ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PUHDYS - Puhdys Live (Live im Friedrichstadtpalast)

Oslavy první desetiletky kapely Puhdys, vlajkové lodí východoněmeckého rocku, nemohly být zorganizovány velkolepěji. Na největším evropském pódiu v berlínském Friedrichstadtpalastu (kde také jinde, když na dveřích programového ředitele byla přišroubována cedulka se jménem Wofganga Tilgnera, dvorního textaře souboru) byla naplánována 4 - 6. ledna 1979 tři výpravná vystoupení, která byla za velmi krátkou dobu vyprodána. Z výsledné nahrávky sestříhali zvukaři materiál na první živé rockové dvojalbum, natočené v NDR. O tomto záznamu nelze mluvit jinak než v superlativech - úžasná, přímo hmatatelná atmosféra rockového svátku, z které mrazí i po více jak čtyřiceti letech po vydání. Koncert zaznamenaly i televizní kamery a tak se tehdy dostalo i na fanoušky, kteří se na koncert osobně nedostavili. Oficiálně záznam ovšem nikdy nebyl vydán a tak lze dnes dohledat jen pár fragmentů na Youtube, jako je třeba „Ikarus II“, se skvěle zakomponovaným bubenickým sólem Guntera Wosyluse.

Na obrovském úspěchu dvojalba má velký podíl výběr písní. První elpíčko je sestaveno krom přímočaré hardrockové pecky „Sturmvogel“ a adrenalinem nadopovaném rockecu „Tallahassee Lassie“ ze čtyř kompozičně náročnějších skladeb, ve kterých Puhdys umně mísí hard rockové prvky se space rockovými plochami se špetkou psychedelie, která v rockovějším živém aranžmá dostává nový rozměr. Na ikonické „Perlenfischer“ není z piety měněno nic, „Sterne verspäten sich nie“ je ozvláštněna soubojem Meyerových hammondek s oběma kytaristy po vzoru kolegů z Deep Purple. „Ikarus II“ je doplněna rozsáhlou exhibicí G. Wosyluse, pro kterého je živák labutí písní. Jeho odchod byl oficiálně zdůvodněn únavou muzikanta z neustálého zápřahu živého vystupování, v kuloárech probublávají informace o emigrujícím příbuzném, kvůli kterému by Gunter nedostal povolení vycestovat s kapelou do kapitalistické ciziny. V závěrečné „Reise zum Mittelpunkt der Erde“ mrazí z chorálu fandů, kteří v pauze hlasitě doplňují ústřední melodii skladby.

I druhé album obsahuje zajímavé momenty. V úvodní „Wilde Jahre“ se Peter Meyer zapojuje razantně s příčnou flétnou, dojde i na úryvek lidovky. Chvílemi to vypadá, jako na koncertu Jethro Tull. I song „Ikarus“ je rozšířen o boogie hypnotickou jízdu, ve které se perou dvě kytary, k hlasité reakci je vybízeno ke všemu ochotné publikum. Krom medley dvou rokenrolů se může zdát závěr koncertu poněkud komornější a méně vygradovaný. Ke slovu se dostávají čtyři folk rockové hity typu „Alt wie ein Baum“, které má ráda především starší část publika, jež je zná z TV a rádia. Vřelá reakce návštěvníků potvrzuje fakt, že skladby opatřené kvalitními texty přijali i ostatní. To platí i o závěrečném megahitu „Wenn ein Mensch lebt“, který kapelu proslavil na počátku sedmdesátek.

Album vyšlo v roce 1980 u Supraphonu, na obrovský plakát, který byl součástí originálního vydání, se jaksi pozapomnělo. Autorem českého komentáře na obalu je publicista Petr Dorůžka, který s humorem sobě vlastním hodnotil tvorbu kapely: „V nahrávkách Puhdys to sice občas pěkně zaduní a zařinčí, přitom rozeznáme důvěrnou příchuť řízné dechovky. Tyto tradice jsou českému posluchači bližší, než bluesový smutek černochů z amerického venkova“.

Pro mnohé fandy ve východním bloku, nezmlsané americkými černochy, je album „Live“ z roku 1979 ceněnou obdobou párplovských „Made in Japan“ nebo ve stejném roce vydaných „Live Killers“ od Queen. Hlavně pro autentickou atmosféru a skvěle sejmutý zvuk, který je na původním záznamu obdivuhodný.

Časem se objevily různé verze. Nejvydařenější remaster pochází z roku 2009, vydaný firmou Sony, nicméně labužník asi sáhne po verzi z roku 2001 firmy Unionton, na níž sice občas dochází k změně stereobáze, nástroje jsou od sebe více separovány. Je vidět, že i v současné době se o toto album fandové zajímají a touží v co nejlepší zvukové kvalitě vlastnit.

Jirka Lulek             


www.puhdys.com

YouTube ukázka – Ikarus II

Seznam skladeb:
LP 1 :
1. Sturmvogel
2. Perlenfischer
3. Sterne verspäten sich nie
4. Ikarus II
5. Tallahassee Lassie
6. Reise zum Mittelpunkt der Erde

LP 2:
1. Wilde Jahre
2. Alptraum
3. Ikarus
4. Lied für Generationen
5. Gitter schweigen
6. Lebenszeit
7. Alt wie ein Baum
8. Long Tall Sally / Party / Rock And Roll Music
9. Wenn ein Mensch lebt

Sestava:
Dieter Birr – kytara, zpěv
Dieter Hertrampf – kytara, zpěv
Harry Jeske – baskytara
Peter Meyer – klávesy, flétna
Gunter Wosylus– bicí

Rok vydání: 1979
Čas: 38:09 / 40:17
Label: Amiga
Země: NDR

Diskografie:
1974 - Puhdys 1
1975 - Die Puhdys
1976 - Sturmvogel
1977- Rock` n` Roll Music
1978 - Perlenfischer
1979 -10 Wilde Jahre
1979 - Puhdys Live (Live im Friedrichstadtpalast)
1980 - Heiß wie Schnee
1981 - Schattenreiter
1983 - Computer-Karriere
1984 - Das Buch
1986 - Ohne Schminke
1989 - Neue Helden
1992 - Wie ein Engel
1994 - Zeiten ändern sich
1997 - Frei wie die Geier
1999 - Wilder Frieden
2001 - Zufrieden?
2004 - Alles hat seine Zeit
2009 - Abenteuer
2009 - Akustisch - Die Hits
2012 - Es War schön

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.10.2022
Přečteno: 1353x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
ObalJeště si dovolím...18. 10. 2022 14:22 RoBertino
Díky moc a o knížku mám zájemMoc díky za...16. 10. 2022 19:39 Lada
Díky moc a o knížku mám zájemMoc díky za...16. 10. 2022 19:36 Lada
Kniha a tak dál...Nejdřív k desce -...14. 10. 2022 10:00 RoBertino
Dle mých poznatků...13. 10. 2022 15:18 Starej rocker


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09937 sekund.