RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WARNA - Castellum

Len sila v nás svetlo nám dá,
peklo a zlo vyženie z nás…


Podle debutového alba „Castellum“ nemám úplně pocit, že by slovenská čtveřice Warna měla potřebu za každou cenu od sebe odhánět síly pekelné. Její výpravné spojení heavy metalu a blacku s horrorovou atmosférou sice nemá potřebu přímo vzývat démony, ale mystičnost a potemnělost je jednou z nejzásadnějších položek výrazu kapely, takže spojení s tajemnými příběhy jednoznačně cílí na příznivce temnějších stránek lidské povahy i hudby.

Pokud se vám při tomto popisu vloudilo do podvědomí jméno krále horroru King Diamonda, nejste vyloženě na špatné cestě, nicméně pojítkem je především strachopudná atmosféra a Warna na to jde z hodně jiné strany. Jednak dobře sladěné duo Juraj Šimek a Nicolleta Hordin nemá tak signifikantní, pronikavé a výpravné hlasy, a byť s nimi (zejména Juraj) přispívají k dostatečné barevnosti nahrávky, přece jen hrají víc na konzistentní zastřenou atmosféru, než na extravaganci a vokální ekvilibristiku. I hudebně (nápadově a celkovým provedením) působí „Castellum“ skromnějším dojmem – je možná škoda, že Warna se vytrvale drží nepříliš ohebného výrazu a nepustí do svých nálad víc opulentnosti a mohutnosti, která by nemusela ani příliš nabourávat určitou syrovost s kořeny v black metalu. U nápěvu závěrečné „Mesačné balady“, u středověkem vonící položky „Pomstou hnaný“, či u vláčného refrénu pestré a rytmicky i melodicky výrazné „Bludičky“ coby jedné z nejzapamatovatelnějších skladeb se přímo nabízí, aby kapela ještě více přifoukla působivou atmosféru. Především díky tomu jako ideální reprezentativní položka nabídnutého menu vychází agresivně akční a přímočará „Za všetkých zabitých“, či riffovka „Pod nočnou oblohou“ s výbornou sólovou kytarou, sympaticky uskřípaným vokálem i chuťově skvěle sladěnou duetovou pasáží. Do skromněji pojatého výrazu (klidně začněte u minimalisticky mrazivého bookletu) zapadá i řada občas lehce naivních a nekomplikovaných instrumentálních ploch, díky čemuž je jasná jedna věc – Warna ví, co dělá, a ví, co dělat chce. Její výrazový svět je možná trochu skromnější (byť využití xylofonu není úplně tradiční) a frázování sem tam trochu svérázné, ale to naštěstí nesměřuje k tomu, aby atmosféra alba „Castellum“ přišla o svoje svébytně přesvědčivé kouzlo.

„Castellum“ má tah na bránu, nápad, energii i osobitost. To vše slouží k tomu, aby nejzásadnější složka, tedy temná, trochu depresivní atmosféra plná strachu, mohla plně působit. Zatáhněte závěsy, zapalte svíčky a můžete se s debutem slovenské Warny příjemně bát.

Savapip             


FB WARNA

YouTube ukázka - Pod nočnou oblohou

Seznam skladeb:
1. Temný sen
2. Bludička
3. Pomstou hnaný
4. Za všetkých zabitých
5. Pod nočnou oblohou
6. Búrka svet očistí
7. Pokiaľ pieseň nedokončí
8. Mesačná balada

Sestava:
Juraj Šimek – zpěv, baskytara, xylofón
Nicoletta Hordin - zpěv
Jozef Mihálik - kytara
Mykola Hordin - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 44:14
Label: Hladohlas
Země: Slovensko

Diskografie:
2022 - Castellum

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.12.2022
Přečteno: 1091x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10316 sekund.