CLOVEN HOOF - Heathen Cross
Dík za recenzi. Oprav si název skladby. "Do What...

RHAPSODY OF FIRE - Challenge the Wind
Souhlasím s misso za mě super deska celkem jiné...

BLOOD OPERA - Songs in the Key of Death
Quirinus keďže už nie je ulož to odkiaľ by som...

VADER - Black to the Blind
Spolu s debutem, Litany a Solitude of Madness mé...

DOMAIN - III: Crack In The Wall
Album III: Crack In The Wall je hardrockově...

VADER - Black to the Blind
10/10 Masaker Tešim sa na koncert v júni!

VADER - Black to the Blind
Jedna z nejzásadnějších desek minimálně...

RHAPSODY OF FIRE - Challenge the Wind
V poslednom čase sa v recenziách podľa mňa...

SLASH - Orgy Of The Damned
Do Slashovy novinky „Orgy of the Damned“ se mi...

BLOOD OPERA - Songs in the Key of Death
Tak u sa veľmi nezadarilo. Mohla z toho byť aspoň...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NOCTURNA - Daughters In The Night

Začíná to vypadat, že dámské duo u mikrofonu by mohlo být trendem, který se bude u metalových kapel prosazovat čím dál víc. Sice může být obtížné najít a udržet v řadách kapely dvojici sladěných zpěvaček (své by mohla vyprávět velmi slušně rozjetá slovenská Symfobia), ale když to vyjde, benefit je jednoznačný. Jasně zářivým příkladem může být symfo-metalová parta Nocturna, vzniklá v loňském roce, která představila své debutové album „Daughters In The Night“. Nejen názvem alba, ale i skutečností, že pánské trio, doplňující oku lahodící pár slavic, využilo v současnosti tolik oblíbené skrytí identity pod maskami (určitou nápovědou může být fakt, že v Nocturna autorsky vládne pod přezdívkou Hedon ukrývající se Federico Mondelli, kytarista a klávesista působící ve Frozen Crown a Volturian), Nocturna naznačuje, že to nejpodstatnější se odehrává u mikrofonu. Byť si dámy pochvalu jednoznačně zaslouží, v případě italské party se to stejně důležité ale odehrává i ve druhé linii.

Dobrat se na „Daughters In The Night“ kořenů symfonického metalu (můžeme začít házet řadou pojmů v čele s Nightwish) je velmi jednoduché. Nocturna je uchopila velice svěže, temperamentně a nápaditě, takže její čtyřicetiminutový vír pozitivní energie, nápaditých melodií a radosti ze života je jednoduše řečeno strhující a chutný. Je jasné, že menu Nocturna bude dobře chutnat v pomalejších křehčích skladbách, k tomu podvědomě svádí nejen andělský zjev obou frontwoman, ale i operně laděné a křehčí hrdélko Rehn Stillnight, jež ideálně zapadá do pravidel symfonického metalu. A pohádková jemnost a košatost „The Sorrow Path“, či romantické pohupování v „In This Tragedy“ velmi příjemně hladí a pohrává si s emocemi. Dravější a rockovější hlas Grace Darkling v klidnějších skladbách dodává šarmantní říz, ale jeho síla se plně rozvine v akčních peckách, ve kterých se skrývá největší kouzlo desky. Kousavý riff v „New Evil“ a její živočišná energie, prýštící už z dramatického úvodu, vnitřní napětí, refrén, schopný rozpohybovat davy, dokonale spojení obou hlasů, to vše funguje stoprocentně a na jedničku, stejně jako divoká titulní věc se šťavnatou kytarovou honičkou, přímočará „Blood Of Heaven“, či zasněně se rozjíždějící „Darkest Days“. A vůbec nevadí, že řada skladeb zní docela povědomě, stokrát použité náladě a postupům Nocturna dává dostatečně osobitou náladu. A je třeba zdůraznit dvě věci – byť se z předchozího „rozdělení“ hlasů může zdát, že každá z dam má své dominantní území, jejich hlasy vytváří smyslnou symbiózu a společně jim to skvěle ladí v jakékoliv fázi alba, a hlavně, že trojice muzikantů dodává skladbám tak razantní náboj, že svým kolegyním jejich pozici maximálně usnadňují. A tak jediné postesknutí míří ke kraťoučké instrumentálce „Nocturnal Whispers“, jejíž dramaticky vyznívající motiv si vyloženě říká o rozsáhlejší zpracování.

Je naprosto přirozené, že u každého žánru postupem času a s rozrůstající se řadou jeho vyznavačů se začne původní kouzlo rozmělňovat a tuctovatět. Pak se v podstatě z ničeho objeví kapela, která nemusí nic nového vymýšlet, jen svébytným výrazem a našlápnutým přístupem působí v zástupu podobně znějících kapel jako politá živou vodou. A Nocturna při zalévání semínka pro album „Daughters Of The Night“ touhle tekutinou ani v nejmenším nešetřila.

Savapip             


FB NOCTURNA

YouTube ukázka - New Evil

Seznam skladeb:
1. Spectral Ruins
2. New Evil
3. Daughters of the Night
4. The Sorrow Path
5. Sea of Fire
6. Blood of Heaven
7. In This Tragedy
8. Darkest Days
9. Nocturnal Whispers
10. The Trickster

Sestava:
Rehn Stillnight - zpěv
Grace Darkling - zpěv
Hedon - kytara
Antares - baskytara
Deimos - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 38:21
Label: Avalon
Země: Itálie

Diskografie:
2022 – Daughters Of The Night

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.03.2022
Přečteno: 1770x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Panske triobasistka je ale...26. 04. 2022 21:13 Anonym


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09034 sekund.