MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SALAMANDRA - Opus Bohemica

Abych řekl pravdu, ještě donedávna jsem neměl tušení o tom, že u české Salamandry proběhla nějaké krize. Má ignorance byla možná spojena s poslechem předešlé studiovky „Imperatus“, která mě kdovíjak nechytla, což na druhou stranu neznamená, že jsem novinku s honosným názvem „Opus Bohemica“ spouštěl s nulovým očekáváním. Přece jen tahle kapela byla jedna z prvních, která u nás začala hrát poctivý power-speed, a pokud byl člověk u toho, z paměti už mu daný spolek, respektive dojmy z poslechu debutu „Twilight Of Legends“ (a poté samozřejmě i dalších řadovek) nic nevymaže.

Salamandru před pár lety opustila řada stěžejních členů, např. basista Jaroslav Sedláček, bicmen Dan Jureček a kytarista Vašek Moch, kteří si založili vlastní spolek Metal Factory. Už předtím odešel zpěvák Ivan Borovský, s jehož hlasem má kapelu spojenou mnoho fanoušků. Ti však nemají důvod naříkat, jelikož nyní stojí za mikrofonem Tomáš Hradil, který Ivana hodně - chvílemi až neskutečně - připomíná. Dvojici Hanka Šlachtová a Pavel Slíva, kteří jako jediní přežili veškeré hromobití, se podařilo obnovit i zbývající osazenstvo, a to způsobem, jenž dává na nějakou krizi okamžitě zapomenout.

Novinka (jejíž titul krom klasického intra od B. Smetany českou kotlinu moc nepřipomene) je zdařilejší, nežli předešlý počin, a ve své podstatě se dotýká i nejlepších historických momentů kapely, v čele s opusem „Faces Of Chimera“. Tyto náznaky jsou velmi cenné a vypovídají o zregenerované a neutuchající autorské síle. Hudba Salamandry je promyšlená, chytlavá, a pokud někde trochu ztrácí, pak jsou to paradoxně momenty, na kterých kapela začínala. Speed metal v podání Moraváků, když už na něj dojde, hází kapelu do přeplněného pytle, na jehož poznávací cedulce visí nejčitelněji nápis "copyright Stratovarius". I tak má ale kapela díky pečlivým aranžím vystaráno, mimořádně agilní byla v tomto ohledu Hanka, která se svým nástrojem neustále vystupuje dopředu, jako by chtěla říct, že Salamandru v tuto chvíli vede především ona. Černobílých rejstříků je zkrátka požehnaně, někdy možná příliš, nikdy však nejde o rušivý element, klávesy naopak dodávají hudbě několik dalších vrstev a rozměrů.

Symfonické vyznění korigují raně heavíkové beglajty, a hlavně skladatelství, které většinou neslyší na prvoplánové powermetalové vábení. Tím se ale nesmíme nechat odradit, jelikož výrazná melodická klenutí číhají za každou hudební ploškou, a každá z písní obsahuje žánrově jasně srozumitelné motivy. Tlumené autorství je na škodu snad jedině v případě refrénů, kterých v hlavě zase tolik neuvízne – chtělo to více skladeb typu „Another Time“, jejíž ústřední vokální část připomíná nejlepší momenty kapely. Jinak se ovšem album vpíjí do melodické soustavy samo, příjemně působí méně tradiční momenty (nadžánrová „Lullaby“ se svobodně povlávajícími vokály je téměř artovým kouskem), obdivuhodná je kytarová práce Pavla Slívy a hostujícího Pavla Novotného, která si v ničem nezadá s uměním Vaška Mocha. Do toho zkušeně pěje Tomáš Hradil, jenž zná své limity a necpe se tam, kde by mu nemuselo být příjemně. Občas se k němu přidají sbory, nicméně v rámci zmíněné tvůrčí neurputnosti jde pouze o nárazové okamžiky. Dokonale v tomto ohledu působí gradace závěrečné balady „Wheels Of Time“, která ve velkém stylu pomalu doznívá do ticha, a připomíná tím symbolickou úklonu celého ansámblu po úspěšném koncertě (instrumentální dovětek „Time Of Hope“ už je proto navíc). Salamandra je zase ve formě, a my tak můžeme žít v příjemném očekávání věcí budoucích.

Petr Štěpnička             


www.salamandra.cz

YouTube ukázka - The Soul of the Wolf

Seznam skladeb:
1. Bohemica
2. Awakening
3. Set the Fire
4. Mannequins
5. Lullaby
6. The Soul of the Wolf
7. Another World
8. In the Darkest Hours
9. The Knights of Blanik
10. Out of the Void
11. Wheels of Time
12. Time of Hope

Sestava:
Hanka Šlachtová - klávesy, zpěv
Pavel Slíva - kytara, vokály
Tomáš Hradil - zpěv
Patrik Hrnčíř - baskytara, vokály
Jiří Gadula - bicí, vokály

Hosté:
Ladislav Tomis - sbory
Honza Prokeš - sbory
Pavel Novotný - kytara

Rok vydání: 2022
Čas: 45:42
Mix, mastering: Christoph Beyerlein
Země: Česká republika
Žánr: power/symfo/heavy metal

Diskografie:
1999 – Twilight Of Legends
2000 – Skarremar
2004 – Great Moravian Elegies
2007 – Faces Of Chimera
2010 – Time To Change
2014 - Imperatus
2022 - Opus Bohemica

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.05.2022
Přečteno: 2259x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
U mě nadále...24. 05. 2022 14:17 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09545 sekund.