DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DAWN OF DESTINY - Of Silence

Po vydání tři roky starého alba „The Beast Inside“ to vypadalo, že německým Dawn Of Destiny v rámci delší pauzy trochu dochází dech. Svá první tři alba vypustili bochumští melodici do světa během tří let, po následné tříleté pauze přišla v obdobné kadenci další vlna tří desek, a Dawn Of Destiny si stále udržovali svůj poměrně typický výraz i dostatečnou kvalitu. Tříletý odpočinek před „The Beast Inside“ však s kartami trochu zamíchal a Dawn Of Destiny poprvé na albovém zápisu ztratili jistotu a glanc. O zajímavé motivy sice nebyla nouze, narůstající snaha o variabilitu a pestrost však docela rozbila kompaktnost desky, a byť v jednotlivostech album fungovalo, jako celek působilo rozháraně a nesoudržně. Pod další tříletou pauzu se sice podepsal kovid, ale tentokrát je možné s potěšením konstatovat, že Dawn Of Destiny našli cestu ze slepé ulice. A to navzdory tomu, že z hlediska odvážnosti došli (v rámci žánru) na aktuálním „Of Silence“ dál než minule. Jako by návrat kytaristy Veitha Offenbächera, který se na svůj post vrátil po sedmileté pauze, zažehl správnou jiskru.

Mnohé prozradí už fakt, že na úvod nasadí Dawn Of Destiny nejdelší skladbu, která je navíc jednou z nejbarevnějších položek. Mluvit o progresivním přístupu je v souvislosti s touto kapelou ještě brzy, ale bavíme se o spolku, u něhož melodie bývaly přece jen zásadnější zbraní než dramatičnost, dějovost a košatost vyprávění, byť i tato složka měla své důležité postavení. V otvírací „We Are Your Voice“ není problém si představit její provedení v rámci divadelních kulis, teatrálnosti, děje, náladových zvratů i potenciálních charakterů na to má dostatek. Je to smělý úvod, který však funguje. A pokud by vás svojí určitou složitostí úvodní skladba nepřesvědčila, následná hrubá a napínavá „Judas In Me“ s podobně spolehlivě kočírovanou rozmanitostí dílo s úspěchem dokoná. Překvapivě příjemný závan gotiky v „Childhood“ vnese na desku hostovská účast Chrise Harmse (Lord Of The Lost), dravá a přímočará „Say My Name“ parádně přichystá půdu pro první z vrcholů – „White Mystery“ dokonale využije všechny předchozí zbraně, přidá středověkem načichlý sborový nápěv a řezavou kytaru, a byť pak z dramatu sklouzne k tradičnější melodičnosti, díky přesvědčivému vokálu Jeanette Scherff a rafinovaným klapkám svůj lesk bez poskvrnky udrží.

V další části alba jako by Dawn Of Destiny víc mysleli na konzervativnější posluchače, což po předchozí dramatické vlně působí zbytečně obyčejně. Sladký cajdáček „Little Flower“, marná snaha vytěžit vlastními silami něco víc z gotického oparu v „Burning Heart“, zpívánkovitě pozitivní „Silence“, i vlažnější „Run“ tak zaostávají za zbytkem alba, byť pro zamýšlenou rozmanitost do celkového vzorce zapadají. Naštěstí mají Dawn Of Destiny v záloze ještě žolíka, navazujícího na silnou formu z první poloviny alba – strhující „Inner Voice“ s temnou, výhružnou náladou a povědomou melodií znovu připomene přesvědčivou muzikálovost, se kterou kapela velmi obratně zachází, závěrečná „This Is Our Legacy“ s šantánovým piánem, trochu pitvořivým zpěvem, rozmávaným refrénem a chytlavou melodií funguje jako povedená tečka za velmi vydařeným albem.

Z toho, co podkopávalo nohy kapele na minulé desce, se na „Of Silence“ podařilo udělat hlavní magnet, který mají Dawn Of Destiny tentokrát pevně v rukou. Rozmanitost, melodičnost a smysl pro drama tvoří spolehlivě funkční celek, který z aktuálního alba dělá jednu z nejsilnějších položek v diskografii Dawn Of Destiny.

Savapip             


FB DAWN OF DESTINY

YouTube ukázka - Judas In Me

Seznam skladeb:
1. We Are Your Voice
2. Judas in Me
3. Childhood
4. Say My Name
5. White Mystery
6. Not the Way It Is
7. Little Flower
8. Burning Heart
9. Silence
10. Run
11. The Curse
12. Inner Voice
13. This Is Our Legacy

Sestava:
Jeanette Scherff - zpěv
Jens Faber – kytara, baskytara
Veith Offenbächer - kytara
Dirk Rackiewicz - klávesy
Phillip Bock - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 1:03:55
Label: El Puerto Records
Země: Německo

Diskografie:
2007 – Begins
2008 – Rebellion In Heaven
2009 – Human Fragility
2012 – Praying To The World
2014 - F.E.A.R. ( Forgotten, Enslaved, Admired, Released)
2015 – To Hell
2019 – Beast Inside
2022 – Of Silence

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.07.2022
Přečteno: 872x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09095 sekund.