CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BELPHEGOR - The Devils

Orgie, děvky, chlast a satanské rituály jsou zpět. Po pěti letech se znovu ozval ďábelský řev z rakouského Salzburgu, kde se k životu probrala bestie Belphegor. Dva zapřísáhlí antikristi Helmut a Serpenth nemají v úmyslu nechat věřící na pokoji ani v době, kdy jejich strašení je poněkud okoukané a kdysi čerstvý závan klasického blackmetalového vichru trochu zasmrádl. Belphegor je to zjevně jedno. Kašlou na okolní svět, jsou spokojeni se svou pravdou, které vládne Lucifer a to dávají na vědomí už třicet let. Příští rok už to bude taková doba od chvíle, kdy se na svět podívalo jejich první demo „Bloodbath In Paradise“, na němž Helmut nastavil filozofii a hudební směr. Tím se následující roky řídil a od tohoto přesvědčení neuhnul ani o píď. Chtít po něm nějaký úkrok by bylo docela nesmyslné a nemožné. Belphegor se nemění a pro rouhající se fanoušky zůstávají jistotou i v roce 2022.

Kapela je hluboko zaorána v brázdě pekelného black metalu, spojeného s choromyslným a hnilobným deathem. Plive kolem sebe oheň, dští síru, zaklíná se Satanem a všem jinak smýšlejícím slibuje věčné zatracení. Dnes tuž je to trochu úsměvné... Když to před čtyřiceti lety dělali Venom, Bathory nebo Mercyful Fate, mělo to zcela jiný náboj a dimenzi strachu, stejně jako když něco podobného norští šílenci povýšili na jinou úroveň o dekádu později. Dnes tohle nikoho nevystraší. Belphegor mají štěstí, že jim z pekelného ohně, který před lety zachvátil celou Evropu, něco zbylo. Nejen původní nadšení, ale i obstojná instrumentální zručnost, práce s atmosférou a schopnost napsat dobrý materiál. Léta tuto dovednost pilují a i když nejvěrnější příznivci přísahají hlavně na staré desky „Blutsabbath“ nebo „Lucifer Incestus“, faktem je, že Rakušané nemají ve své dlouhé diskografii žádný z větších prohřešků. A když dnes jen přehrávají známé formulky, pokaždé v trochu obměněném kabátku.

„The Devils“ je rázné a jednoznačné album. Skrz na skrz prokouknutelné, lehce šablonovité, ale pořád dost dobré. Nedočkáme se žádných velkých kytarových fines, mohutných orchestrací ani symfonických vsuvek, na to jsou Belphegor příliš silní klasici a hráči ze staré školy. Jejich hudba je jednoduchá, spoléhající na zatěžkané deathmetalové riffy, chaotická sóla, blackmetalový skřehot a atmosféru pekelných kotlů. Stylově to ukáží v titulní „The Devils“, v níž po skoro dětinsky strašidelném úvodu nasadí nejtypičtější výraz, čímž odzbrojí žánrové fanoušky, v tomto směru není albu co vytknout. Kapela vsadila hlavně na střední tempa, jimiž chce potrhnout působivou náladu. Nejvíce se jí to daří v žalozpěvu „Virtus Asinaria – Prayer“, v němž sáhne k většímu množství chorálů.

Helmut a Serpenth tyto aspekty dávkují na celé ploše alba, zachází s nimi opatrně, místy s nimi až nečekaně šetří a spíše sahají k zemitějšímu projevu. Ten jako kdyby je táhl zpět na začátek kariéry, kdy přece jen více přitápěli pod kotlem. Na „The Devils“ se spoléhají spíše na deathmetalovou složku tvorby a staví více na riffech než na kulometných bicích, které se rozjedou v plné parádě až v předposlední „Ritus Incendium Diabolus“. Nutno podotknout, že řežba hlava nehlava není to, na čem by dnes Belphegor svou tvorbu stavěli a její částečná absence je pro dobro věci.

Rakušané jsou na novince až překvapivě melodičtí (klidní se říct nedá…) a atmosféričtí. „The Devils“ je pořád jejich klasická práce. Kdo si je oblíbil v minulosti, tak zklamán nebude ani tímto dílem, i když vyžaduje trochu jiný přístup než stará alba. Trpělivost do něho vložená se ale dokáže odměnit.

Jaroslav Hubka             


www.belphegor.at

YouTube ukázka - The Devils

Seznam skladeb:
1. The Devils
2. Totentanz - Dance Macabre
3. Glorifizierung des Teufels
4. Damnation - Höllensturz
5. Virtus Asinaria - Prayer
6. Kingdom Of Cold Flesh
7. Ritus Incendium Diabolus
8. Creature Of Fire

Sestava:
Helmut - zpěv, kytara
Serpenth - baskytara
David Diepold - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 36:18
Label: Nuclear Blast
Země: Rakousko
Žánr: death/black metal

Diskografie:
1995 - The Last Supper
1997 - Blutsabbath
2000 - Necrodaemon Terrorsathan
2003 - Lucifer Incestus
2005 - Goatreich - Fleshcult
2006 - Pestapokalypse VI
2008 - Bondage Goat Zombie
2009 - Walpurgis Rites - Hexenwahn
2011 - Blood Magick Necromance
2014 - Conjuring The Dead
2017 - Totenritual
2022 - The Devils

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.08.2022
Přečteno: 1578x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Skvělé album, na...17. 08. 2022 9:31 racik
Skvělé album, na...17. 08. 2022 9:31 racik


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09906 sekund.