RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Lord Sezarbil (SEZARBIL) - Sezarbil snad nesklopí své černé perutě

Sezarbil vstal z black metalového hrobu a vrhol na svetlo nebožie svoje ďalšie kňučiace dielo, album "Jizva války". Čas položiť otázky a prevetrať pamäť Lorda Sezarbila, ktorý v tomto roku oslávi už dvaciatepiate výročie bezbožnej činnosti svojej kapely.





Predposledný album "Pád sveta" vyšiel" desať rokov dozadu. Akoby predznamenal dočasný, dekádový pád Sezarbilu...
Sezarbil se potýkal se složením členů a proto delší odmlka. V této odmlce jsem mohl tvořřit věci na novou fošnu „Jizva války“ a já jsem měl dostatek času si vše promyslet a dělat aranže na desku.

Hral si počas týchto "mŕtvych" desiatich rokov v nejakej inej kapele? Hral si si aspoň doma na gitaru?
Hrál jsem v kapele Karlos Kros na baskytaru a pak i na kytaru, takže jsem nezahálel. Jinak si zahraju na kytaru na chatě, kde trávím svůj volný čas daleko od lidí.

Kapelu doplnili mladí chalani. Na to, že nemali skúsenosti so štúdiovou prácou, hlboko skláňam klobúk k zemi - album je vyprodukovaný parádne, absolútna svetová úroveň. Moravský Shaark opäť potvrdil svoju vysokú úroveň, Pavel a Petr sú majstri metalového zvuku. Povedz niečo o nahrávaní...
Na začátku formování a zkoušení se vše zdálo v pořádku, pak ovšem nastal zlom a tito lidé opustili Sezarbil z důvodů věkového a názorového rozdílu. Neměli žádné zkušenosti až do doby, kdy jsem se jim naplno věnoval. Ve studiu Shaark jsou skvělí borci Pavel s Petrem, odvedli kus poctivé zvukařiny a za to jim celá smečka moc děkuje. Před natáčením samotným jsme měli několik telefonátů ohledně zvuku a příprav. Probírali jsme všechny možné alternativy. Natáčeli jsme celkem jedenáct dnů včetně masteringu, který byl opravdu složitý. Ucho unavené a vše už splývalo do jedné koule (smích). Kdo to zná, tak ví. Nahrávání probíhalo v pohodové atmosféře. Ráno nástup a večer volná zábava. Takže taková pracovní dovolená.

Máte s omladenou zostavou zohraté aj staré fláky? Čo mladší chalani z kapely vravia na prahistorické kúsky, keby si navrhol, že vyberiete do živého setu piesne z demáčov „The End of Sacred Faith…Occido, Occidere“, alebo z demáča „Proti všem“?
Jelikož tito lidé opustili brány Sezarbil, máme za ně náhradu. Máme nazkoušený jeden starší vál a zbytek pilujeme.

Ako ste vydali nový album "Jizva války"? Na vlastné náklady? Aký náklad ste robili?
„Jizvu války“ jsme vydali na náklady našeho producenta/managera Frankyho, který finančně zaštítil celou tuto bezbožnou fošnu + merchandise k ní. Náklad vyšel v 366 ks a k dnešnímu dni máme tak necelou polovičku. Což dokazuje, že fošna má sound a dobře se prodává.

Nerozmýšľate o LP či kazetovej verzii? Najprv sa vrátili vinyly, teraz scéna prežíva slušný boom ohľadne kaziet...
S totuto myšlenkou jsme si pohrávali a na konec jsme se s producentem domluvili, že peníze použijeme na jiné věci, koncerty, vybavení a podobně.

Počúvaš českú či slovenskú metalovú scénu? Čo ťa v poslednom čase z nej zaujalo? Čo počúvaš zo svetovej scény?
Poslouchám nejen naši scénu, ale i slovenskou. Máte tam slušnou základnu nejen black scény. Mě oslovila kapela Warmarch. Kus dobře odvedené práce na albumu „Pactum Cum Diabolus“. Nevím, zda tato formace ještě existuje a pokud ano, tak bych s ní rád navázal kontakt a spolupracoval. Rád vzpomínám na kapelu Mystic Death. S touto kapelou jsme byli více jak bratři.

Máte dajaké spriaznené kapely? Po takej dlhej odmlke sa všetko spretrhá, kapela akoby po lete spánku znova vyšla na temný blackový ľad a musela sa porozhliadnuť. Hrali ste teraz dajaké koncerty k novinke?
Lana spolupráce se nezpřetrhají jen díky nečinnosti. Byl jsem v kontaktu s kapelami i v době spánku Sezarbil. Máme výhodu, že kapela, i přesto, že nebyla na poli takovou dobu, má jméno, které si mnozí pamatují. Od vydání alba „Jizva války“ jsme odehráli dvoják v Mladé Boleslavi a v Brně, kde jsme znesvětili tuto bezbožnou fošnu a oslavili s našimi fans dvacet pět let působení. Tenhle rok se bude živě prezentovat „Jizva války“ a nějaké starší věci, což jistě fans ocení.

Pospomínaj na časy prvých dvoch demáčov, aAko ste tvorili prvé piesne, prvé koncerty, vyber z pamäti dajaké veselé spomienky. Predpokladám, že ste sa alkoholu nestránili, čo sa vždy spája s úsmevnými zážitkami.
První demo „The End of Sacred Faith..“. bylo ušito horkou jehlou, protože bratr Gemba spáchal sebevraždu, a jelikož jsem se nestaral o jeho kytarové party, musel jsem celý koncept předělat. Druhý počin „The Unknown of Empire“ byl vydán pod křídly Leviathan Records, který měl na starosti v té době všechny black metalové kapely v České republice. Tato spolupráce byla satanžel krátká. Důvody, proč majitel společnosti ukončil činnost, mi nejsou známy. Texty a hudbu jsem tvořil a doposud tvořím sám doma, kde na to mám klid, nebo na zkušebně. Jen pro zajímavost, album „Bleed for the Devil“ jsem udělal na zkušebně, kde jsem bydlel celý týden a v totálním alkoholovém opojení. Celou fošnu jsem za tuto dobu připravil. Jediná návštěva byl náš zpěvák Vex, který mi tam nosil alkec..., jak mě bolela játra (smích). Nejvíc mě rozbil náš basák, když se po jedné vydařené akci dobýval do bytu v domnění, že je jeho. Majitel ho po tlučení na dveře a křiku vpustil a nechal přespat. Ráno pro něj byl šok, když zjistil, že není ve svém bytě, v kuchyni sedí borec a s úsměvem mu přeje dobré ráno. (smích)

Ako za dobu 25-tich rokov na scéne hodnotíš československú scénu - ako sa zmenila... koncerty, existencia klubov, festivaly, predaj nosičov, zánik mnohých vydavateľstiev, zúženie undergoundu na ešte menšie vydavateľské ostrovy, čo logicky viedlo kapely k väčšej samostatnej aktivite... absencia metalových fanúšikov z niekoľkých generácii, kedy na koncertoch vidíš hladne staré páky, no omladinu nie...
Doba se hodně změnila. Je to vývoj a nic s tím neuděláš. Já osobně mám rád devadesátá léta, kdy hudba byla pojítkem se vším. Kdyby byla možnost vrátit se v čase, byl bych určitě první, kdo by stál v řadě. Změna se netýká jen hudebních těles, ale i fans...,.pryč je doba, kdy jsme hrdě nosili okované křiváky a vesty plné nášivek. Dnes potkat metloše v plné parádě, to už je hledání jehly v kupce sena. Kluby mají výhrady ohledně kapel a jejich názorů. A to je špatně.., hudební revolta byla a je, ať už se vám to líbí či nikoliv. Na koncertech rád vidím tváře, které nás provázejí už nějakou dobu a ti mladší si názor na live vystoupení udělají a třeba příjdou zase. Takže za mě je scéna úplně někde jinde. Pro někoho dobře, pro mě ...

Môžeš prezradiť vaše najbližšie aktivity? Snáď ťa prijmem aj vysloviť čierny sľub, že Sezarbil sa neozve znova až v roku 2032!!!
Já děkuji za prostor a přeji ať se tobě a fans daří v téhle hnilobné době úpadku. Sezarbil snad nesklopí své černé perutě. Naopak je hrdě roztáhne vstříc..., nová epocha začala. Uvidíte nás 7.7.2022 na Master of Rock, 16.7.2022 na Eternal Hate Fest Nýrsko 30.7. v klubu Modrá Vopice. A na podzim se máte na co těšit, potvrdila nám účast na menší tour zahraniční kapela z Polska. Ave a vše černé!

Hirax             


sezarbil.cz

YouTube ukázka - Vyhořelé duše

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.07.2022
Přečteno: 859x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12618 sekund.