TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




David JEŽEK (SIGHTLESS ERA) - Nic se nevyrovná pocitu, kdy vidíte výsledek vaší práce

Sledovat příběh metalcorových Sightless Era z Třebíče je jako pozorování vývoje česrtvě zasazeného semínka, které se má hodně aktivně k životu – první zprávy na vševědoucí síti se objevily letos na jaře, od té doby stihlo původní duo představit pětiskladbové debutové EP a rozrůst se na aktuální čtveřici. Uvidíme, kam další osud kapelu zavede, ze slov kytaristy Davida Ježka je zjevné, že Sightless Era vědí, co chtějí.

Co byl pro tebe hlavní impuls k tomu, aby sis založil vlastní kapelu?
Hlavním impulsem byla touha začít hrát tvrdší muziku. Vždycky jsem měl rád především žánry metalcore/deathcore a založit si takovouto kapelu se mi povedlo až s naším vokalistou Sebastianem Pevným. Se Sebastianem jsme se oba shodli na stylu, který chceme hrát a jakým směrem se má kapela ubírat.

Původně jste Sightless Era prezentovali jako dvojčlenný studiový projekt, aktuálně jste se rozrostli na čtyřčlennou kapelu. Jaká byla původní myšlenka, plánoval jsi podobnou cestu? Bylo obtížné najít k sobě spoluhráče, kteří cítí muziku podobně jako Ty?
Plánovali jsme najít spoluhráče. Je velice obtížné najít lidi, kteří jsou zároveň dobří muzikanti, baví je a chtějí investovat spoustu času a úsilí do kapely, rozumíte si s nimi a dokážete se společně domluvit. Proto jsme byli připraveni i na variantu, že najít spoluhráče bude trvat hodně dlouho a začali jsme jako studiový projekt. V dvoučlenném složení jsme nahráli celé EP, natočili klip, lyric video a kytarové playthrough. Postupem času se k nám nejdříve přidal Marcel Vacek na pozici druhé kytary. S Marcelem jsem se seznámil v rámci jednoho projektu v Brně. Jelikož jsme si s Marcelem rozuměli, nabídl jsem mu možnost přidat se k nám. Největší problém byl najít bubeníka. Bubeníci tohoto žánru jsou „ohrožený druh“. (smích) Po zhruba roce, co jsem obepisoval všechny bubeníky z okolí, se konečně zadařilo a připojil se k nám Ondřej Svoboda.

V jakém složení Sightless Era nyní působí, předpokládáš, že se noví členové zapojí i do tvůrčího procesu nebo hodláš zůstat hlavním mozkem kapely?
Nyní jsme ve složení dvě kytary, bicí a zpěv. Dále by se k našemu týmu dal započítat můj kamarád Dominik Šidlo, který nám pomáhá jako manažer. Díky němu jsme se dostali trochu více do povědomí. Hlavním mozkem kapely pravděpodobně zůstanu já, ale do samotného tvůrčího procesu se zapojí samozřejmě i ostatní členové kapely, aby mohla být naše hudba více různorodá.

Máš zkušenosti z crossoverových, death metalových i metalcorových kapel. V čem jsou Sightless Era jiní oproti tvým předchozím štacím?
Hlavní rozdíl vidím ve společném cíli. V předchozích kapelách měl každý člen nastavené cíle jinak vysoko. Každý měl trochu odlišnou představu, jaký styl chce hrát, a ne všichni členové byli ochotni dát do kapely aspoň polovinu toho, co jsem do ní dával já. Se Sightless Era cítím snahu a chuť pracovat na kapele, abychom ji mohli posouvat stále na vyšší úroveň.

Bráníš se inspiracím nebo jsou tvoje hudební chutě postavené na konkrétních vzorech?
Při skládání jsem samozřejmě z části ovlivněný hudbou, kterou poslouchám. Inspiruji se oblíbenými kapelami jako například Currents, Polaris, Fit For An Autopsy nebo Periphery. Vlivy těchto kapel se dají určitě slyšet v některých kytarových riffech nebo nápadech na našem EP.

Poměrně záhy po vzniku kapely jste vydali pětiskladbové EP „Revelation“. Měl jsi skladby či jejich základy připravené ještě před tím, než jsi založil Sightless Era a upravoval jsi je pro potřeby kapely, nebo jde o písně, které jsi psal už vyloženě „na tělo“ své vizi o Slightless Era?
Dvě skladby z našeho EP jsem měl připravené už před založením Sightless Era. V té době jsme hráli ještě jako skupina Iron Soul. Než jsme je stihli dokončit a nahrát, tak jsme se rozpadli. Skladby jsem dokončil a přidal k nim ještě další tři nové až ve složení Sightless Era. Ve spolupráci se Sebastianem, který složil texty a veškeré zpěvové linky, jsme všech pět skladeb nahráli v mém domácím studiu. Za skvělý zvuk vděčíme Tomáši Raclavskému z Babylon studia, který nám udělal finální mix a mastering.

Jak bys představil EP „Revelation“, co na něm posluchačům nabízíte?
Podle ohlasů bych řekl, že si v našem EP každý posluchač najde to svoje. Skladba „Revelation“ je pravděpodobně nejtvrdší a nabídne spíše oldschoolovější metalcore. V „Son of Misery“ a „In Your Eyes“ by mohl posluchače zaujmout melodický refrén a celkové přiblížení spíše k modernějšímu metalcoru. Milovníci složitější muziky a nepravidelných rytmů určitě zaujme skladba „Silence of the Lambs“, která je složená v 7/8 taktu. Skladba „Incarceration“ může nabídnout pomalejší a houpavější riffy a náš první experiment se syntezátorem.

Patříš ke generaci, v níž se řada muzikantů kloní k tomu, že singly a klipy jsou důležitější než ucelené album. Souhlasíš s touhle teorií, nosíš v hlavě myšlenku na klasickou řadovou desku nebo je pro tebe přijatelnější zásobovat fans průběžně novými skladbami?
Jsem určitě pro vydávání singlů a klipů. Pro začínající kapelu jako jsme třeba i my to má podle mě rozhodně větší smysl. Abychom se dostali co nejvíce do povědomí, tak je důležité vydávat hudbu pravidelně a zásobovat s ní fanoušky. Celé album bychom určitě také chtěli nahrát a vydat, ale to až někdy v budoucnu.

Ke skladbě „Son Of Misery“ jste natočili videoklip s poměrně depresivním námětem. Jde o konkrétní příběh z tvého okolí nebo fikci? Je dění ve tvém okolí a ve tvém životě největší zdrojem témat pro tvoji hudbu?
Námět a samotná myšlenka co je za klipem, je opravdu depresivní a jestli se jedná nebo nejedná o fikci odpovím takto: mě samotného se naštěstí podobná situace nedotkla, ale za život jsem potkal spoustu lidí s problémem, který se snažíme v klipu zachytit. Co se inspirace týče, je dění okolo mě velkou inspirací. Myslím, že texty většiny umělců odráží dnešní dobu, tak by to mělo být.

Je hodně složité se v současné době pro mladou začínající kapelu prosadit? Co pro tebe bylo na dosavadní hudební cestě nejobtížnější a z čeho jsi měl největší radost?
V dnešní době je hodně obtížné se prosadit. Trh je přesycený a konkurence je obrovská. Nejtěžší je být v něčem originální, přinést do hudby něco nového a vyčnít tak z davu milionů podobných kapel. Pevně věřím, že nám se to podaří, a najdeme způsob, jak prorazit do světa. Na dosavadní hudební cestě pro mě bylo nejobtížnější najít správné členy pro kapelu. Největší radost jsem měl z pohledu a poslechu natočených klipů a kytarového playthrough. Nic se nevyrovná pocitu, kdy vidíte výsledek vaší práce, na které jste se nadřeli a dali do ní spoustu času a energie.

Jaké mají Sightless Era plány do budoucna?
Chceme co nejvíc koncertovat, kde to jen půjde. V tenhle moment děláme na nových skladbách a makáme na zkušebně, abychom mohli ukázat, co v nás je, ať už v nějakém klubu nebo na festivalu. Další plán do budoucna je vydávání singlů a klipů. Máme naplánovanou spolupráci se zpěvákem jedné poměrně úspěšné tuzemské metalcorové kapely, víc detailů zveřejníme brzy na našich sociálních stránkách.

Savapip             


FB SIGHTLESS ERA

YouTube ukázka - Son Of Mysery

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.12.2022
Přečteno: 876x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.43746 sekund.