TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Thrashmetalové novinky roku 2022 - část II. - kapely VIO-LENCE, ARCHAIC a KVAEN

VIO-LENCE - Let The World Burn
Přestože Vio-lence pocházejí ze sanfranciské líhně thrashmetalových ikon, nikdy nestáli v popředí největšího zájmu. Zároveň ale existuje málo letitých fanoušků žánru, kteří by o této kapele neměli žádné povědomí. Debutový zápis "Eternal Nightmare" z roku 1988 je pro mnohé kultovní, přičemž touha po kapele vyústila v několik návratů, následných rozpadů a dalších návratů. Ten nejčerstvější se váže k roku 2019 a jsou u něj přítomni zásadní jména jako Sean Killian (zpěv), Perry Strickland (bicí) a dnes zřejmě nejvěhlasnější Phil Demmel (kytara), jenž léta kopal za slavný tým Machine Head. První flákotou, kterou tato sestava (obohacená o další dva členy) vhodila do chřtánu hladových fanoušků, je EP s nekompromisním titulem "Let The World Burn". Dá se předpokládat, že mezi posluchači tohoto kraťasu bude jen málo takových, kteří by prahli po moderních experimentech. Připomenutí dávných časů, to je oč tu běží. Americký kvintet si to dobře uvědomuje a ze svých autorských útrob doluje jednu old-schoolovu pasáž za druhou. Originalita s touto strategií příliš nekoresponduje, v obsahu pětiskladbového playlistu se naopak připomínají jména známějších kolegů Anthrax, Slayer, Exodus, což není vždy ku prospěchu věci (Arrayovské vokální stylizace chvílemi tahají za uši). Připomenou se také Švédové Dr. Living Dead!, opět díky pěveckým eskapádám, a také crossoverové příchuti skladeb "Upon Their Cross" a "Let The World Burn", jež patří na vrchol celého EP. Parta Vio-lence to nikdy neměla lehké, v osmdesátkách ji převálcovali kolegové, současná doba už zase není pro velké návraty stavěná. Američanům budiž ke cti, že se mezi širokou konkurenci dokázali vklínit nejen díky nostalgickému závanu, ale také zásluhou dobrého, jakkoli neosobitého skladatelství. Fanouškům tohle musí bohatě stačit.
6,5/10
YouTube ukázka - Let The World Burn

ARCHAIC - The Endgame Protocol
Na to, že maďarská parta Archaic bude na scéně dvacet let, nemá na svém kontě nějaký závratný počet alb. Důvodem jsou časté změny v sestavě, při kterých se jako nejvachrlatější jeví pozice zpěváka. Na všech dosavadních zápisech hřměl někdo jiný, v případě novinky "The Endgame Protocol" se dokonce výměna udála až během samotného nahrávání alba. Na (blíže nespecifikovaný) odchod Tamáse Jósa nicméně zbylí spoluhráči zareagovali hbitě, když se hlavní pozice ujal kytarista Erdélyi Péter. Ten disponuje o něco běžnějším hlasem, s ohledem na nouzové řešení ale výsledek není vůbec špatný a je možné, že Péter za mikrofonem chvíli vydrží. Na svém každopádně zůstaly thrashové choutky hudebníků, kteří si libují v hodně pálivých odstínech. Ne nadarmo maďarský kvartet uvádí mezi svými oblíbenci americkou veličinu Testament, kterou v divokých vokálně/instrumentálních konstitucích skladeb nejednou evokuje (společné turné obou kapel, ke kterému před časem došlo, muselo být pro Maďary splněným snem). Není to ovšem pouze klasický thrash, kterým je sestava Archaic živa, celkem běžné jsou i dotyky s modernou, zejména ve vokální složce. Pro nového zpěváka není problém uhnout od tradičního harshe do melodického výrazu, a výjimečně i do growlingu ("The Subliminal", kde krátkodobý přechod do deathu podpoří i blast beaty). Sympatické na fúzi s modernou, případně groovem, jenž je - většinou podprahově - v tónech Archaic dosti cítit, je přirozené povýšení základní složky na další level, aniž by bylo na místě hovořit o nekalých tendenčních záměrech autorů. Nejzásadnější porce času na novém albu (s opět velmi pěkným art-workem) nicméně patří thrashi, často příjemně zrychlenému, drsnému až masakrálnímu. Je pravda, že předešlá fošna byla zřejmě o malinko vypiplanější (včetně méně hrubého soundu), pořád se ale pohybujeme na dostatečně vysoké kvalitativní úrovni.
7/10
YouTube ukázka - Withstanding

KVAEN - The Great Below
Chorá doba si žádá temnou muziku. Nejnovější zápis švédského projektu Kvaen tento požadavek splňuje na výbornou, když přináší zlověstně nakvašený mix melodického blacku, thrashe, pagan a speed metalu. Tohle je chuťovka pro příznivce dávných mistrů Ancient Rites, Dissection, Dawn Of Relic, ale klidně i českých Pačess nebo také norských Old Man´s Child, se kterými váže Kvaen jeden zásadní průsečík. Stejně jako si kytarista Dimmu Borgir Galder dokázal tvořit téměř vše svépomocí, i zde si umí poradit jeden jediný borec, jmenovitě Jakob Björnfot. Opět nezbývá než smeknout před nebetyčným (peklotyčným) talentem člověka, který zvládá nástrojové obsazení (vyjma bicích, se kterými Jakobovi pomáhá Tommi Tuhkala) i zpěv, aniž by cokoli z toho znělo polovičatě, neřkuli trapně. Také skladatelství švédského autora je na vysoké úrovni, na spodku osmera skladeb alba "The Great Below" neustále bobtná napětí z toho, co přijde. Do takové pozice okamžitě hodí první sekundy otvíráku "Cauldron of Plagues" s řezavými kytarami a blast beaty, jež jsou zde využity v nejlepším blackmetalovém stylu. Jakobova hra nemá mnoho slabin, atraktivitu a hladký průběh slyšeného zajišťují změny tempa a stylů, z nichž do popředí vystupují thrashové klíny, melodické vyhrávky, hymnické pasáže (s krásným vrcholem ve skladbě "Ensamvarg"), střídmě dávkované symfonie i vokální frázování, které si mnohdy nezadá s tím, co předvádí jistý Dani Filth (nejšťavnatější doložkou těchto slov je kompozice "Your Mighty Has Fallen"). V převážně rychlém kvaltu písní se najde čas pro tvorbu atmosféry (plíživá "In Silence"), stejně jako pro momenty překvapení (téměř powermetalové sólo nebo klavírní finále v "The Fire Within Him Burns"). Máte-li rádi black metal, který je dostatečně temný, ale zároveň se nebrání melodiím a jiným žánrům, tohle album se vám bude líbit.
7,5/10
YouTube ukázka - The Great Below

Petr Štěpnička             


VIO-LENCE

FB VIO-LENCE

Seznam skladeb:
1. Flesh from Bone
2. Screaming Always
3. Upon Their Cross
4. Gato negro
5. Let the World Burn

Sestava:
Sean Killian - zpěv
Phil Demmel - kytara
Bobby Gustafson - kytara
Christian Olde Wolbers - baskytara
Perry Strickland - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 24:47
Label: Metal Blade Records
Země: USA
Žánr: thrash metal

Diskografie:
1988 - Eternal Nightmare
1990 - Oppressing the Masses
1993 - Nothing to Gain
2022 - Let The World Burn (EP)

Související články

--------------------------------------------------------------

ARCHAIC

www.archaicmetal.com

Seznam skladeb:
1. No One Knows
2. The Truth
3. Behind
4. The Subliminal
5. Lines
6. Withstanding
7. A Cold Embrace
8. From the Undying
9. Endgame Protocol
10. Until We Fade

Sestava:
Erdélyi Péter – zpěv, kytara
Püski László – kytara
István Horváth - baskytara
Szabó Csaba Zoltán – bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 40:02
Země: Maďarsko
Žánr: thrash metal

Diskografie:
2006 - Time Has Come to Envy the Dead
2017 - How Much Blood Would You Shed to Stay Alive?
2022 - The Endgame Protocol

Související články

--------------------------------------------------------------

KVAEN

FB KVAEN

Seznam skladeb:
1. Cauldron of Plagues
2. The Great Below
3. In Silence
4. Damnations Jaw
5. Sulphur Fire
6. Ensamvarg
7. Your Mighty Has Fallen
8. The Fire Within Him Burns

Sestava:
Jakob Björnfot - zpěv, baskytara, kytara
Tommi Tuhkala - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 39:00
Mix, mastering: Owe Inborr
Label: Black Lion Records
Země: Švédsko
Žánr: melodický black metal/blackened thrash metal

Diskografie:
2020 - The Funeral Pyre
2022 - The Great Below

Související články - Thrashmetalové novinky roku 2022


Vydáno: 08.04.2022
Přečteno: 1257x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Masy nemasy,...10. 04. 2022 22:47 Demonick
Tam sa zhodneme,...10. 04. 2022 12:46 Meres
Pro mě je...10. 04. 2022 12:06 orre
Že "jedinečný"...9. 04. 2022 15:59 Demonick
A schytá to aj odo...9. 04. 2022 10:58 Meres


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.34748 sekund.