RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STRYPER - The Final Battle

Stabilita a tradice. O to jde americkým Stryper v současnosti především. Proto před pár lety vyměnili problémového basistu Tima Gainese za bývalého hráče Firehouse Perryho Richardsona a v současné době stáčejí kormidlo co nejvíce zpět do osmdesátých let. V té době měli největší úspěch, dosahovali s alby „Soldiers Under Command“, „To Hell With The Devil“ a „In God We Trust“ zlatých a platinových prodejů a stali se jedním z nejviditelnějších symbolů křesťanského heavy či glam metalu. Moc dobře ví, že experimenty se jim nikdy nevyplatily. Tak to bylo v roce 1990, kdy vydali trochu odlišné (i když kvalitní) album „Against The Law“, bylo to i v roce 2005, kdy vypustili do světa ostudnou, nu-metalem načichlou comebackovou nahrávku „Reborn“, a bylo to tak nedávno, když přišli s nečekaně tvrdou deskou „God Damn Evil“, která byla slabší než předchozí velice slibné kusy „No More Hell To Pay“ a „Fallen“, které ukazovaly, že by Stryper mohli dosáhnout druhého vrcholu.

Úplně se tak nestalo, přestože s dva roky starou deskou „Even The Devil Believes“ se kapela vrátila k tomu nejtradičnějšímu, co tvořila v osmdesátých letech. Tvrdost a moderní zvuk „God Damn Evil“ byly odstrčeny na druhou kolej a důraz se kladl více na melodie a typicky heavy / glammetalový styl. To je důležitý aspekt i novinky „The Final Battle“, s níž Stryper uzavírají opsaný kruh a vrací se do dob alb „Soldiers Under Command“ a „To Hell With The Devil“. Je to sice v rozporu s někdejším prohlášením frontmana Michaela Sweeta, jenž tvrdil, že Stryper jsou kapela, která se nechce ohlížet do minulosti, ale je to krok logický. Rezignující na další vývoj, ale pro skalní fanoušky kapely velmi důležitý. Slyší Stryper ve staré poloze a ožívají tak reminiscence na dobu, kdy kapela působila na scéně jako zjevení, zejména poté, co na turné rozdávala mezi rockové příznivce výtisky Bible. A soudě podle nových skladeb, křesťanské přesvědčení kapelu neopouští ani v pokročilejším věku.

Po vzoru „Soldiers Under Command“ i debutu „The Yellow And Black Attack“ startuje novinku nejdravější kompozice „Transgressor“, odhalující heavymetalový původ kapely a její ovlivnění Novou vlnou britského heavy metalu. A stejně, jak Stryper činili v minulosti, v dalších věcech ubírají nohu z plynu a věnují se spíše načechranějším melodiím, které nerozporují metalové cítění, ale spíše je táhnou směrem k stadionovému vyznění. Nejvíce je to cítit v „Same Old Story (i když další „Calling On You“ se nekoná), v níž se rozpíná někdejší melodika a cit pro zdobené, houpavé refrény, čímž se skladba stává největším potencionálním hitem alba. V podobném duchu Stryper vedou „Heart & Soul“, „Till Death Do Us Part“ a závěrečnou „Ashes To Ashes“, čímž se tyto skladby stávají na desce stěžejními, i když nemohou být překvapivé jako kdysi, protože prvotní kouzlo už nutně muselo pominout.

Jediná změna oproti albům z osmdesátých let tkví v baladách. Stryper už nedělají věci jako „Honestly“ nebo „First Love“ z nichž odkapával sladkobol a Michael Sweet se snažil o co nejvíce rozněžnělý hlas, až jste měli strach, aby se v medové záplavě nerozplynul. Na novince je jen jedna baladická položka „Near“, která je mnohem civilnější a snesitelnější než staré věci. Nahrává tomu i Sweetův hrubnoucí hlas, který není schopen vyprodukovat tolik přeslazené limonády, ale jde přirozenějším směrem. I „Near“ lze řadit k vrcholům alba, které vyvažují některé slabší kusy („Out, Up & In“, „The Way, The Truth, The Life“), jež lze jen stěží počítat za zásadní skladby stryperovského repertoáru a v nichž se projevuje jisté opotřebení materiálu. To u kapely se čtyřicetiletou historií není nic neobvyklého a postihuje to víceméně všechny dlouho hrající umělce.

Jestliže má být „The Final Battle“ skutečně poslední deskou kapely, je logickým završením kariéry. Stryper spojili současnost s vlastní historií, nebýt soudobého zvuku, který je jiný než na starých deskách, mohla by klidně nahrávka vyjít i v osmdesátých letech. Není to ke škodě věci. Stryper se nadobro vzdali jakéhokoliv hledání nových cest, experimentů a zkoušení dříve nepoznaného. Drží se svého kopyta a dělají to, co vždy uměli nejlépe i za cenu, že fanoušky připravují byť o drobný moment překvapení.

Jan Skala             


www.stryper.com

YouTube ukázka - Same Old Story

Seznam skladeb:
1. Transgressor
2. See No Evil, Hear No Evil
3. Same Old Story
4. Heart & Soul
5. Near
6. Out, Up & In
7. Rise To The Call
8. The Way, The Truth, The Life
9. No Rest For Wicked
10. Till Death Do Us Part
11. Ashes To Ashes

Sestava:
Michael Sweet - zpěv, kytara
Oz Fox - kytara
Perry Richardson - baskytara
Robert Sweet - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 46:22
Label: Frontiers Music
Země: USA
Žánr: hard rock/glam metal

Diskografie:
1984 - The Yellow And Black Attack
1985 - Soldiers Under Command
1986 - To Hell With The Devil
1988 - In God We Trust
1990 - Against The Law
2005 - Reborn
2009 - Murder By Pride
2012 - The Covering
2013 – Second Coming
2013 - No More Hell To Pay
2015 - Fallen
2018 - God Damn Evil
2020 - Even The Devil Believes
2022 - The Final Battle

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.11.2022
Přečteno: 812x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09565 sekund.