RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NORDIC UNION - Animalistic

Je strašně obtížné vyhnout se v souvislosti s Ronniem Atkinsem zmínce o jeho zdravotním stavu a, jak sám svůj stav nazval, souboji s časem. A je fascinující, jak silná alba z něj padají od okamžiku, kdy se svěřil světu se svojí krutou diagnózou. Před dvěma lety to byla vynikající sólovka „One Shot“, o rok později o chlup obyčejnější „Make It Count“, a otázkou zůstávalo, jestli se Ronnie ještě pustí do práce se svojí domovskou kapelou, či zda naváže na velmi plodnou kooperaci s Erikem Mårtenssonem. Mårtensson se svými Eclipse na konci loňského roku albem „Wired“ jasně deklaroval, že je ve vynikající autorské formě, takže nepřekvapí, že třetí společné dílo s Atkinsem pod vlajkou Nordic Union pokračuje na ohromně silné vlně. Dokonce bych si troufl tvrdit (a není v tom žádná nostalgie, či podvědomé přivírání očí „protože rakovina“), že dvojice Atkins – Mårtensson se vyšvihla ke svému nejsilnějšímu počinu.

Důvod je prostý. Nordic Union se drží svého typického melodického metalu, ve kterém když chcete, strašně snadno objevíte stopy Pretty Maids i Eclipse. Esence domovských kapel však není primárně tím, na čem Nordic Union staví, takže příznivci projektu dostanou přesně takovou muziku, na jakou jsou od ústřední dvojice zvyklí. Parádní melodie a parádní výkony (na místě je zmínit i Henrika Erikssona, který velice svěžími bicími vydatně pomohl ke strhujícímu vyznění nahrávky, a šikovného kytaristu Fredrika Folkareho, který elegantní ekvilibristikou skladby parádně provzdušňuje) se dají považovat za samozřejmost, o špetičku ostřejší a agresivnější výraz oproti předchozím dvěma deskám přidal albu „Animalistic“ ohromně pikantní příchuť. Jedenáct položek nabízí záplavu potenciálních stadionových hitovek s maximálně vzdušnými refrény. Přehledným melodickým nápadům svědčí skutečnost, že Nordic Union skladby nenatahují a zbytečně z nich neždímají šťávu (přes čtyři minuty se dostanou jen ve dvou případech), takže album má dokonalý odpich a švih, navíc je v rámci stylových mantinelů dostatečně pestré. Z dramatického a dokonale vyhroceného vrcholu „This Means War“ se zabijáckým riffem, strachopudnou atmosférou a výhružným nápěvem mrazí, úvodní dravá „On This Day I Fight“ parádně nakopne a burcující text dodá skladbě mohutnou sílu, neposedně skákavé finále „King For The Day“ nabíjí optimismem, v „If I Could Fly“ atmosféra velice přitažlivě potemní a zvážní, ani přemýšlivější „Last Man Alive“ neztratí dravost a naléhavost, syrovější titulní „Animalistic“ podtrhne tvrzení o aktuálně agresivnějším výrazu Nordic Union,… a takhle by se dalo pokračovat s každou jednotlivou písní.

I lyrická složka tvoří velmi důležitou součást alba a „Animalistic“ si zaslouží poslouchat s bookletem v ruce, chytré texty nevtíravě burcují, kladou zajímavé otázky, a i když úvodní verše v kontextu s Atkinsovým zdravotním stavem mohou vyznít trochu cynicky ( „If this is the end, then I think that it`s time to begin…“), je zjevné, že oba hlavní protagonisté už o životě vědí své. Z Atkinsova specificky nakřáplého hlasu sálají emoce, zápal i energie (klobouk dolů!), Mårtensson hýří skvělými nápady, Nordic Union šlapou jako luxusní hodinky.

What is the meaning and the purpose of it all
What is the reason why we`re here
I don`t expect an answer
But I really want to know…

Savapip             


FB NORDIC UNION

YouTube ukázka - In Every Waking Hour

Seznam skladeb:
1. On This Day I Fight
2. In Every Waking Hour
3. If I Could Fly
4. Riot
5. This Means War
6. Scream
7. Animalistic
8. Wildfire
9. Shot In The Dark
10. Last Man Alive
11. King For A Day

Sestava:
Ronnie Atkins – zpěv
Erik Martensson – kytara, baskytara, klávesy, vokály

Hosté:
Fredrik Folkare – kytara
Thomas Larsson – kytara (4, 6, 10)
Henrik Eriksson – bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 39:27
Label: Frontiers Records
Země: Dánsko, Švédsko
Žánr: melodický hard rock/heavy metal

Diskografie:
2016 - Nordic Union
2018 – Second Coming
2022 – Animalistic

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.08.2022
Přečteno: 1935x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nordic UnionFakt dost dobrý....4. 09. 2022 19:29 dadaft
NU;Pretty Maids mi...2. 09. 2022 12:55 Brano


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09696 sekund.