3.02.2023
GLENN HUGHES
Přestože deska "Radiance" kapely The Dead Daisies je pouze ..více

3.02.2023
QUEENSRŸCHE
Zdá se vám bývalý zpěvák této seattleské legendy ..více

3.02.2023
MR. BIG
Kytarista amerických hardrockerů Paul Gilbert vzdá poctu ..více

3.02.2023
METAL CHURCH
Spekulace o tom, že se nástupcem zesnulého Mikea Howeho ..více

3.02.2023
KINGDOM COME
Bubeník James Kottak zůstává členem kapely. Alespoň ..více

3.02.2023
THUNDERMOTHER
Švédská formace zažívá kruté časy. Kytaristka a ..více






Ronnie ROMERO - Raised On Heavy Radio
Recenzent zasedlej určitě není, to by Romera p ..

ARAKAIN, #ČERNÁ - Praha, O2 Universum, 28.1.2023
Na koncert jsem se těšil. Seznam skladeb neřeš ..

KABÁT - El Presidento
Jestli neslyšíš, že refrén Japonce je jako vy ..

Ronnie ROMERO - Raised On Heavy Radio
Recenzent je nějak zasedlej ne? Hlasově se tomu ..

DOKKEN - Breaking The Chains
Docela kvalitní fošna na debut.Starší nahrávk ..

DOKKEN - Breaking The Chains
U Dokken je na prvních nahrávkách v sestavě kd ..

DOKKEN - Breaking The Chains
A tak to snad ne...:-) ..

DOKKEN - Breaking The Chains
Poison a Cinderella jsou poslouchatelní i dneska! ..

DOKKEN - Breaking The Chains
Proti tvorbě Dokken v osmdesátkách jsou všichn ..

MAGIC OPERA - Battle of Ice
Se zvukem si asi pohrát šlo, to mi ale nevadí. ..




Za poslední měsíc:
Redaktorská bilance roku 2022 - Jan Skala
2353x

Redaktorská bilance roku 2022 - Tomáš Marton
1718x

Redaktorská bilance roku 2022 - Petr Štěpnička
1517x

Redaktorská bilance roku 2022 - Savapip
1487x

DEPRESY - Psycold
1209x

Redaktorská bilance roku 2022 - Moloch
1110x





článků celkem: 9638
recenzí: 7990
reportů: 592
rozhovorů: 600













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


SODOM - Better Off Dead

Masivní úspěch zápisu „Agent Orange“ německé sodomity lehce zaskočil. Obrovský nárůst popularity dokáže málokdo ustát bez hnutí brvy, a protože metaloví hudebníci většinou spadají do bohémské sféry, řeší vzedmutí tlaku podpůrnými látkami, nejčastěji chlastem. K milovníkům špiritusu patřili i Tom Angelripper a Chris Witchhunter, což se podepisovalo na jejich živém hraní. A protože disciplinovanější kytarista Frank Blackfire nehodlal přihlížet tomuto úpadku, vřele přijal nabídku Mille Petrozzy, který jej zlanařil do slovutných Kreator. Problém byl v tom, že se to stalo pouhé tři týdny před turné sodomitů se Sepulturou. Angelripper byl pořádně naštvaný, vztek ale musel jít stranou, protože bylo nutné hledat kytaristu, který se bude schopný naučit songy kapely během šibeničně krátké doby.

Nového člena, který vypomohl alespoň s živým hraním, se podařilo nalézt v osobě Uwe Baltrusche z formace Mekong Delta. Díky němu se nemuselo rušit turné, které trvalo osm týdnů a v němž Němci trávili čas společně se Sepulturou v malém busu, což se neobešlo bez určitého napětí. Zvěsti o vzniklém nepřátelství mezi kapelami ale frontman Sodom vehementně popírá. K přípravě další studiovky se poté povedlo zlanařit kytaristu Michaela Hoffmanna, kterého si Angelripper stáhnul ze spřátelených Assassin (tedy spřátelených alespoň do té doby). O vyloženou výhru ale nešlo, jelikož Michael brzy prchnul do Brazílie, kde mu bylo nabídnuto místo producenta (a možná v tom sehrála roli ženská). To se nicméně stalo až po nahrání čtvrté řadovky s titulem „Better Off Dead“, již německé trio vydalo rok po výherním zápisu „Agent Orange“.

Ke cti Sodom budiž přičteno, že se nevydali úplně stejnou cestou. Leč nastolené ústupky nevedly k vyloženě pozitivnímu výsledku. První problém je ve zvukové stopě (kupodivu opět pod taktovkou Harrise Johnse), ze které vystupují Witchhunterovy bicí na úkor Hoffmannovy kytary, jež zní neprůbojně nejen produkčně, ale i stylově. V úvodních skladbách to díky intenzivní rytmické smršti tolik nevadí. „An Eye for an Eye“ projede žánrovou škálu od punku a speedu až k thrash´n´rollu (inspirace Motörhead přetrvává), a ještě o kousek lepší „Shellfire Defense“ zaujme díky přepouštěným slokovým, resp. spádovým bridgeovým riffům.

„The Saw Is the Law“ je inspirovaná klasickým hororem, ve kterém hraje hlavní roli motorová pila. Jde o působivou šlapavou věc s jedinou nevýhodou, kterou je nepříliš povedený refrén. Vyřvávání titulu skladby mají sodomité v oblibě, tato líná strategie je ale vždy hrou na hraně, která jednou vyjde (viz titulní věc alba), jindy ne, což je právě případ daného songu. Pro následující coversong „Turn Your Head Around“ sáhli Němci opět do metalografie Britů Tank. Výběr byl tentokrát lepší, ale protože se dostáváme mimo thrashové území, nemá zařazení coveru do vnitřních útrob playlistu valný smysl (platí to i pro druhou - už zcela zbytečnou - předělávku, kterou je kus „Cold Sweat“ od Thin Lizzy). Album tím získává roztříštěný dramaturgický charakter, což jenom potvrzuje teorii, že se německá formace při tvorbě této desky nenacházela v optimální formě.

Stopa „Capture the Flag“ je pozoruhodná riffovou plochou, která připomíná šlapavý úsek songu „Šeherezád“ od Arakainu. Ještě pozoruhodnější je skutečnost, že tuzemská kapela vydala svoje album před Němci (jde s velkou pravděpodobností o náhodu, v recenzi se to ale „hlásit“ musí). Ve zbytku playlistu na nás čeká několik typických – a postupem času velmi zaměnitelných – skladeb kapely, dočkáme si i dalších odskoků k „Motörhead punku“ nebo heavy metalu, z nichž jeden vystupuje nejen z této desky, ale i z celé metalografie Sodom. Skladba „Resurrection“ je mimořádně netradičním příspěvkem, ve kterém krom volného tempa zazní i sborové vokály. Vše začne dávat smysl při zjištění, že inspirací pro sepsání písně bylo úmrtí Tomova otce. Proto na tuto skladbu nelze nahlížet jakkoli kriticky.

Což se ale netýká posuzování alba jako celku. Není divu, že pro fanoušky, kteří očekávali thrashový nápor ve stylu agenta pomeranče, byla tato deska spíše zklamáním. Jenže pozice kapely byla v té době natolik silná, že mohlo jít maximálně o pouhý záchvěv otřesů v jejích základech. Angelripperova nátura byla navíc zocelená daleko těžšími věcmi (např. desetiletému hákování v dolech), a tak došlo k rychlému oklepání a velmi brzké nápravě nepříznivého stavu věcí.

Petr Štěpnička             


sodomized.info

YouTube ukázka - celé album

Seznam skladeb:
1. An Eye for an Eye
2. Shellfire Defense
3. The Saw Is the Law
4. Turn Your Head Around
5. Capture the Flag
6. Bloodtrails
7. Never Healing Wound
8. Better Off Dead
9. Resurrection
10. Stalinorgel

Sestava:
Tom Angelripper – zpěv, baskytara
Michael Hoffmann – kytara
Chris Witchhunter – bicí

Rok vydání: 1990
Čas: 49:12
Produkce: Harris Johns
Label: SPV/Steamhammer
Země: Německo
Žánr: thrash metal

Diskografie:
1986 - Obsessed By Cruelty
1987 - Persecution Mania
1989 - Agent Orange
1990 - Better Off Dead
1992 - Tapping The Vein
1994 - Get What You Deserve
1995 - Masquerade In Blood
1997 - Til Death Do Us Unite
1999 - Code Red
2001 - M-16
2006 - Sodom
2007 - The Final Sign Of Evil
2010 - In War And Pieces
2013 - Epitome of Torture
2016 - Decision Day
2020 - Genesis XIX

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.01.2023
Přečteno: 631x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Po Agentovito byl velký...27. 01. 2023 11:18 David
Já jsem se k...26. 01. 2023 19:43 htaedas
Mí první Sodom....26. 01. 2023 19:32 rumcajs
V době vydání...26. 01. 2023 8:13 htaedas
Dobrá deskaOproti Agentovi...26. 01. 2023 6:59 David Svoboda


 
Metalforever.info © 2006 - 2023     RSS - články

stránka byla načtena za 0.47118 sekund.