PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CIVIL WAR - Invaders

Levoboček kapely Sabaton se vydal vstříc nové životní etapě. Pokud si někdo myslel, že to bez zpěváka Nilse Patrika Johanssona nepůjde, bude se možná při poslechu alba „Invaders“ za svoji malomyslnost kát. Nový frontman Kelly Sundown Carpenter je totiž plnohodnotnou náhradou, jež výrazově navazuje na svého předchůdce, a zároveň na něj dává v pohodě zapomenout. Sestava je tedy zase v plné síle, zbraně jsou odjištěny a další powermetalová bitva může začít!

Při zmínce o sestavě je nutné zmínit druhého novice, kterým je kytarista Thobbe Englung, jenž se ve své kariéře objevil či objevuje v různých spolcích. A jedním z nich byl, ehm, Sabaton. Pokud je snahou dvojice zakladatelů Civil War, kteří se etablovali právě z této kapely, postupně přetáhnout celou sestavu Sabaton na svoji stranu, začíná se jim dařit. V takovém případě bych se ale přimlouval za to, aby ignorovali zpěváka Joakima Brodéna. Američan Kelly Carpenter je daleko zajímavější a z Mullbackovo/Mÿhrova spolku činí lepší powermetalové těleso. Ano, lepší nežli Sabaton.

Mně osobně se alespoň nestalo, abych některé album známějších Švédů doposlouchal do konce. S novinkou Civil War takový problém nemám. Pokud trochu váhám při poslechu úvodní položky „Oblivion“, a to z důvodu ultra-obligátních orientálních motivů, pak mě severský kvintet brzy přesvědčí o svých kvalitách. Je pravda, že se i v dalších skladbách objeví prvky, které nedokládají přímou autorskou integritu. Jenom v první polovině nahrávky uslyšíme mix soft-progu, synťákových vírů nebo epických orchestrací, které byly objeveny už na třetím albu Nightwish. Jenže v případě Švédů to jde z nějakého důvodu dohromady. Oním důvodem je hudební agilnost a především chytlavost vokální oblasti. Nejde přitom pouze o hlavního zpěváka, velmi důležitou součástí produkce Civil War jsou vícehlasy, můžeme klidně napsat sbory. Ty jsou Kellymu rovnocenným partnerem, vokální dominance je tím značně umocněna a člověk je stržen, i kdyby nechtěl.

Úvod alba zabírá právě díky tomu a zmíněné mimožánrové vsuvky jsou pouhým doplňkem k velkolepému powermetalově-vokálnímu představení (vyjma kusu „Heart Of Darkness“, kde už to pánové se stylovými eskapádami trochu přehnali a skladba se jim rozpadla pod rukama). Spolehlivě funguje balada „Andersonville“ (název pravděpodobně souvisí s tradičními válečnými tématy, texty ale nejsou důvodem, proč bych tuto kapelu poslouchal), a celkem zabírá i song „Carry On“, jehož obsah se sice podbízí moderním powermetalovým trendům, ale jelikož jde o námluvy dočasné, opět se nic vážného neděje. Poté se navíc album nadechne k silné finální gradaci.

Závěrečná pětice songů znamená odhodlanější přístup k žánrovým tradicím a jejich okázalosti, včetně mohutných sborů à la Avantasia („Slaughterhouse 5“), bryskního speed metalu („Battle Of Life“), hitové chytlavosti („Soldiers and Kings“, „Warrior Soul“) či neodolatelné heavyrockové svěžesti à la Dio (staronová verze „Custer´s Last Stand“). Naléhavost kapely se v těchto momentech stává ještě přitažlivější a dokazuje, že současná sestava má formu na poražení obrovského množství subžánrových souputníků.

Petr Štěpnička             


FB CIVIL WAR

YouTube ukázka - Invaders

Seznam skladeb:
1. Oblivion
2. Dead Man´s Glory
3. Invaders
4. Heart of Darkness
5. Andersonville
6. Carry On
7. Soldiers and Kings
8. Warrior Soul
9. Slaughterhouse 5
10. Battle of Life
11. Custer´s Last Stand

Sestava:
Kelly Sundown Carpenter - zpěv
Petrus Granar – kytara, baskytara
Thobbe Englund- kytara
Daniel Myhr - klávesy
Daniel Mullback - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 50:18
Label: Napalm Records
Země: Švédsko
Žánr: power metal

Diskografie:
2013 – The Killer Angels
2015 – Gods And Generals
2016 – The Last Full Measure
2022 - Invaders

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.07.2022
Přečteno: 1454x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Souhlasím s tím,...25. 07. 2022 17:45 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12134 sekund.