DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SAPHET - Fantom smrti

Smrt – smrt, smrt - všude samá smrt
Smrt – smrt, smrt - všude samá smrt…


Není těžké si domyslet, jaké bude hlavní téma nového alba pražských Saphet, se kterým kapela přichází po šestileté studiové pauze. Smrt se objevuje přímo v názvu několika skladeb a týká se téměř všech položek, které Saphet pro album „Fantom smrti“ připravili. Finální součást lidského života není úplně radostný námět a v podobném duchu se ponese i elaborát o druhém albu pražského heavy metalového septeta, byť samotné téma na tom vinu nenese.

Poměrně toporný a naivní heavy metal s poněkud rozevlátou punkovou neuspořádaností a občasným pošilháváním směrem k thrashi zní v celkovém kontextu na „Fantomu smrti“ staře (což by v zásadě nemuselo být na škodu) a neohrabaně. Nejpůsobivější položkou je stabilní rytmika, která je nejenergičtější složkou nahrávky, a energie je zásadním pozitivem, kterého mají Saphet na rozdávání. Především díky svižné rytmice (za slušné podpory ostřejších riffů) má koketování s thrash metalem logiku, svébytný půvab i určitou chytlavost, která je hluboce zakořeněná v osmdesátých letech, byť se obávám, že ani v tehdejším metalovém entusiasmu by Saphet neměli kdovíjakou šanci ohřát se na výsluní. V rámci agresivnějšího žánru chybí kapele celkový důraz, z pohledu heavy metalu výraznější nápad – to, že se hlavní slogan skladby „Všude samá smrt“ (coby svým způsobem hlavní nepřeslechnutelné položky) do hlavy protluče, je dané spíš jeho zarputilým opakováním, než nějakou zásadnější hudební myšlenkou. Potenciál, dřímající v možnosti využít dva vokalisty, totálně hoří. Staticky neohebný mužský vokál je naprosto nezáživný, pružnější ženský hlas vnese do skladeb o něco víc života (a díky tomu není problém skousnout jeho sice sporadickou, ale nepřesvědčivou teatrálnost), ale nemá sílu na to stát se hybnou silou kapely. A co je nejvíc zarážející, ve společných pasážích nedojde ani na jiskřivý souboj, ani na přitažlivou harmonii, oba pěvci jako by nebyli schopni najít společnou cestu, která by desku po vokální stránce alespoň trochu nakopla. Život jim však neulehčují ani kompozice, z nichž vyrazit životní jiskru by, obávám se, měli problém i daleko silnější a osobitější křiklouni, což umocňuje i v rámci macešského zacházení s mateřštinou občasné za uši tahající frázování. Zvuk nahrávky může (asi cíleně) evokovat osmdesátá léta, nicméně v kontextu celého díla i ten působí tak nějak nedotaženě. Alarmující může být i fakt, že nejnadějnější položka celého alba, přímočará skladba „Vlkodlak“, která jako jediná nabídne zajímavější vývoj a gradaci, nepochází z dílny Saphet…

Pokud ve finální autobiografické a průhledné rádoby hymně „Loučení se smrtí“ Saphet predikují futuristickou vizi, že „…Saphet tu není, ale jeho metal, jeho metal bude žít dál…“, tak, ač bych to kapele (jako každému, kdo má chuť a odvahu vylézt s vlastní kůží na trh) přál, obávám se, že s každým dalším poslechem se od tohoto cíle nenávratně vzdaluje.

Savapip             


FB SAPHET

YouTube ukázka - Loučení se smrtí

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Fantom smrti
3. Alpanu
4. Kostel
5. Válka o krev
6. Všude samá smrt
7. Vlkodlak
8. Záchranář
9. Na konci cesty
10. Loučení se smrtí

Sestava:
Michaela Kolská - zpěv
Petr Machaň - zpěv
Libor Kleisner - kytara
Michal Kocum - kytara
Olin Rokyta - kytara
Stanislav Havel – baskytara, kytara
Martin Růžek - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 37:34
Země: Česká republika

Diskografie:
2016 – Východ z temnoty
2022 – Fantom smrti

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.12.2022
Přečteno: 624x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10905 sekund.