Epilog nechají z „Providence Asylum“ vyklouznout „jen“ s orvanou kůží, závěrečná „Theater Of Sin“ dotrhá i do té doby ještě pohromadě držící duši. Samozřejmě, že pod veškerou naléhavostí a intenzitou jsou schované melodie, technické vyhrávky a řada nápadů, u kterých se (byť háčky mají) mi nechce úplně použít výraz chytlavé – ony by tak fungovat mohly, ale tuhle složku tentokrát Epilog drží (a nepochybuji, že cíleně) trochu zkrátka.

Pokud jste si u předchozích dvou alb kapely zvykli na určitou power metalovou vzletnost, možná bude srážka s tvrdším heavíkovějším aktuálním pohledem kapely na svět trochu bolet. Ale mám pocit, že o tohle Epilog jde. I přes to, že si zvolili neprostupnější cestu, temnější barvy a hrubší výraz, stále jsou to Epilog, takže konstatování z minulého alba, že se desku vyplatí prozkoumat do nejmenšího detailu, se nemění.

Savapip             


FB EPILOG

YouTube ukázka - Providence Asylum

Seznam skladeb:
1. Providence Asylum
2. Elder Gods
3. Sanctuary
4. Horror Show
5. Into the Uknown
6. Forest and the City
7. Colour out of Space
8. Rising
9. Melancholy
10. Theater of Sins

Sestava:
Rob Lundgren - zpěv
Michal Zeman – kytara, klávesy
Karel Fejtl - kytara
Radek Ciprys - baskytara
Martin Nohava - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 50:22
Label: Smile Music
Země: Česká republika

Diskografie:
2011 – New Beginning
2012 – Danger Zone
2017 – Whispers In The Darkness
2019 – Ancient Ritual
2021 – Providence Asylum

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.11.2021
Přečteno: 1270x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09164 sekund.