Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AVANTASIA - A Paranormal Evening With The Moonflower Society

Tobiase Sammeta považuji za nejvýraznější osobnost melodického metalu od přelomu milénia. Jelikož se domovská kapela Edguy z dlouhého spánku zatím probrat nehodlá, přichází na řadu další dílo Avantasie, deska s předlouhým názvem „A Paranormal Evening With the Moonflower Society“, kterou Sammet považuje za nepřímého nástupce desky „Moonglow“ z roku 2019, s čímž lze snadno souhlasit. Z prvních ukázek totiž nebyl cítit žádný posun v procesu skládání. Skladby klidně mohly být součástí předchozích alb Avantasie (potažmo Edguy). Power metalová „The Wicked Rule the Night“ s Ralfem Scheepersem (Primal Fear) je totální reinkarnací „Book of Shallow“ z alba „Moonglow“ (jen Mille z Kreator tam chybí), naštěstí motorová pila, kterou má Ralf místo hlasivek, stále řeže nadlidskou silou (úvodní Sammetův ječák před první slokou za zmínku stojí také) a posluchače tak drží v pozornosti.

Úvodní „Welcome to the Shadows“ má zajímavou atmosféru, ale v totožné stylové poloze začíná již čtvrté album v řadě. Zpěvačka Floor Jansen se zhostila hitovky „Kill the Pain Away“, která díky sborům a melodickém refrénu nápadně připomíná tvorbu Nightwish. Co by to bylo za album Avantasie, kdyby na něm nezpíval Michael Kiske (Helloween)? Sammet pro něho již tradičně připravil speed metalovou „The Inmost Light“ která překvapí snad jen tím, že má jen něco málo přes tři minuty a že v ní Sammet tahá vysoké tóny až z paty. Je to typická, ale stále plně fungující dýňovina, která je na každé desce, a refrén v Kiskeho podání je slast pro uši milovníka starých dobrých Keeperů. První výraznější zpomalení obstarává „Misplaced Among the Angels“, v které znovu zazní Floor Jansen. Mohla dostat mnohem více prostoru, neboť většinu zpěvu obstarává Sammet. Skladba je až přiliš ukřičená, ale své kouzlo má. Dávku hard rocku v „I Tame the Storm“ si Jorn Lande charismatickým chraplákem doslova ukradl celou pro sebe. Procítěný, ale tvrdý refrén v jeho podání dělá ze skladby jednu z nejlepších na desce.

V superlativech lze pokračovat i s uklidňující „Paper Plane“, ve které hostuje Ronnie Aktins (Pretty Maids). Skladba na první poslech není nikterak výrazná, ale jakmile si vás získá především strhujícím refrénem, tak už vás nepustí. Starý pardál Bob Catley (The Magnum) potvrzuje, že jeho hlas nestárne. Hitovka „The Moonflower Society“ je typická Avantasia ve středním tempu, která má sice chytlavý refrén, ale bohužel již x-krát slyšený. Největší kamenem úrazu je heavy metalová „Rhyme and Reason“, ve které hostuje Eric Martin (Mr. Big). Snahu o návrat do rané tvorby Edguy oceňuji, ale proč tuhle skladbu nemohl nazpívat Jorn Lande nebo Hansi Kürsch (Blind Guardian)? Martinův vokál se do skladby příliš nehodí. Škoda promarněné příležitosti pro tak jedinečný a charismatický hlas.

„Scars“ a vzal si ji na svá bedra Geof Tate (ex-Queensryche). Dostal podobně nevýraznou skladbu jako v případě hostování na albu „Ghostlights“. Přestože skladba roste každým poslechem, tak cestu k ní si hledám poměrně obtížně. Ani závěrečný Sammetův ječák mdlost a nevýraznost skladby nezachrání. Celé album zakončuje monumentální „Arabesque“, ve které Sammet spojil síly s Michaelem Kiskem a Jornem Landem. Na ploše jedenácti minut se jejich hlasy zajímavě prolínají, pokud však někdo čeká vokální souboj na úrovni epických „The Tower“, „The Seven Angels“ nebo „Stargazers“, tak může být poměrně zklamaný. Skladba (až na nečekané a velmi vkusně zakomponované dudy) nenabízí žádný výraznější moment překvapení a drží se po celou dobu ve středním tempu bez výraznějších hudebních zvratů.

Avantasia na albu nabízí jak skladby výborné, tak i takové, kterým by nějaká změna rozhodně neuškodila. Albu výrazně schází nějaký pomyslný tahák v podobě osobitých a v projektu neotřelých hlasů (Alice Cooper, Klaus Meine, Jon Oliva, ...), které by desce dodaly špetku něčeho nového a nepoznaného. Skladby se stále příjemně poslouchají a drží se v nadprůměru, nicméně je otázkou, jestli podobná recyklace předchozích desek plně odráží Sammetův potenciál.

František Šafr             

Kdo by si pomyslel, že album s tak dlouhým a tajuplně znějícím názvem bude mít tak (melodicky) stručný a jasný obsah? Německý autor tvořil novou desku ve svobodném tvůrčím rozpoložení a na jednotlivých skladbách je to znát. Nejsou zatíženy nadměrnou uměleckou ambicí, jejich podstata se naopak vrací k jednoduchosti, která si klade za úkol jediné, totiž co nejrychlejší cestou předat zdrojový kód písní. Ten je většinou odlehčeně hravý, teatrálně epický, pěvecky nadýchaný, zkrátka zábavný. V první písni „Welcome To The Shadows" ještě figurují plochy, které slibně rozjetý song zbytečně přibržďují. Vzhledem k dominantně lehkému tónu nahrávky bych oželel i urputný Scheepersův jekot v navazujícím kousku „The Wicked Rule The Night“. Poté už přijde hudební představení o několika chutných chodech, z nichž je vhodné vypíchnout mezigenderový duet „Kill The Pain Away“, skvělou speedovku „The Inmost Light“, dále kompozice „Misplaced Among The Angels“ a „I Tame The Storm“ s hitově vystřelenými refrény nebo „Rhyme And Reasons“, která pocitově evokuje tvůrčí finesy desky „Mandrake“ od Edguy (otisk tohoto alba je ostatně patrný na vícero místech nové nahrávky Avantasie). Playlist ubíhá jako horská bystřina, a tak zvlášť zamrzí jeho závěr v podobě méně průbojné stopy „Scars“, stejně jako nejdelší skladby „Arabesque“, která si pozici finišmena celé nahrávky nedokáže obhájit. Novinka Avantasie je možná ohraničena předvídatelnými autorskými mantinely, mně ale tento nesebestředný „krok zpět“ přišel náramně vhod.

Petr Štěpnička 7,5/10

www.avantasia.com

YouTube ukázka - Kill The Pain Away

Seznam skladeb:
1. Welcome to the Shadows
2. The Wicked Rule the Night
3. Kill the Pain Away
4. The Inmost Light
5. Misplaced Among the Angels
6. I Tame the Storm
7. Paper Plane
8. The Moonflower Society
9. Rhyme and Reason
10. Scars
11. Arabesque

Sestava:
Tobias Sammet - zpěv, baskytary, klávesy
Sascha Paeth - kytary
Oliver Hartmann - kytary
Felix Bohnke - bicí
Ralf Scheepers, Floor Jansen, Michael Kiske, Jorn Lande, Ronnie Atkins, Bob Catley, Eric Martin, Geof Tate - zpěv

Rok vydání: 2022
Čas: 53:32
Label: Nuclear Blast
Země: Německo
Žánr: heavy metal/hard rock/rock opera

Diskografie:
2001 - The Metal Opera, Part 1
2002 - The Metal Opera, Part 2
2008 - The Wicked Trilogy, Part 1 - The Scarecrow
2010 - The Wicked Trilogy, Part 2 - The Wicked Symphony
2010 - The Wicked Trilogy, Part 3 - Angel of Babylon
2013 - The Mystery Of Time
2016 - Ghostlights
2019 - Moonglow
2022 - A Paranormal Evening With The Moonflower Society

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.11.2022
Přečteno: 6758x




počet příspěvků: 16

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
DVDNo ja by sem chtel...13. 08. 2023 10:13 David
Musím dát za...22. 11. 2022 22:15 Terran
Postupem času...12. 11. 2022 17:56 Hellhammer
Deska krásně ubíhá.Moonflower society...12. 11. 2022 11:57 lukáš
Jannis trafil si...10. 11. 2022 12:39 Dzuzo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10125 sekund.