RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AXEL RUDI PELL - Lost XXIII

V promo materiálech, které přišly spolu s novým albem Rudiho Pella, je opravdu velké množství fotografií. Člověk až žasne nad takovou marketingovou péčí, dokud nezačne jednotlivé obrázky rozklikávat. Na většině je německý hudebník ve stejných hadrech, v totožné pozici, s neměnným výrazem v obličeji (jednou se pokusí o úsměv), pouze se ve fotoshopu trochu pracovalo s pozadím. Bezděčně se tím vypíchla skutečnost, která se k Pellovi už velmi dlouho váže. Pořád dokola omílat podobné a zatraceně nepružné tvůrčí vzorce, hlavně proboha žádný vývoj či pokus o změnu, to by snad subtilní Němec odnesl srdeční příhodou.

Stejně neměnný je i dvouletý interval, který dělí vydávání jednotlivých alb. Po předloňském zápisu „Sing Of The Times“ proto přišla řada na další fošnu, tentokrát ocejchovanou titulem „Lost XXIII“. Pell má tím pádem zase po výplatě a věrní fandové snad najdou důvod k radosti, protože hudebně dostanou přesně to, co chtějí. A je to tak vlastně v pořádku. Když si chcete koupit šunkovou pizzu s ananasem, pak vás jiné ingredience (případně jakýkoli invenční přístup) určitě rozhodí. Člověk prostě musí mít některé věci jisté. Pellova produkce je v tomto ohledu extrémní zárukou.

Z kvalitativních hledisek nechybí dobrý zvuk, povedený artwork a zpěv Johnnyho Gioeliho, kterému se tím pádem ještě nepodařilo uprchnout z vězení, v němž ho blonďatý Němec drží (jiné vysvětlení vzájemné spolupráce se mi nenabízí). Od Rudiho je hezké, že svého frontmana vypustí mezi lidi alespoň při koncertech. Úvod alba přináší hymnické intro, které vyvařuje motiv z nejlepšího Pellova období, což může být jakási úmyslná reminiscence, ale možná také otevřená indikace nedostatku nových nápadů (daný motiv se vrátí ještě v závěrečné, nepěkně utahané titulce). Vstupní skladbu „Survive“ prostupují typicky řinčivé kytary, ale protože se přidává svižné tempo, ze sóla se vyloupne pěkná melodie a refrén obsahuje půl nápadu navíc, můžeme mluvit o vcelku povedeném úvodu nahrávky.

Song „No Compromise“ ale rychle připomene, čí album že to vlastně posloucháme. Okoralé heavymetalové riffy se dají vytrpět, dílo zkázy ovšem dokoná refrén, jehož autorská impotence neumožňuje opětovné spuštění skladby. To je velká překážka, protože nikoho nebaví mít při poslechu nějakého alba na paměti, že „za chvilku přijde ta hrůza“, kterou je nutné přeskočit. Pell nás v tomto ohledu nicméně svědomitě udržuje ve střehu, postupně vyexpeduje ještě další těžko snesitelné kousky („Freight Train“, „Follow The Beast“) a člověk proto nejlépe udělá, když bude mít prst neustále přilepený k posunovacímu čudlíku.

Nakonec ale není tak zle. Krom úvodního songu zaujmou i baladické příspěvky. „Gone With The Wind“ člení příjemně emotivní kytara, ve „Fly With Me“ nechává Rudi Pell vyniknout umění svého zpěváka a dělá jenom dobře. Při poslechu těchto povedených kompozic člověk zalituje, že se německý hudebník vždy dokáže vzchopit jenom na chvíli, a pak už se mu zase moc nechce. Logičtější vysvětlení je samozřejmě takové, že na to Němec stabilně nemá. Flintu do jeho žita pořád není nutné házet, že by ale za dva roky – nebo kdykoli v budoucnu - mohlo ještě přijít nějaké opravdu dobré album, na to bych si nevsadil ani šesták.

Petr Štěpnička             


www.axel-rudi-pell.de

YouTube ukázka - Survive

Seznam skladeb:
1. Lost XXIII Prequel (Intro)
2. Survive
3. No Compromise
4. Down on the Streets
5. Gone with the Wind
6. Freight Train
7. Follow the Beast
8. Fly with Me
9. The Rise of Ankhoor
10. Lost XXIII

Sestava:
Johnny Gioeli - zpěv
Axel Rudi Pell - kytara
Volker Krawczak - baskytara
Ferdy Doernberg - klávesy
Bobby Rondinelli - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 54:43
Mix: Tommy Geiger
Mastering: Ulf Horbelt
Produkce: Axel Rudi Pell
Label: Steamhammer
Země: Německo
Žánr: hard rock/heavy metal

Diskografie:
1989 - Wild Obsession
1991 - Nasty Reputation
1992 - Eternal Prisoner
1994 - Between The Walls
1996 - Black Moon Pyramid
1997 - Magic
1998 - Oceans Of Time
2000 - The Masquerade Ball
2002 - Shadow Zone
2004 - Kings And Queens
2006 - Mystica
2007 - Diamonds Unlocked
2008 - Tales Of The Crown
2010 - The Crest
2012 - Circle Of The Oath
2014 - Into The Storm
2016 - Game Of Sins
2018 - Knights Call
2020 - Sign Of The Times
2022 - Lost XXIII

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.04.2022
Přečteno: 2302x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09848 sekund.