DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FELLOWSHIP - The Saberlight Chronicles

Přestože britští Fellowship vydávají teprve první plnohodnotné album, hodně fanoušků symfonického power metalu už o nich dávno ví. Pětice hudebníků totiž během uplynulých let vypustila pár singlů, kterými si své publikum pomalu, ale jistě chystala. Že fandové budou na jejich hudbu slyšet, potvrzoval i vyšší počet odběratelů na youtube. A není se čemu divit, nejpozději se skladbou „Glory Days“ bylo jasné, že zde roste zatraceně kvalitní přírůstek do studnice světového power metalu.

Hned na první dobrou se nedal přeslechnout vynikající zpěvák Matthew Corry, jenž svým zabarvením i kvalitou projevu připomíná norského narcise a pěveckého borce Pelleka. Dalším tahákem byla neuvěřitelná chytlavost zmíněného singlu, ve kterém Britové spojili popovou hitovost (refrén nepřímo odkazuje na kapelu Abba) s prvotřídními power-speedmetalovými aranžemi ve stylu Twilight Force nebo Majestica. Výsledkem byl učebnicový příklad dokonalé žánrovém kompozice. Nezbývalo než doufat, že se debutové album „The Saberlight Chronicles“ bude podobně strhujícími hudebními příspěvky jenom hemžit.

K poslechu více než hodinové nahrávky zve skladba „Until The Fires Die“. V té se plnohodnotně odkrývá inspirace, čerpající ze švédských Twilight Force, Fellowship jsou však dostatečně sví na to, aby je nebylo možné nařknout z pustého kopírování. Důvodem je nadhled, se kterým hudebníci – dobře si vědomi paušální subžánrové dětinskosti – pracují od samého počátku, a potom instrumentální schopnosti, jež vynikají především v neodolatelně atraktivním sólovém partu úvodní skladby. A opět platí, že se nejedná o nic originálního (vybavuji si minimálně jednu kapelu, která použila úplně stejnou melodii), jenomže Britové dokázali známé struktury povýšit o abstraktní a slovy nepolapitelnou úroveň, jež jim dává plné právo na…v podstatě na cokoli.

Třeba i na více obyčejné písně „Atlas“, „Hearts Upon The Hill“ nebo „Oak And Ash“ (s pozdravem ke krajanům Dragonforce). Jenže když už se zdá, že by album mohlo ztrácet dech (zmíněné skladby spadají do první poloviny nahrávky), seskupí se všechny vesmírné síly, které se zařadí po bok britských hudebníků jako armády trpaslíků a elfů vedle Frodo Pytlíka. Protože kde je vůle a správná energie, tam se dějí zázraky. Počínaje písní „Scars and Shrapnel Wounds“ se staneme svědky vynikajícího autorství, které naplno potvrdí, že výše opěvovaná skladba „Glory Days“ nebyla dílem pouhé náhody. Nastává čas žasnutí…

Je těžké si představit fanouška žánru, který by odolal poutavé a chytře se stupňující vokální gradaci v celkově šmrncovní kompozici „The Hours Of Wintertime“, dokonale chytlavému sólu v písni „Glint“, totálně přitažlivé hitovce „Still Enough“ nebo čarokrásnému kousku „The Saint Beyond The River“, který je možno označit termínem „spirituální power-speed“. Snad jen závěrečná devítiminutovka „Avalon“ slibuje na začátku víc, než je ve výsledku schopna předat. Je však důležité zmínit, že se neustále nacházíme na vysoké kvalitativní úrovni, ke které se většina soudobých spolků nikdy nepřiblíží. Stručně řečeno, Fellowship jsou novou hvězdou powermetalového nebe.

Petr Štěpnička             


FB FELLOWSHIP

YouTube ukázka - Until the Fires Die

Seznam skladeb:
1. Until the Fires Die
2. Atlas
3. Glory Days
4. Oak and Ash
5. Hearts Upon the Hill
6. Scars and Shrapnel Wounds
7. The Hours of Wintertime
8. Glint
9. The Saint Beyond the River
10. Silhouette
11. Still Enough
12. Avalon

Sestava:
Matthew Corry - zpěv
Sam Browne - kytara
Brad Wosko - kytara
Daniel Ackerman - baskytara
Callum Tuffen - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 1:02:25
Label: Scarlet Records
Země: Velká Británie
Žánr: symfonický power-speed metal

Diskografie:
2022 - The Saberlight Chronicles

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.06.2022
Přečteno: 2236x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ač stylem to, co...2. 08. 2022 19:44 htaedas
Fellowship nám...5. 07. 2022 10:30 Pagan
Bohužel si zde...4. 07. 2022 23:58 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09049 sekund.