ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TUNGSTEN - Bliss

Těžko říct, jestli je pro Tungsten výhodou minulost jejich nejviditelnějšího člena. Máte-li v sestavě bubeníka, který mlátil do škopků u Hammerfall, Stratovarius, Yngwieho Malmsteena, či Manowar, tahle jména vyvolávají celkem jednoznačné asociace. Jenže rodinný podnik Tungsten, v němž tatík Anders Johansson muzicíruje se svými dvěma vlastními synátory a společnost jim dělá křikloun Mike Andersson, je zjevně spolkem hlav otevřených, kterým řada hudebních žánrů není cizí. A tak na prvních dvou albech nebyla nouze kromě power metalu a hard rocku o folk metalové prvky, elektroniku či o rozdováděný trance metal.

Proto ani moc nepřekvapí, když vám na novinovém albu „Bliss“ s úvodní „In The Center“ Tungsten nekompromisně napálí jednu na čelist. Postupně z agresivně studeného industriálu sjedou do melodického refrénu, ale že kapela ukovala své nejtvrdší momenty, je jasné od samotného začátku. Následná lidovkou vonící a díky tomu zcela kontrastní „Dreamers“ se vzdušným zpěvem najede na romantičtější a uvolněnější notu, a již podchycení fanoušci dostanou naději, že Tungsten svou tvář nemění nijak radikálně, že jen přidávají další barvu na svou paletu. Lehké pošilhávání po Rammstein v „March Along“, které Tungsten zcela přirozeně prolnou svou vlastní melodiku, stejně jako středověkou zasněností a melodickou nadýchaností vonící „Heart Of Rust“, do které Tungsten pustí hodně vyhrocenou vokální linku, potvrdí, že hra s kontrasty je hlavním elementem, na který Tungsten v současnosti hodně sází. „Come This Way“ je dalším příkladem toho, jak přírodně Tungsten míchají klasický power metal ve volnějším tempu s modernou, v tomto případě reprezentovanou zvuky jak ze starého Atari. Na oblíbené pirátské vlně s hymnickým refrénem se kapela sveze v „On The Sea“, v těžkotonážní titulce, prošpikované jedovatou elektronikou, znovu atmosféra zhoustne…

Připadá vám, že takhle pestrá směs nemůže držet pohromadě? Možná není album „Bliss“ vstřebatelné na první dobrou tak, abyste se plně s kapelou sžili, ale fakt, že ve zbývajících čtyřech skladbách už se Tungsten drží osvědčených kolejí, trochu uhladí hrany dosavadních protikladů a „Bliss“ lze celkem bez obtíží označit za nejambicióznější dílo Tungsten, jehož dramaturgie postupně začíná dávat smysl. Ostatně, vydáte-li během čtyř let tři desky, je na místě nesekat je jako Baťa cvičky podle jednoho mustru. Titul alba („Blaho“) nelze brát úplně doslova, ale že se Tungsten i třetí deska spolehlivě povedla, není pochyb.

Savapip             


www.tungstenofficial.net

YouTube ukázka - Bliss

Seznam skladeb:
1. In the Center
2. Dreamers
3. March Along
4. Heart of Rust
5. Come This Way
6. On the Sea
7. Bliss
8. Wonderland
9. Afraid of Light
10. Eye of the Storm
11. Northern Lights

Sestava:
Mike Andersson - zpěv
Nick Johansson - kytara
Karl Johansson – baskytara, klávesy
Anders Johansson - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 45:25
Label: Arising Empire Records
Země: Švédsko

Diskografie:
2019 – We Will Rise
2020 – Tundra
2022 – Bliis

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.07.2022
Přečteno: 950x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10994 sekund.