RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TRNY & ŽILETKY - Třetí hlas

Slogan, který Trny & Žiletky použily před pěti lety pro svůj eponymní debut („Tohle je metal z Trnů a Žiletek. ostřejší skalpelu, rychlejší než žralok, tvrdší jako kladivo!) byl naprosto vystihující v době vzniku, nebylo na něm nic potřeba měnit po vydání předloňského alba „Podměstí“, snad jen zásluhou užití rulíku zlomocného přibyla špetka intenzivnějšího jedu, a po vydání třetího alba „Třetí hlas“ opět zcela odpovídá tomu, co se na albu děje, byť postihnout rozměry toho, co se na desce přesně odehrává, je velice obtížné. Do světa Trnů & Žiletek vstoupil významný element, který mohl z nekompromisního a hrubého výrazu nějaký osten ubrat. Klávesy a řada samplovaných zvuků přinesly bohatší atmosféru, ale z temného, agresivního a až depresivního výrazu Trnů & Žiletek neubraly ani špetičku.

Osobitost uskupení kolem zpěváka Dark Gamballe Deseda vychází z dokonalého spojení velice hrubé, depresivní a přitom pohlcující muziky, se svébytnou příběhovou poezií a jejím nezpěvným přednesem, plným totálně vyhrocených emocí. Prazáklad by možná bylo možné najít kdesi u black metalu, obzvlášť když se rytmika Trnů & Žiletek pustí do divokého nářezu, nicméně jakékoli škatulky jsou příliš úzké a nad vším stojí drásavá atmosféra. Desed systematicky vše drtí, ať už ve valivě rozvážném tempu vypráví o tom, jak třetí hlas promluvil („Třetí hlas“), když s vichřicí bicích vám zamotá hlavu hypnotickým steskem při lovu velryb („Mysl a maso“), která dostává důležitý třetí rozměr díky náladotvorným zvukům, v drásavě militantní palbě („John B. miluje válku), nebo když v melodicky uvolněnějším a přitom emotivně nejvyhrocenějším kousku (Nekonečný“) rozjímá o osudu. Při tom všem (a je toho ještě daleko víc) z jeho hlasu a svébytného projevu, při kterém si dává záležet na každém jednotlivém slově, takže jeho obratnému a vskutku neotřelému zacházení s češtinu je i přes velmi hrubý kabát dokonale rozumět, jde chvílemi nefalšovaná hrůza, podtržená podobně zabarvenými depresivními tóny.

Pokud vydavatelská firma v souvislosti s „Třetím hlasem“ použila okřídlené rčení o tom, že třetí album rozhoduje o kapele, troufnu si tvrdit, že pro Trny & Žiletky to neplatí. Pro ně totiž neplatí žádná pravidla a už debut rozhodl o tom, že tahle kapela si bude žít (zřejmě navždy) sama ve svém nenapodobitelném světě. A že je při tom stále lepší a intenzivnější, o tom je zcela neuchopitelné album „Třetí hlas“.

Savapip             


trnyaziletky.cz

YouTube ukázka - V ateliéru madam Magnoliové

Seznam skladeb:
1. Třetí hlas
2. Maso a mysl
3. V ateliéru madam Magnoliové
4. John B. miluje válku
5. Chlapec
6. Mimikry
7. Dech ryby a křik motýlů
8. Mezi dvěma frontami
9. Nekonečný

Sestava:
Desed - zpěv
Majkl – kytara, baskytara, samply
A2V – klávesy,samply
Paull Black - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 46:59
Label: Magick Disk Music
Země: Česká republika

Diskografie:
2017 – Trny & Žiletky
2020 - Podměstí
2022 – Třetí hlas

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.11.2022
Přečteno: 2129x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09448 sekund.