RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RAMCHAT - Krveľ

Od vydání minulého alba Ramchat uběhly dva roky, kapela je ve stejné sestavě a důvodů k tomu, aby na světě stále bylo neveselo, je čím dál tím víc. Ve světle těchto faktů je celkem snadné odhadnout, že pětice pohanů z okolí slovenského Martina a Žiliny bude na novince "Krveľ“ věrně sledovat cesty, které je provedly albem „Znelo lesom“. Booklet alba je vyveden v podobně neutrálních barvách, skličující atmosféra je upředena ze stejných temných vláken a hudba je důrazná a plná strachu, přesně tak, jak je u Ramchat zvykem. Kapele se daří držet tradičně vysokou laťku nápadů a prezentovat je s maximální intenzitou, tak, aby každý z jednotlivých songů naplno jitřil emoce, takže album „Krveľ“ bude patřit k těm, které posluchače rozhodně nenechají neutrálním.

Vstupní klavírní motiv ve skladbě „Mreli“ může budit dojem, že Ramchat trochu ustoupili od svého nekompromisního výrazu, ale narůstající osudovost skladby, monumentální vokál, ubzučená kytara, bobtnající důraz bicích, to vše nevyhnutelně směřuje k typickému drtivému tlaku, který je ještě umocněn alarmujícím textem. Propojení hudební a lyrické složky je jedna z nejsilnějších zbraní kapely – pozorně poslouchejte mrazivě tragický příběh o smlouvě s démonem „Mord“, coby jednu z nejvýraznějších položek alba a sledujte dramaticky uchroptěné vyprávění s nasekanými riffy, proměnlivou strukturu skladby a napětí vytrvale narůstající až do skvěle vygradovaného finále, a naléhavé „…neberte mi syna…“ vám bude ještě dlouho drnčet v hlavě. Byť se kvalita alba drží na vysoké úrovni od úvodní skladby, měl-li bych si pohrávat s myšlenkou na pomyslný vinyl, častějšího přehrání by se dočkala strana B, tedy druhá polovina alba (byť zásadní sdělení „…najväčší nepriateľ človeka je človek…“ zazní v houževnatě hutné „Ani majster ani žiak“ v první půli). Důvodem je skutečnost, že vláčnější „Prišli ukradnúť slnce“, melodická hra s čísly v nejjedovatějším kousku kolekce „Už ti nepatrí“ se skvěle surově riffujícími kytarami a až do morku kosti zalézajícím skřípavým vokálem, a finální až hystericky vyhrocený čarodějnický příběh „Krveľa“ jdou v pocitech až na dřeň.

Z Ramchat jde strach. Z jejich hudby, z jejich příběhů, ze způsobu, jakým je prodávají. To, že tenhle pocit sálá z pódia při živých vystoupench, nepřekvapí. To, že vás obklopí i v důvěrně známém prostředí vlastního obýváku nejlépe vypovídá o dalším skvělém zářezu do diskografie Ramchat.

Savapip             


FB RAMCHAT

YouTube ukázka - Mord

Seznam skladeb:
1. Mreli
2. Krútňava
3. Ani majster, ani žiak
4. MestoBes
5. Mord
6. Miesto, kde umierajú piesne
7. Prišli ukradnúť slnce
8. Už ti nepatrí
9. Krveľa

Sestava:
Martin Valkár- zpěv
Pavel Baričák – kytara, kalimba, šamanský buben,zvonky
Viťo Kotrík - kytara
Rišo Pokorný - baskytara
Mišo Goldberger - bicí

Hosté:
Lenka Verešová – zpěv (3,8,9,)
Martin Cibulka - klávesy

Rok vydání: 2022
Čas: 41:22
Label: Hladohlas
Země: Slovensko

Diskografie:
2016 – Atrana
2017 – Nepočaria
2020 – Znelo lesom
2022 – Krveľ

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.11.2022
Přečteno: 2452x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08868 sekund.