27.09.2022
JUDAS PRIEST
Britové mají natočené základy pro nové album. Jak ..více

27.09.2022
KABÁT
Vydání nové desky teplických rockerů je na spadnutí. ..více

27.09.2022
ROOT
Přestože zpěvák Jiří Big Boss Valter oznámil, že v ..více

27.09.2022
GREAT WHITE
Podivné problémy na postu zpěváka u této americké ..více

27.09.2022
REPTALIEN
Od loňska funguje na thrashmetalové scéně nová parta, v ..více

27.09.2022
TOMB OF FINLAND
Klasický doom/death metal s důrazem na severskou přírodu ..více






HOUSE OF LORDS - Saints And Sinners
Vypuštěná klipovka mě spolehlivě odradila. N ..

OLYMPIC - Když ti svítí zelená
My jsme tenkrát byli rádi za jakoukoliv boostře ..

OLYMPIC - Když ti svítí zelená
Jako pamětník můžu říct, že Když ti svít ..

OLYMPIC - Když ti svítí zelená
Docela by mě zajímalo, jestli tu desku tehdy bra ..

DORO - Forever Warriors, Forever United
Po čase jsem sebral odvahu a znovu zkusil nedopos ..

PUHDYS - Rock`n`Roll Music
nelze zapomenout, kdysi hodně dávno hráli i v h ..

OLYMPIC - Když ti svítí zelená
8/10 Asi najoblubenejsi album od majstrov vykradac ..

PARKWAY DRIVE - Darker Still
Recenze za mě teda docela mimo. Z obyčejné kop ..

Tobias SAMMET (AVANTASIA, EDGUY) - Avantasia žije, Edguy odpočívají!
Fajn rozhovor....Hlt al jsem v devadesátkách kdy ..

Tobias SAMMET (AVANTASIA, EDGUY) - Avantasia žije, Edguy odpočívají!
Skvělej rozhovor. Hned se mi vybavilo, když sem ..




Za poslední měsíc:
OLYMPIC - Ulice
2035x

MEGADETH - The Sick, The Dying... And The Dead!
1928x

Ozzy OSBOURNE - Patient Number 9
1791x

BLIND GUARDIAN - The God Machine
1281x

Tobias SAMMET (AVANTASIA, EDGUY) - Avantasia žije, Edguy odpočívají!
1215x

OLYMPIC - Kanagom
1131x





článků celkem: 9368
recenzí: 7760
reportů: 589
rozhovorů: 579













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


PUHDYS - Rock`n`Roll Music

Desky Puhdys se výborně prodávaly, posluchačská základna se neustále zvětšovala, náklad prvních nahrávek byl vyprodán, popřípadě se z druhé ruky nabízel za vyšší cenu. Proto vydavatelská firma Amiga přišla s nápadem vydat výběr toho nejlepšího pod názvem „Die Grosse Erfolge“. Na něm bylo zajímavé jen to, že obsahovalo na velké desce nezveřejněný úspěšný song „Erinnerung“ a vůbec jeden z největších hitů Puhdys – folk rockovou „Alt wie ein Baum“, které byly dříve vydány jen na singlu. Dramaturgicky bylo album postaveno především na folk rockově laděné tvorbě, okořeněné dvěma hard rockovými skladbami. V tomto celku poněkud nepatřičně působí závěrečná psychedelicky hard rocková jízda „Ikarus“.

Z tohoto období existují i skvělé záznamy koncertů, jasně dokumentující atmosféru v rozděleném Německu. Na východě natočený na obrovském náměstí v Halle na playback, a druhý z kapitalistické ciziny, kde kapela vystoupila v pořadu Musicladen Radia Bremen. Ten byl vydán na DVD v roce 2001 dokonce s prostorovým zvukem a lze jej plně doporučit. Kapela oblékla songy do drsnějšího kabátku a bubeník Gunter Wosylus se v rozšířené verzi songu „Wie ein Pfeil“ získal návštěvníky famózním bubenickým sólem. Aby toho nebylo málo, během turné po SSSR zvládají Puhdys natočit jakýsi průřez dosavadní tvorbou, neboť Sověti se nechtěli zaobírat vyřizováním licencí na již vydaná alba. Dnes je album nazvané „Пудис“ milou raritou ve fandovských sbírkách a bylo dokonce remasterováno. Nahrávky se od originálu liší, ale až taková tragédie, jakou bychom od ruských studiových molodců očekávali, to zas není.

Na živých vystoupeních mezi své písně občas Puhdys zařadili nějakou rock` n` rollovou klasiku, na kterou publikum velmi příznivě reagovalo. Proto padl návrh natočit celou desku podobně laděných songů. Nikdo z cenzorů neprotestoval ani proti zakázané angličtině, což byl fenomenální úspěch. Ruku na srdce, dovede si někdo představit rock`n`roll nazpívaný v němčině? Byla by z toho pravděpodobně fraška typu Ivo Pešáka a jeho Rockecu. Texty songů „Jan Hodný“ a „Vysoké Mýto“ se dávno staly legendou. Kapela si vybrala své oblíbené songy, problém však byl s texty, které jim nikdo neposkytl, proto znalci poukazují na mnoho nepřesností a nesrozumitelná slova. Tak to chodilo a když náhodou v zahraničí muzikanti potkali Chucka Berryho a žádali jej o originál verzi textu, ten je poslal do háje s vysvětlením, že si ho nepamatuje...

Nakonec dali dohromady čtrnáct písní, které oblékli do „Puhdys“ aranží. Nahrávky znějí moderněji, nemají plechový zvuk jako originály, hutnější zvuk skladbám sluší. Najdeme tu ostřejší kousky „ Long Tall Sally / Party / Rock And Roll Music“ nebo „Hound Dog“ a téměř hard rockově přitvrzenou „Good Golly Miss Molly“. Některé skladby jsou oproti originálům tanečně živočišnější – např. „ I Need Your Love Tonight“, „Do You Want To Dance“, nebo „Sheila“, kterou klávesák Peter Mayer oživoval na koncertech hrou na další perkuse.

Po vydání se strhla mela, kterou čekal málokdo. Deska byla okamžitě vyprodána a stal se z ní věrný průvodce mnoha domácích mejdanů. Následný rok ji v licenci vydali v NSR a v mnoha dalších státech. I u nás Olympic na konci roku 1977 rychle přispěchal s koncerty složenými z klasik tohoto žánru, Supraphonu se však do vydání takto laděného alba moc nechtělo a až v roce 1980 vydal EP s několika peckami. Puhdys perfektně vystihli dobu – v NDR i v dalších socialistických státech album podobného stylu chybělo a tak se jej prodalo dle různých rozcházejících se zdrojů mezi milionem až milionem a půl….

Jirka Lulek             


www.puhdys.com

YouTube ukázka – Do You Want To Dance

Seznam skladeb:
1. Long Tall Sally/Party/Rock and Roll Music
2. High School Confidential
3. Tallahassee Lassie
4. I Need your Love tonight
5. Brown Eyed Handsome Man
6. Donna
7. I`m gonna love to you
8. Good Golly Miss Molly
9. Do you want to dance
10. Hound dog
11. Sheila
12. Tutti Frutti
13. Mean Woman Blues
14. Bye Bye love

Sestava:
Dieter Birr – kytara, zpěv
Dieter Hertrampf – kytara, zpěv
Harry Jeske – baskytara
Peter Meyer – klávesy, saxofon
Gunter Wosylus – bicí

Rok vydání: 1977
Čas: 34:27
Label: AMIGA
Země: NDR

Diskografie:
1974 - Puhdys 1
1975 - Die Puhdys
1976 - Sturmvogel
1977- Rock` n` Roll Music
1978 - Perlenfischer
1979 -10 wilde Jahre
1979 - Puhdys Live (Live im Friedrichstadtpalast)
1980 - Heiß wie Schnee
1982 - Schattenreiter
1983 - Computer-Karriere
1984 - Das Buch
1986 - Ohne Schminke
1989 - Neue Helden
1992 - Wie ein Engel
1994 - Zeiten ändern sich
1997 - Frei wie die Geier
1999 - Wilder Frieden
2001 - Zufrieden?
2004 - Alles hat seine Zeit
2009 - Abenteuer
2009 - Akustisch - Die Hits
2012 - Es War schön

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.09.2022
Přečteno: 440x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Na Puhdysákynelze zapomenout,...26. 09. 2022 14:02 b.wolf
AngličtinaProblém nebyl...23. 09. 2022 12:17 RoBertino
Pro zajímavost...22. 09. 2022 13:18 Starej rocker


 
Metalforever.info © 2006 - 2022     RSS - články

stránka byla načtena za 0.44782 sekund.