RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TRIVIUM - Shogun

Po „The Crusade“ kapela zrevidovala svou tehdejší kondici a dala vale producentovi Jasonovi Suecofovi, se kterým spolupracovala od samého počátku. Trivium se potřebovali nadechnout, přehodnotit svůj dosavadní směr a začít opět tvořit od píky. Zavřeli se, jamovali, nahrávali dema a unášeli se kreativním procesem, který postupem času vykrystalizoval v další plnohodnotné album s názvem „Shogun“.

Když skončila tvůrčí práce, kapela měla nahráno zhruba třicet písní a s novým producentem Nickem Raskulineczem (Stone Sour, Foo Fighters, Rush) začali vyzobávat to nejlepší na finální produkt. Výsledkem je epické pokračování v duchu „Ascendancy“ a zároveň nejambicióznější deska floridských muzikantů. Kapela kolem Matta Heafyho znovuobjevila moderní metalcore a v nejlepším slova smyslu nasála veškeré metalové vlivy od thrash metalu přes death metal až po progresivní odnož, se kterou „Shogun“ velice vhodně pracuje a doplňuje již dříve objevený a vyvážený mix výše uvedených subžánrů.

Alfou a omegou úspěchu „Shogun“ je vynalézavost a kreativita, s jakou se Trivium podařilo ladně přepínat mezi extrémně tvrdým a rychlým instrumentálním podáním a vzletnými melodiemi v kytarových a vokálních linkách. To je přesně jádro a definice metalcoru, které se obalilo o již dříve zmíněné vlivy a subžánry. Navíc se jedná o nejsoudržnější a nejkonzistentnější dílo i co do lyrické složky, která se zaměřuje převážně na témata z řecké a japonské mytologie. Ostatně „Šógun“ je označení pro japonské generály, kteří představovali výkonnou moc v období mezi 12. a 19. stoletím. Příznačné označení pro desku u kapely, jejíž frontman se narodil v Iwakuni a má japonskou matku…

Album najede od začátku v intencích „Ascendancy“ a servíruje jeden geniální moment za druhým. Hitové refrény, tvrdé riffy, úžasná kytarová práce a našlapaná rytmická sekce…, to vše zabalené do luxusní produkce, kde je každý nástroj pečlivě vyvážený a má svůj prostor. Instrumentálně se vyřádí naprosto všichni a masivní využití sedmistrunek a pětistrunné basy je krokem kupředu. Pěvecky se opět vracíme ke kořenům - kromě čistého vokálu obsahuje placka vysoký podíl growlu a některé pasáže patří k těm nejtvrdším za celou dobu působení kapely („Insurrection“).

Je zkrátka radost desku poslouchat a na své si přijdou jak milovníci vzletné melodiky (refrény v „Kirisute Gomen“, „Down from the Sky“, „Into the Mouth of Hell We March“ nebo mezihra v opulentní dvanáctiminutové eponymní skladbě), tak i fanoušci tvrdších žánrů (mezihra v „He Who Spawned the Furies“, „Of Prometheus And the Crucifix“ nebo „Like Callisto to a Star in Heaven“). První polovina alba je dokonalá, druhá už lehce zaostává, ale i ta by byla světlým momentem kdekoliv jinde (nejslabším příspěvkem je zřejmě „The Calamity“ s vynikajícím kytarovým sólem). Těžko někde hledat chyby nebo nedokonalosti. Kapela měla dostatek času a prostoru při tvorbě, což jen potvrzuje bonusová verze, která atakuje stopáž devadesáti minut.

„Shogun“ je ambiciózní dílo plné tvrdé a melodické hudby, perfektních partů, hitových melodií a koncepční práce s lyrickým tématem. Trivium touto deskou naplno potvrdili, že mají výsostní postavení v moderním metalu a díky skladatelským a instrumentálním schopnostem mohou vyrůst v jednu z největších kapel své generace. „Shogun“ se stal definičním albem a klenotem nejen na metalcorovém poli. Opus magnum kapely a zářez za plný počet.

Radek Neuman             


www.trivium.org

YouTube ukázka – Down from the Sky

Seznam skladeb:
1. Kirisute Gomen
2. Torn Between Scylla and Charybdis
3. Down from the Sky
4. Into the Mouth of Hell We March
5. Throes of Perdition
6. Insurrection
7. The Calamity
8. He Who Spawned the Furies
9. Of Prometheus and the Crucifix
10. Like Callisto to a Star in Heaven
11. Shogun

Sestava:
Matt Heafy – zpěv, kytara
Corey Beaulieu – kytara, vokály
Paolo Gregoletto - baskytara, vokály
Travis Smith - bicí

Rok vydání: 2008
Čas: 1:06:41
Label: Roadrunner Records
Země: USA

Diskografie:
2003 - Ember to Inferno
2005 - Ascendancy
2006 - The Crusade
2008 - Shogun
2011 - In Waves
2013 - Vengeance Falls
2015 - Silence in the Snow
2017 - The Sin and the Sentence
2020 - What The Dead Men Say
2021 - In the Court of the Dragon

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.04.2022
Přečteno: 6177x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
10/10Hodnotenie jasné,...7. 04. 2022 19:29 Meres


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09685 sekund.