ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Pancho IRELAND (MERCILESS LAW) - Lidé by se měli postavit proti všem válkám

V současné době vycházející povedené album kapely Merciless Law nás přimělo kontaktovat uměleckého vedoucího a v současné době jediného člena kapely, Pancha Irelanda. Nadějný šestistrunný virtuosa z chilského Los Ángeles se otevřeně rozhovořil o své spolupráci se švédským kolegou Cedem Forsbergem, se kterým debutní album dali dohromady. Na svůj mladý věk překvapil geopolitickým přehledem a jasně formulovanými názory, je vidět, že ví, co chce a kam směruje. Nakousli jsme i aktuální téma válek a důležitosti objektivního informování všech lidí – i tady se Pancho snaží pomoci….

Můžeš prozradit, jak ses dostal k muzice?
Na různé hudební nástroje jsem začal hrát jako malý kluk. V deseti letech jsem objevil heavy metal a od té doby jsem nic jiného neposlouchal. Když jsem chodil na střední školu, tak jsem hrál s power metalovou skupinou, ale spolupracoval jsem i se skupinami, co hrály punk a death metal. Nic vážnějšího z toho nevzniklo, první skutečnou kapelu jsem založil až rok po ukončení střední, v roce 2014 – jmenovala se Kaizer. Pár demo snímků jsme nahráli, ale oficiálně nic vydáno nebylo, ale některé songy byly použity pro Merciless Law. Kapela se rozpadla v roce 2018. Potom jsem se seznámil s Cedem (pozn. autora: Cederick Forsberg – švédský multiinstrumentalista a producent, člen mnoha kapel, např. Blazon Stone, Rocka Rollas, Palantír) a tady někdy vznikly základy Merciless Law. Pojí nás společné názory na zvuk a na styl, kterému bych se chtěl věnovat. Jsem rád že pracuji s chlápkem, který má úžasný talent, hodně mi pomohl, je to můj mentor a já mu budu navždy vděčný. Objevil potencionál v mých písních a ukázal to dalším lidem, kteří mají zájem o moji práci. Sám zatím nemám tolik zkušeností a proto je práce s Cedem a Minou (pozn. autora: Mina Walkure – zpěvačka španělských Kramp a grafička obalu alba Merciless Law).

V dnešní době vzrůstá obliba tzv. New Wave of Tradicional Heavy Metal. Tam přesně zapadá nahrávka Merciless Law. Cítíš se být součástí tohoto hnutí?
Uvědomil jsem si, že je něco v pohybu, ještě kdy jsem hrál s Kaizer. Nyní je to silnější, krůček po krůčku se rozšiřuje množství lidí, kteří se zajímají o to, co dělám. Mé písně byly vybrány na dvě kompilační alba, nyní jsem vydal klip, který některé fandy oslovil a vyšlo i album. Je to album v klasickém tradičním metalovém stylu, jak muzikou, zvukem i délkou. Důležitá je také podpora webu“ NWOTHM Full Albums“, kde kapely podobného ražení dostávají svůj prostor.

Baskytaru na nahrávce obstaral producent alba Cederick Forsberg, známý především z Blazon Stone i dalších projektů. Jak jste navázali spolupráci?
S Cedem jsme v kontaktu od roku 2019, nahrál jsem tehdy na Instagram sólo "Lusitania" od Blazon Stone. Ced si toho všimnul a sdílel video na svém Facebooku. Navázali jsme kontakt a já se mu pochlubil, že jsem s bývalou kapelou natočil pár věcí. Poslechl si je a líbily se mu. O několik měsíců později navrhl, že bychom ty písně mohli natočit. Nahrávání začalo v březnu 2020, Ced mě chválil, že zním jak Adrian Smith za mlada zkřížený s Majkem Motim, což byla pro mne velká čest. Pro Blazon Stone jsem na oplátku nahrál sólo a doprovodné vokály do songu „ Wind In The Sails“ a do některých dalších písní. Blazon Stone je skvělá kapela, kterou uznávám. Četl jsem komentáře, že je to jen kopie Running Wild, já si to nemyslím. Je sice založená na devadesátkových Running Wild, ale zároveň je tam slyšet osobní vklad Ceda. Proto podporuji Blazon Stone, líbí se mi zvuk, zvláštní způsob, jak Ced hraje na kytaru a skutečnost, že si nahrál všechny nástroje sám. Jako první jsem ho slyšel v Breitenhold, ten projekt má v mém srdci zvláštní místo.

Bicí na albu jsou nahrány automatickým bubeníkem?
Ano použili jsme naprogramované bicí, které nahrál Ced. Je to tak jednoduché a jejich zvuk zní skvěle, miluji ho!

Na debutní albu jsem nenašel slabší píseň. Při prvním poslechu jsem si vzpomněl na album "Thundersteel" od Riot. Při opakovaných posleších jsem našel odkazy na rané Helloween a Running Wild. Jsou to tví oblíbení interpreti ?
Je velmi zajímavé, že jsi zmínil zrovna tyto kapely, protože skutečně měly vliv na tvorbu Merciless Law. "Thundersteel“ jsem poslouchal, když jsem psal „A New Order“, ale celkově mám raději Running wild, rané Helloween a Blind Guardian, první dvě alba Scanner a mnoho dalších NWOBHM spolků. Taky se mi líbí nové kapely Rocka Rollas, Skull Fist, Cauldron a mnoho dalších. Nejoblíbenější kapela je pro mne však Iron Maiden.

Zůstane Merciless Law studiovým projektem, nebo budete vystupovat i živě?
V současné době rád pracuji sám. Určitě bych rád s Merciless Law hrál na živo, ale při nahrávání se mi lépe pracuje o samotě a s Cedem, pokud se mnou bude chtít spolupracovat) Až přijde správný okamžik, najdu si zbývající muzikanty, nacvičíme repertoár a vyrazíme. Nebude to ale v nejbližší době.

Dnešní heavy metalové nahrávky mají z velké části velmi špatný zvuk s velmi malou dynamikou. To ale není případ alba Merciless Law. Bylo pro tebe dobrý zvuk důležitý ?
Ano! Dobrý zvuk je pro mne důležitý. Když jsem se připojil k jedné death/thrash kapele, dali mi demo, abych se naučil písně. Zjistil jsem že to nepůjde, byl to jeden velký bordel, ve kterém se nedalo nic rozeznat, riffy se valily z repráků jak těsto, úplně bez definice. Už tehdy jsem si řekl, že až nahraju své album, budu chtít, aby mělo dobrý zvuk. A s Cedem se mi to podařilo.

Textově se jedná o klasická metalová témata….?
Nepřijde mi úplně skvělé mít kapelu tohoto stylu, která bude mít texty jen o válce, chaotické společnosti a nějakých strašných věcech. Některé texty jsou zpracovány podle skutečných událostí, například o sociálních nepokojích, které zachvátily Chile v roce 2019. Další, i když jsou smyšlené, popisují realitu – je to těžké jednoduše popsat. Každopádně se vyhýbám klasickým tématům, které zpracovávají ostatní power metalové kapely, alespoň u Merciless Law to tak chci mít…

Merciless Law jsou jednou z kapel, které se objevily na kompilaci "All For One", na kterém se všechny písně dotýkají války. Co říkáš na útok Ruska na Ukrajinu, odehrávající se nedaleko České republiky, který má za následek útěk statisíců žen a dětí z válečné zóny? ?
Mina z kapely Kramp mě nabídla účast na této kompilaci. Výtěžek bude věnován organizaci Reportéři bez hranic. Mám za to, že je to dobrý nápad, když kapely tím, co umí, podpoří podobné projekty. Někteří lidé zastávají názor „žádná politika v metalu“, ale víš co? Hudba JE politická. V tomto případě můžeme mít sice rozdílné politické názory, ale je důležité pomoci obyčejným lidem. Nemyslím si, že se problém týká jen Ukrajinců, protože je tu i řada Rusů, kteří nesouhlasí s válkou a je důležité, aby s tím byl svět seznámen. Nemůžeme obviňovat civilisty, za které rozhodli politici, že překročili hranice a tím narušili světový mír a rozpoutali násilí. Je hrozné, že obyčejní lidé jsou vysláni zabíjet další obyčejné lidi, kteří se jen brání, opět z rozhodnutí dalších politických zmrdů. Na druhou stranu, v posledních letech jsme byli svědky mnoha dalších válek. Například té mezi USA a Sýrií nebo územních konfliktů Izraele a Palestiny. Rád podpořím svou účastí na kompilaci aktivity, které by pomohly zastavit válečné konflikty, protože válka řešení nepřinese. Lidé by se měli postavit proti všem válkám a ne jen proti konkrétní jediné ….

Jirka Lulek             


FB MERCILESS LAW

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.04.2022
Přečteno: 852x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.54673 sekund.