RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ERTHA - And the Stars Went Out

Cesta od vzniku kapely k nahrání prvního dlouhohrajícího alba může být někdy dlouhá a spletitá. Své by o tom mohla vyprávět domácí folk/symphonic metalová formace Ertha, která ke své debutové nahrávce putovala dlouhých šestnáct let. Za tu dobu prošla řadou změn sestavy (z původního osazenstva zůstali jen zpěvačka Ereis a baskytarista Eyrah), žánru (jeden čas dokonce hrála pouze akusticky) a také místa působení (z Brna přesídlila do Prahy, aby se později vrátila na jižní Moravu). Během své pouti nasbírala řadu cenných zkušeností a ty dokázala ve studiu výborně zúročit, díky tomu zní nahrávka "And the Stars Went Out" nečekaně dospěle, přestože se jedná o debut.

Hudba Erthy, jež vsadila na anglické texty, je temná, melancholická a zasněná. Dostávají v ní prostor pro metal neobvyklé nástroje (keltská harfa, flétna, housle nebo violoncello), které v kontrastu s hutnými kytarovými riffy vytváří zvláštní kouzelně tajemnou atmosféru. Nejvýraznějším poznávacím znamením kapely je nádherný, vysoko položený hlas zpěvačky Ereis, s nímž může směle konkurovat předním představitelkám světové metalové scény. Občas se zpěvem vypomůžou i ostatní členové kapely, takže na desce není nouze ani o mužský čistý zpěv a growling.

Při volbě otvíráku neměla kapela šťastnou ruku, protože netypicky syrová "Resurrected" se na úvod desky moc nehodí a patří ke slabším okamžikům alba. Následující "Angel" s výrazným klávesovým podkladem působí mnohem příjemněji. Nádherná melodie nás uvede do třetího kousku v pořadí, pojmenovaném "Guiding Star". Zde se bavíme o jednom z nejsilnějších momentů alba. Z okovů melancholie se kapela na chvíli vymaní v bujaré "Pilgrim", která dává vyniknout zejména folkovým prvkům. Veselou náladu vystřídá zasněná balada "Voiceless Flute". Po ní se o slovo přihlásí nightwishovsky znějící "Trollbound", která zaujme přehlídkou výborných kytarových sól. Ze zbylých písní stojí za zmínku chytlavá záležitost s motivy lidovky "Lost Grace" a závěrečná "Heavenless", v níž Ereis zpívá pouze za doprovodu akustické kytary.

"And the Stars Went Out" přináší pestrou škálu barev a rozličných nálad. Na domácí poměry má příjemně čitelný zvuk. Kapela si nechala záležet i na bookletu, který je graficky velmi zdařilý a zároveň bohatý na informace. Vyznavači melancholicky zabarveného female fronted metalu by „And the Stars Went Out“ určitě neměli minout.

Moloch             


ertha.cz

YouTube ukázka – Guiding Star

Seznam skladeb:
1. Resurrected
2. Angel
3. Guiding Star
4. Pilgrim
5. Voiceless Flute
6. Trollbound
7. Skymningen
8. Where the Wolves Are
9. Lost Grace
10. Dominus Hominum
11. Heavenless

Sestava:
Ereis – zpěv
Zelda – housle, flétna, zpěv
Bran – kytara
Eyrah – baskytara, zpěv
Petr – klávesy, zpěv

Rok vydání: 2021
Čas: 55:24
Země: ČR
Žánr: symfonický folk metal

Diskografie:
2021 - And the Stars Went Out

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.02.2022
Přečteno: 1284x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09237 sekund.