ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VERTICAL HAIR FACTORY - Afterlife

Budeme-li pátrat na internetu po původu názvu Vertical Hair Factory, narazíme na téměř shodný název písně na debutním albu Steva Morseho, které vyšlo v roce 1984. Na tohoto šikovného kytaristu v současné době najdete třeba v progresivně rockových Flying Colours nebo v současné sestavě hard rockové legendy Deep Purple. Obě jména jsou drobnými spojovacími vlákny k finské kapele Vertical Hair Factory, která se svou muzikou k podobnému stylovému zaměření sama hlásí.

Vertical Hair Factory byli aktivní v devadesátých letech a krom různých coverů měli složených i několik svých songů. Podobnému druhu muziky doba příliš nepřála a muzikanti se po jednom vystoupení ještě před natočením nějakého nosiče rozprchli do jiných spolků. Bubeník Pecu Cinnari se stal členem jedné z nejlepších finských kapel – heavy/power metalových Tarot, skladatel a kytarista Timo Tex Turpeinen se věnoval skládání a vydávání instrumentálních kytarových alb. V roce 2016 Pecu Cinnari zemřel a jeho bývalé spoluhráče tato událost svedla dohromady. O rok později se jejich cesty opět sešly a mezi muzikanty uzrál nápad natočit několik původních songů. Spontánně vzniklo i několik novinek a tak vznikalo debutní album. Covidová krize dopomohla k tomu, že si druhý zpěvák Tarotu a v dalších projektech velmi vytížený Tuple Salmela našel čas a daný materiál nazpíval.

Všechny písně se dají zařadit do šuplíčku archaicky pojatého hard rocku/AOR, jakési odlehčenější verze Deep Purple. Tuple Salmela se svým projevem a výrazem poměrně věrně blíží projevu Iana Gillana z let minulých, ostatně proto kdysi dávno působil v Deep Purple revivalu Stormbringer. Trochu utajený kytarový mág Tim Turpeinen skladby dobarvuje klidnou a nenápadnou, ale zato precizní a vytříbenou hrou s kvalitními sóly, ne nepodobnými těm od Steve Morseho. Je to krásně slyšet hned v úvodní energické pumelici „Wasted Years“, ozvláštněné honky tonky pianem, v níž mezi hard rockovými riffy šikovně křepčí zpěvák. V závěru nechybí skvělé kytarové sólo, doplněné hammondkami na pozadí. Titulní hit „Afterlife“ se skvělou předehrou chladivých tónů syntenzátorů by s přehledem zapadl na poslední abum Párplů „Woosh!“. Skladba pomalu rozkvétá a vnitřní napětí je chytře budováno až k očistnému melodickému refrénu. Takových písni je tu víc – například další hit „Better Man“, „Get up and Walk“ nebo „Pictures in the Mind“.

Ostatní písně nejsou horší, jen používají jemnější formu vyjádření, jsou hodně melodické s přiznanými AOR prvky a decentně použitými klávesami. Sem lze zařadit " Morning Star " či závěrečnou „Day After“. Naopak „On The Run“ osvěžuje ostatní produkci „jižanskou“ atmosférou, v nejdelší baladické „Passion and Love“ kytarista překvapuje několikaminutovým sólem. Je třeba zmínit i vzdušný sound a mix Janneho Tolsy, kláveskáka Tarot, který v Kupoiu vlastní nahrávací studio.

Nenechte se odradit nenápadným obalem s logem kapely trochu připomínajícím kolegy Van Halen. Vertical Hair Factory překvapí vyrovnanou desítkou písní hitových parametrů, a je dobře, že tyto skvosty nezůstaly zapomenuty v šuplíku autorů. Skladatelsky i aranžersky bezchybně dotažený, trochu archaický melodický hard rock, připomínající kolegy seskupené kolem Iana Gillana, ovšem v jakémsi vzdušnějším provedení jistě potěší podobně zaměřené příznivce a strčí do kapsy mnohé známější kolegy.

Jirka Lulek             


FB VERTICAL HAIR FACTORY

YouTube ukázka – Afterlife

Seznam skladeb:

1. Wasted Years
2. Afterlife
3. On the Run
4. Morning Star
5. Passion and Love
6. Love, Hurt, Anger and Joy
7. Better Man
8. Get up and Walk
9. Pictures in Your Mind
10. Day After

Sestava:
Tuple Salmela - zpěv
Timo Tex Turpeinen - kytara, klávesy
Mika Laine - kytara
Ilpo Kuhlman - baskytara
Hannu Nenonen - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 45:32
Label:Samsara Records
Země: Finsko

Diskografie:
2021 - Afterlife

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.01.2022
Přečteno: 1128x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10984 sekund.