TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




OXHOLE - Ocean Of Colours

Popsat slovy hudební dílo nemusí být složitá disciplína, občas však narazíte na nahrávku, u které je jednodušší případného posluchače rovnou nasměrovat k reprobednám, protože na skladě jednoduše nemáte dost bohatou výbavu na dostatečně barvité vylíčení toho, co se nachází v drážkách alba. A pak přichází okřídlené rčení klasika o tom, že psát o hudbě je stejné, jako tančit o architektuře... Při bádání nad tím, kdy naposledy jsem si s domácí kapelou vydatně „zatančil“ tak, aby přitom na přetřes přišla velmi příjemná hudební elegance, šťavnatá melodická obratnost, vytříbený cit pro dramatičnost a velmi košatý svět, bych se vrátil možná o celou dekádu k debutu „The Seventh Sense“ od Clay Feeders, dnes již transformovaných na Deep Stare.

I u kapely Oxhole, která o sobě oprávněně hovoří jako o zástupci bombastického art-rocku, se v případě alba „Ocean Of Colours“ jedná o albovou prvotinu, jejíž hudební příchuť bych si troufl napasovat na území, vytyčené od Marillion, Queen, Dream Theater a Trans-Siberian Orchestra, v o něco skromnějším, zato v přitažlivě hravém pojetí. Do téhle formulky úplně nezapadá úvodní „D.E.M.“, nejdravější kus celé kolekce, v němž kapele vypomáhají svými hlasy Damian Wilson (Arena, Star One) a Heri Joensen (Týr, Surma) a jenž na začátku sází na ostrý riff, poměrně vypjatý zpěv a velmi pružnou dynamičnost, v níž dojde i na až rozvernou chytlavou eleganci. Jemnější „Broken Wings“ s hladivě lehkou melancholií, úžasně skluznou melodií a velmi přístupnou strukturou půvabně odlehčí předchozí prudkost, její klávesové sólo zní přitažlivě staromilsky a propracované instrumentální hrátky v sobě mají až relaxační lehkost.

Bombastičnost na moment probleskne do piánově (a smyčcově) zasněné „Eyes Of All Colours“, v níž velmi důležitou roli jemné sbory a sólový zpěv Jindřicha Michalika, protahovaný do nečekaných výšek, přes odpočinkově obyčejnou položku „Full House“ se Oxhole posunou k temnější a dramatičtější „Forever Terrified“ s výrazným prostorem pro instrumentální sóla, která společně s následnou „Refused“ představuje nejdelší prubířské kameny alba. Především v těchto dvou skladbách se nejvíc projeví skladatelská obratnost a vyzrálost Oxhole – pokud v písních, v nichž jedna téměř dosáhne deseti minut a druhá je celkem statečně přesáhne, nasázíte dostatek nápadů, aby skladby neztratily tah a švih, zároveň je přes jejich rozmanitost udržíte jako stoprocentně soudržný celek, a ještě přitom neztratí nic ze svého optimisticky neposedného náboje, je jasné, že právě tady je „taneční architektura“ nejvýživnější. Závěrečná rozhoupaná „Talking Ocean“ postupně stupňuje svou intenzitu a v lehce pohodovém módu nabídne na závěr (kromě výrazného klávesového sóla) příjemné zklidnění.

„Hey devil, mind your own hell, everybody has his own magic spell…“ varují Oxhole v úvodní skladbě. V tomto případě to platí stoprocentně a objevovat jejich bohatá a snadno přístupná kouzla je vzrušující záležitost.

Savapip             


oxhole.com

YouTube ukázka - D.E.M.

Seznam skladeb:
1. D.E.M.
2. Broken Wings
3. Eyes Of All Colours
4. Full House
5. Forever Terrified
6. Refused
7. Talking Ocean

Sestava:
Jindřich Michalik – zpěv, klávesy, piáno
Tomáš Štěpánek – kytara, housle
Tomáš Machát - baskytara
Jiří Michalik - bicí

Hosté:
Damian Wilson – zpěv (1)
Heri Joensen – growl (1)
Jan Čermák – zpěv (1, 6)
Karel Fridrich – zpěv (1, 2, 6)
Zdeňka Němcová – zpěv (6)
Viktor Fridrich – zpěv (6)
Víťa Němec – housle (3)
Jiří Šlégr – housle (3)
Eva Dang – housle (3)
Tomáš Roučka – kytara (7)

Rok vydání: 2022
Čas: 50:54
Země: Česká republika

Diskografie:
2022 – Ocean Of Colours

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.03.2022
Přečteno: 1797x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
WtfJsem až v šoku...30. 05. 2022 22:30 Mrkev
Hey,devil, that is a...19. 03. 2022 10:59 b.wolf
Skvělý zvuk a...18. 03. 2022 21:51 Alex
Výjimečný album,...16. 03. 2022 20:44 Pagan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09755 sekund.