TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VIRGIN STEELE - The Marriage Of Heaven And Hell Part 1

Sledovat vývoj Virgin Steele je jako jízda na hodně divoké (a občas ne úplně dokonalé) horské dráze. Byť nikdy nebylo (a není) úplně jisté, co Davida DeFeise osloví a kam to jeho hudbu nasměruje, už na raných nahrávkách bylo zřejmé, že to, co tak pateticky Virgin Steele nazvali barbarský romantismus, je pro hudební cítění DeFeisovy party zcela zásadní element. Výpravnost, koncepčnost, syrovost, střet možná až protichůdných elementů, z něhož vychází metalově přímočarý výraz, šťavnatě zjemněný romantickou pompézností. Po rozpačitě přijatém a poměrně zvláštním albu „Life Among The Ruins“, jemuž určité kouzlo rozhodně upřít nelze, dali David DeFeis a Ed Pursino hlavy dohromady a stanovili si jasný cíl. „Pojďme se ponořit hlouběji do epického světa a vymyslet něco, co plně zachytí majestátnost a zuřivost, které tvoří to, o čem Virgin Steele jsou…“, charakterizoval toto období principál DeFeis, a dodal: „začali jsme psát a psát a psát…“

To sice ještě není zárukou úspěchu, o čemž svědčí především poslední studiový zápis Virgin Steele, ale na přelomu let 1993 a 1994 líbala múza ústřední dvojici velice intenzivně, a tahle činnost ji měla ještě pár následujících let hodně bavit. Informace o tom, z kolika skladeb Virgin Steele vybírali materiál pro duo alb „The Marriage Of Heaven And Hell“ se poměrně rozcházejí. Ovšem fakt, že oba dva díly bouřlivého sňatku, vydané v období dvanácti měsíců, jsou rozprostřeny na ploše delší než jedna hodina a mluvit o jakémkoliv hluchém místě není vůbec na místě, k tomu ještě zbylo dost položek na doplnění reedic starších alb o čerstvé bonusy, svědčí o tom, v jakém plodném období se Virgin Steele nacházeli.

Jako nosné téma pro „The Marriage Of Heaven And Hell Part 1“ si Virgin Steele vybrali odlišnosti a kontrasty lidských povah, což je charakterizováno i častými zvraty a proměnami v průběhu jednotlivých skladeb, přičemž vsadili na nepřeplácanou majestátnost a bombastičnost bez přehnané okázalosti. Svět „The Marriage Of Heaven And Hell“ je svým způsobem velmi přehledný a náladově dokonale sevřený, přesto plně obsáhnout jeho barevnost a proměnlivost je poměrně obtížné. Tvrdit, že mnohé prozradí úvodní „I Will Come For You“ je zavádějící, protože jde jen o střípek bohatého vesmíru, který před sebou Virgin Steele tímto albem odkryli. Ale košatost skladby, startující na dramaticky propojeném masivním riffu a plíživém vokálu, prosvětleném říznutím kytary s ohromně chytlavým motivem, následné melodické skluzavce, v níž je patrné, jak DeFeis hlasově vyzrál a svým dokonale dokáže podtrhnout narůstající napětí, z něhož Virgin Steele vyklouznou do romanticky nasládlého a až zranitelného sóla, aby vzápětí zase zhrubli, šlápli na plyn a směřovali do strhující gradace… To, že dramatičnost se stává jedním z hlavních hybatelů tvorby Virgin Steele dýchá z každé skladby, což je ohromující zejména v krátké piánové instrumentálce „Warrior´s Lament“, která odstartuje asi nejsilnější blok alba (konstatovat to po ohromně silné první polovině desky je docela odvážné…). Zemitě plíživá „Trail Of Tears“ s hypnoticky jednoduše riffující kytarou, rozvíjející se v kontextu alba do až pozitivního motivu (který drží u země DeFeisův syrový hlas) a finální nevtíravě rozjímavé pasáže, ultra dramatická rychlá ofenziva „The Raven Song“ s radikálními zvraty, a následný zlom do přístupně výpravné, jemnější „Forever Will I Roam“ s akustickou kytarou jsou ideálním potvrzením toho, že svět Virgin Steele ztratil jakékoliv omezující hranice, přitom se všechno podařilo udržet v uvěřitelných, snadno vstřebatelných a přitažlivých kolejí bez jakéhokoliv zaváhání. V závěru zařazená a do celkového vyznění dokonale zapadající skladba „Life Among The Ruins“ jako by chtěla fanoušky popíchnout, uklidnit a ujistit, že stejnojmenné minulé album je definitivně zapomenuto a Virgin Steele najednou vědí, kudy jít dál.

Díky „The Marriage Of Heaven And Hell Part One“ zapůsobili Virgin Steele téměř jako zjevení. Byl konec hledání sebe sama - výborná Pursinova kytara, její dokonalá symbióza se zpravidla romanticky znějícím pianem, sugestivní DeFeisův hlas, silné melodie a nepolevující dramatičnost, ideálně syrový zvuk, to tvořilo přesvědčivý celek, díky kterému to vypadalo, že kapela chytla životní formu.

Savapip             


www.virgin-steele.com

YouTube ukázka - I Will Come For You

Seznam skladeb:
1. I Will Come for You
2. Weeping of the Spirits
3. Blood and Gasoline
4. Self Crucifixion
5. Last Supper
6. Warrior`s Lament
7. Trail of Tears
8. The Raven Song
9. Forever Will I Roam
10. I Wake Up Screaming
11. House of Dust
12. Blood of the Saints
13. Life Among the Ruins
14. The Marriage of Heaven and Hell
Sestava:
David Defeis – zpěv, klávesy, orchestrace
Edward Pursino – kytara, baskytara
Joey Ayvazian - bicí

Rok vydání: 1994
Čas: 1:10:25
Label: T&T Records
Země: USA

Diskografie:
1982 - Virgin Steele
1983 - Guardians Of The Flame
1985 - Noble Savage
1988 - Age Of Consent
1993 - Life Among The Ruins
1994 - The Marriage of Heaven & Hell: Part I
1995 - The Marriage of Heaven & Hell: Part II
1998 - Invictus
1999 - The House of Atreus: Act I
2000 - The House of Atreus: Act II
2006 - Visions Of Eden
2010 - The Black Light Bacchanalia
2015 - Nocturnes Of Hellfire & Damnation
2018 – Seven Devils Moonshine

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.07.2022
Přečteno: 2372x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Od tohohle alba až...28. 07. 2022 14:47 Thorpey


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08749 sekund.