Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




XENTRIX - Seven Words

Jak složitá může být existence kapely napříč desetiletími, o tom by mohla vyprávět dvojice Dennis Gasser a Kristian Havard z britských Xentrix. Na povedené debutové album „Shattered Existence“ navázalo několik méně úspěšných řadovek, poté přišel rozpad, návrat a další rozpad kapely, to vše v rozmezí zhruba tří dekád. Situace se začala zlepšovat až v roce 2017, kdy do opětovně resuscitované formace nastoupil zpěvák a kytarista Jay Walsh. S ním Britové chytli druhý (nebo třetí, čtvrtý?) dech, vypustili na trh návratové album s rozhodným názvem „Bury The Pain“, na který letos navázali zápisem „Seven Words“.

Zkoušet se vklínit do současné thrashmetalové mlýnice a být přitom alespoň trochu slyšet, to je výzva pro každou kapelu, bez ohledu na její pradávné úspěchy. Britské čtveřici se to s albem „Bury The Pain“ povedlo tak napůl, nové skladby byly dobré, nějaký výraznější průvan v thrashovém undergroundu ale nezpůsobily. A protože aktuální deska plynule navazuje na předešlé hudební dění, nic zásadního se neděje ani tentokrát. Z obsahu playlistu na nás dýchne několik zásadních věcí. Kapela ve skladbách zúročila letité zkušenosti a zároveň dokázala udržet skladatelské prsty na tepu doby. Album zní současně, aniž by se podbízelo moderním trendům, zároveň slyšíme jasný příklon ke klasické thrashové škole, aniž by kapela zněla jakkoli zpátečnicky. To vše v dokonalém řemeslném provedení.

A nyní k méně pozitivním záležitostem. Hned z kraje poslechu se nelze ubránit asociačním průnikům ke spolkům jako Exodus, Annihilator nebo Metallica, z čehož plyne, že osobitost není silnou stránkou Britů. Na tom by pořád ještě nebylo nic moc špatného, horší je to s hudební kvalitou. Úvodní skladba „Behind The Walls Of Treachery“ v sobě ukrývá dlouhý kytarový nájezd prosycený melodickou hravostí, která se v průběhu alba vyloupne ještě mnohokrát. Následuje rytmická sekanina, do níž si Jay Walsh pokládá fráze zcela suverénním způsobem. A přesto se s hudbou nelze emočně propojit. Jde to zčásti na vrub neosobnímu syntetickému zvuku, ale zejména chladně servírované práci hudebníků. Walshův projev je z celkového pohledu velmi monotónní, jeho taktiku lze prohlédnout po dvou třech skladbách. Stejně tak nezaujme riffová koláž, která je svázána stereotypními vzorci a mnohdy ubíjejícím středním tempem. Proč hudebníci častěji nezavelí k rytmickému ataku, je mi záhadou. Možná v tom hraje roli věk, možná něco jiného. Moje představa o chytlavém thrashi se každopádně s tvorbou Xentrix opět nepropojila.

Petr Štěpnička             

Je jasné, že Xentrix nejsou po comebacku tak silní jako v dobách, kdy se drali mezi lídry evropské thrashové scény. Má to hned několik důvodů. Zaprvé, když vydávali první desky „Shattered Existence“ a „For Whose Advantage?“, byl thrash metal na vrcholu, oni byli mladí a snaživí a chtěli si přihřát svou polívčičku. To se jim povedlo… Zadruhé, v roce 1992 se nebáli přijít s odlišným a skvělým albem „Kin“, které je ukázalo jako mnohem sofistikovanější kapelu. A konečně zatřetí, měli ve svém středu zpěváka Chrise Astleyho, což byl pro daný žánr ideální frontman. Současný zpěvák Jay Welsch sice není žádné ořezávátko, ale jeho projev má tendenci občas sklouznout do monotónnosti, což hudbě Xentrix úplně neprospívá. Proto ani novinka „Seven Words“ nemůže být tak dobrá jako první tři alba. Ale rozhodně nejde o špatnou nebo průměrnou nahrávku. Je sice předvídatelná, postrádá moment překvapení nebo jakýkoliv progres, ovšem žánrovému fanouškovi má stále co říct. Je to ukázka práce staré thrashové školy, která je možná zamrzlá v osmdesátých letech, popírá to, kam se Xentrix chtěli dostat s „Kin“, ale stále si uchovává svou kvalitu. Mladou generaci thrashmetalistů může pořád školit v tom, jak poctivě se daný styl dá hrát, i když sklouzne jen k čistému řemeslu.

Jan Skala 7,5/10

www.xentrix.co.uk

YouTube ukázka - Seven Words

Seznam skladeb:
1. Behind The Walls Of Treachery
2. Seven Words
3. Spit Coin
4. The Alter Of Nothing
5. Everybody Loves You When You´re Dead
6. Reckless With A Smile
7. Ghost Tape Number 10
8. My War
9. Kill And Protect
10. Anything But The Truth

Sestava:
Jay Walsh - zpěv, kytara
Kristian Havard - kytara
Chris Shires - baskytara
Dennis Gasser - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 47:00
Mix, mastering: Andy Sneap
Label: Listenable Records
Země: Velká Británie
Žánr: thrash metal

Diskografie:
1989 - Shattered Existence
1990 - For Whose Advantage?
1992 - Kin
1996 - Scourge
2019 - Bury The Pain
2022 - Seven Words

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.11.2022
Přečteno: 4885x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
XentrixXentrix-sedm...28. 11. 2022 10:15 Martin Fiala
Xentrix se fakt...25. 11. 2022 19:52 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08881 sekund.