MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BASTET - Bastet

Pokud se rozhodne posluchač, bažící po rozmanité muzice, prozkoumat italskou rockovou scénu, narazí na mnohé zajímavé spolky, které se věnují rozličným stylům. Třeba art rockové Watch, inspirované Genesis, nebo avantgardně doomové Messa, příznivec extrému objeví mathcorové SYK, fanda starých pořádků sáhne po nové akvizici Bastet z Boloni…

Bastet vznikl v roce 2019 původně jako projekt. U zrodu stál šikovný kytarista Mike Petrone, který získal ostruhy v podobných místních souborech Genghis Khan, Nitehawk nebo Vescera, kde spolupracoval se zpěvákem Mikem Vescerou (ex Loudness a Yngwie Malmsteen). Jejich dítko, povedené klasické hard and heavy album „Beyond the Fight“ z roku 2017 lze jen doporučit. Jádro všech těchto kapel bylo v podstatě totožné – vedle Mikeho basu drtil Frank Leone, za bicí soupravou se objevil Fabio Alessandrini, nyní známý jako člen kanadských thrasherů Annihilator. Za mikrofon z zodobně laděných Nasty Tendency zlanařili Bastet charismatickou Nico Gilli, která k albu "Bastet" napsala texty. Krom stejných muzikantů a bydliště spojuje tyto kapely láska k heavy metalu z počátku osmdesátek. Hloubaví žurnalisté již před lety vymysleli i přiléhavé pojmenování tohoto směru - New Wave Of Traditional Heavy Metal. Když si na netu zadáte dotaz „What is NWOTHM ?“, tak se zjeví mnoho stránek s takto zařazenými kapelami, které klasický hevík okysličili speed a power metalovými prvky.

Podobně věc pojali i Bastet, kteří se muziku snažili posunout na vyšší level. O velkých zkušenostech všech zmíněných netřeba ztrácet slova, dnes v záplavě nových nahrávek rozhoduje o úspěchu i precizní produkce a zvuk. Proto byl kapelou osloven věhlasný producent Simone Mularoni, majitel Domination studia a producent většiny italských tvrdě kovových nahrávek. Jinak se jedná rovněž o špičkového kytaristu světoznámé prog power metalových DGM a na Bastet krom mixu a produkce nahrál basové party.

Na stříbrném kotoučku je ukryta desítka songů s příjemnou stopáží okolo pětačtyřiceti minut. Úvodní „Lights Out“ staromilce pěkně pohladí – z repráků se valí nadupaný a zpěvný metal acceptovského stylu se skvělou a nápaditou rytmikou – co taky jiného čekat od bubeníka Annihilator ? Brutálně hutné a naostřené kytary přímo řežou, mezi riffy Mike nacpal i skvělé sólo. Projev zpěvačky Nico Gilli si představte jako průsečík Doro a Liv Jagrell (Sister Sin, Liv Sin) – není to rozsahem žádná operní diva, ale k tomuto typu muziky se její chraplák skvěle hodí. „Heavy Changes“ se nese ve středním tempu, ale naprosto drtí propracovaným zápřahem dvou rozdílně pojatých kytar a vybudovaným vnitřním napětím. Naprosto ultimátní power metalová záležitost! „Anger In Your Eyes“ připomíná jam Grave Digger s Judas Priest, ukrývá však i hard rockové riffy. V poslední třetině se rozpoutává přímo thrash metalové peklo s kulometem dupáků a skvělým kytarovým sólem. Atmosféru kapánek zklidňuje „Don’t Look Back“ s úvodním syntenzátorovým intrem. „Endless Wheel“ se speed kořením pobaví „odpovídajícími“ sbory v refrénech, je však trochu zbytečné dlouhá. V nevýrazné „News From Hell“ zpěvačka většinou opakuje jen refrén. Ztracenou energii Bastet nachází v power/speed/thrash palbě „Reckless“, držte si klobouky! Závěrečná trojka skladeb pečlivě střídá podobné nálady, rozevláté spídové refrény s power metalem ve středním rytmu. Závěrečná „Locked Out Without Key“ s pečlivě budovanou atmosférou a rozmanitou atosférou proplouvá všemi výše zmíněnými subžánry jako ryba ve vodě, jedná se o jakousi sestrou „Heavy Changes“.

Členové italských Basted zúročili zkušenosti z předešlých kapel a napsali desítku velmi povedených retro songů okořeněnými power speed prvky. Skladby mění náladu a rytmy, nedočkáte se žádné nudy či zaváhání (snad krom „News From Hell“). Kdo má rád osmdesátkové Accept, Judas Priest, Doro a Sister Sin zabalené v novém zvuku a produkci, ten zklamán nebude. Bonusem navíc je naprosto čitelný a brutálně natlakovaný sound z dílny pana Mularoniho a být více takovýchto producentů, tak by se Andy Sneap brzy ocitnul na úřadu práce.

Jirka Lulek             


FB BASTET

YouTube ukázka – Heavy Changes

Seznam skladeb:
1. Lights Out
2. Heavy Changes
3. Angel in Your Eyes
4. Don t Look Back
5. Endless Wheel
6. News from Hell
7. Reckless
8. Beyond the Fight
9. Masquerade
10. Locked out Without Key

Sestava:
Nico Gilli - zpěv
Mike Petrone – kytary, klávesy
Simone Mularoni – baskytara
Fabio Alessandrini– bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 44.37
Label: Steel Shark Records
Země: Itálie

Diskografie:
2021 - Bastet

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.02.2022
Přečteno: 1157x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10326 sekund.