RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MAGISTARIUM - Dreamlord Opera

Před třemi lety vydala německá kapela Magistarium velmi kladně přijaté album „War for All and All for Won“. V kontextu točícího se kola dějin v době jeho vydání asi nikdo neměl potřebu se nad názvem desky kdovíjak pozastavovat, dnes by fakt, že u mikrofonu stojí Oleg Rudych, který má rodiště na Ukrajině, a kytarista Michael Pesin (díky angažmá u Hermana Franka a u Victory asi největší „hvězda“ kapely) může mávat ruským pasem, mohl vzbudit větší pozdvižení. Pětice, sídlící v německém Hannoveru, naštěstí zatím nemusí nějak intenzivně řešit, co a odkud poletuje členům kapely nad hlavou, takže aktuální album „Dreamlord Opera“ svědčí o tom, že v kapele panuje tvůrčí pohoda a naprostá symbióza.

Na předchozích deskách byl základ položen v typicky germánském metalu, byť kapela měla potřebu jej občerstvovat drobnými stylovými výlety, hodně jej odlehčovala vydatnou porcí kláves a bohatými aranžemi, její muzika se vyznačovala poměrně výraznou atmosférou strachu, a Rudychův hlas patřil k těm, o nichž by se časem mohlo psát jako o dobře rozpoznatelném a signifikantním, byť nezaměnitelnost Udo Dirkschneidera, či Hansiho Kürsche nedosahuje. V těchto intencích se Magistarium pohybují i na albu „Dreamland Opera“, nicméně určitý posun, který lze zaznamenat, by se dal najít při přesunu po ose od pojmu „War“ z minulého alba k aktuálnímu výrazu „Opera“. Magistarium jsou dramatičtější, teatrálnější a opulentnější, po očku pokukují po Sabaton, či Powerwolf, zkrátka nepřijdou ani příznivci Edguy, ale znovu platí, že Magistarium všechny inspirační zdroje dokáží použít velmi smysluplně a s dostatečnou porcí osobitosti, aby jim pod rukama rostla výživná power metalová porce. S lehkostí tahají z rukávu chytlavé a zapamatovatelné refrény, hrají si s atmosférou, nebojí se výpravnosti a přitom se nevzdávají důrazu a určité hrubosti – zkuste skladbu „To The Gates Of Hell“, v níž v působivé harmonii vzdušná sborová pasáž kontruje silovému sólovému zpěvu, v refrénu tohle napětí vytlačí dramatická symfoničnost a vše rozetne živé sólování. Nic nového pod sluncem, ale Magistarium dokazují, že špetka osobitosti dokáže osvědčeným postupům dát pořádnou porci šťávy.

Jak je u Magistarium zvykem, deska vychází v dvojjazyčné mutaci, k obligátní angličtině kapela přidala již tradičně ruštinu. Snad poprvé je aktuální výraz natolik příjemně agresivní, aby anglická verze měla jednoznačně navrch, neb měkká ruština ubírá z natlakovanosti nahrávky docela podstatný element. Ani slovanská mutace by se ve světě však ztratit nemusela, proto asi nepřekvapí, že anglickou verzi alba je s čistým svědomím možné označit za dosud nejzdařilejší dílo kapely.

Savapip             


www.magistarium.org

YouTube ukázka - Higher And Higher

Seznam skladeb:
1. No World Without Hero
2. Into the Storm
3. Higher and Higher
4. Dreamlord Opera
5. Invincible
6. To the Gates of Hell
7. Lonely Star
8. New Reality
9. The Final Curtain
10. The Tempter

Sestava:
Oleg Rudych - zpěv
Michael Pesin - kytara
Ingo Lühring - baskytara
Volker Brandes - klávesy
Sebastian Busch- bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 52:18
Země: Německo

Diskografie:
2009 – Faith In Salvation
2015 – 5´55´´ Till The End Of Days
2019 – War for All and All for Won
2022 – Dreamlord Opera

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.10.2022
Přečteno: 1065x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08907 sekund.