RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SEPTICFLESH - Modern Primitive

Chcete něco vznešeného a uměleckého? Zároveň ale potřebujete i pořádnou dávku extrému a divokosti? Pak jsou tu řečtí Septicflesh, se svým jedenáctým řadovým počinem by vás mohli potěšit. Od vydání desky „Communion“ v roce 2008 jsou Řekové v ohromném laufu. Daří se jim čím dál více a řady fanoušků se utěšeně rozrůstají. Nicméně i oni byli mnohdy kritizováni za to, že se jen opakují a stagnují. Otázkou bylo, zda nové album „Modern Primitive“ umlčí kritiky.

Septicflesh stále drhnou svůj epicky symfonický death metal a v zásadě se dá konstatovat, „ne, kritiky neumlčí. Pořád je to to samé.“ Septicflesh jsou však velmi zkušení kulišáci, takže připravili novinku jak se patří a sluší s velkou pečlivostí. Na první pohled potěší parádně vyvedený obal (a booklet), který má opět na starost zpěvák a basák Seth Siro Anton. Možná lehce může zklamat fakt, že po pěti letech přichází kapela pouze s osmatřiceti minutami muziky. Ale má to svůj důvod. Ačkoliv Septicflesh nijak nezměnili svůj styl a výraz, novinka je více deathová než poslední dvě desky. Dočkáte se mohutného orchestru (zase Pražská filharmonie), jeho pasáže jsou epičtější a monumentálnější než kdy dřív. Ale kapela je necpe všude a jako by nad nimi více přemýšlela. Více prostoru má brutální složka hudby Septicflesh, krkolomné, ale působivé změny temp i drtivé útoky kytarových riffů.

Další malou změnou je větší přítomnost čistého zpěvu Sotirise. Ne, že by „Modern Primitive“ byl melodičtější, ale Sotiris dostal více prostoru, naopak daleko méně je přítomen sborový zpěv, který zazní ve velkolepé „Hierophant“, jež svou strukturou lehce připomíná „A Great Mass Of Death“ z desky „The Great Mass“. Vítaným vylepšením se stal zvuk. Ač se nedá hovořit o tom, že by Septicflesh někdy zněli špatně, novinka je daleko živější a přirozenější než předchozí dvě alba. Vrchol desky přinesou skladby „Coming Storm“ a „A Desert Throne“. První nabídne brutální death metalovou sypanici, kterou ještě přitvrzují kousavé smyčce. Jako kontrast fungují zklidnělé pasáže, v nichž zní pouze ženský soprán. Struktura skladby vám nedá vydechnout. Stále se toho hodně děje a ocitáte se na neskutečném symfo-death metalovém kolotoči. Vše je velice intenzivní a drtivé. Druhý song není tak tvrdý, spíš pořádně epický. Takřka filmové orchestrace si říkají o nějaké obrazový materiál (nejlépe nějaký western). Nechybí ani hoblující riff nebo zajímavý zvuk kytar v závěru, konec skladby dobře graduje. Titulní píseň je chytlavá a představuje typické Septicflesh. Refrén jen tak z hlavy nedostanete, stejně jako šikovně využitý dětský sbor. „Psychohistory“ představuje jednu z nejtvrdších položek kapely za hodně dlouhou dobu. Death metalový výplach, jak se patří.

Krátká stopáž sice možná zklame, ale díky ní je „Modern Primitive“ nesmírně intenzivní a energické album, které si po dohrání budete chtít pustit znovu anebo se na něj budete pokaždé těšit. Lyrické téma alba je prosté - lidský úpadek. To, jak naše společnost jde do háje. Texty jsou poměrně stručné, jednoduché, ale to nic neubírá na jejich údernosti a naléhavosti.

Septicflesh se nesnaží hledat nové hudební cesty, místo toho se soustředili na kvalitní songwriting. Deska nepostrádá dobré nápady, množství detailů a parádních momentů, které třeba odhalíte až později. Kapela působí velice energicky, za což může i větší orientace na death metal. Pečlivě zpracovné orchestrace jsou přesto nesmírně důležité.„Modern Primitive“ je bez přehánění vynikající deska, dosahující na špičku diskografie kapely.

Tomáš Marton             


www.septicflesh.com

YouTube ukázka - Neuromancer

Seznam skladeb:
1. The Collector
2. Hierophant
3. Self-Eater
4. Neuromancer
5. Coming Storm
6. A Desert Throne
7. Modern Primitives
8. Psychohistory
9. A Dreadful Muse

Sestava:
Seth Siro Anton - growling, baskytara
Sotiris Anunnaki V - zpěv, kytara
Christos Antoniou - kytara, orchestrace
Kerim "Krimh" Lechner - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 38:38
Země: Řecko
Label: Season of Mist
Žánr: Symfonický death metal

Diskografie:
1994 - Mystic Places of Dawn
1995 - Esoptron
1997 - The Ophidian Wheel
1998 - A Fallen Temple
1999 - Revolution DNA
2003 - Sumerian Daemons
2008 - Communion
2011 - The Great Mass
2014 – Titan
2017 – Codex Omega
2022 - Modern Primitive

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.06.2022
Přečteno: 2607x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
8,5/10Nakonec si novinka...2. 07. 2022 12:51 Ivos
K recenzi není...1. 07. 2022 21:38 VH


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10087 sekund.