3.02.2023
GLENN HUGHES
Přestože deska "Radiance" kapely The Dead Daisies je pouze ..více

3.02.2023
QUEENSRŸCHE
Zdá se vám bývalý zpěvák této seattleské legendy ..více

3.02.2023
MR. BIG
Kytarista amerických hardrockerů Paul Gilbert vzdá poctu ..více

3.02.2023
METAL CHURCH
Spekulace o tom, že se nástupcem zesnulého Mikea Howeho ..více

3.02.2023
KINGDOM COME
Bubeník James Kottak zůstává členem kapely. Alespoň ..více

3.02.2023
THUNDERMOTHER
Švédská formace zažívá kruté časy. Kytaristka a ..více






Ronnie ROMERO - Raised On Heavy Radio
Recenzent zasedlej určitě není, to by Romera p ..

ARAKAIN, #ČERNÁ - Praha, O2 Universum, 28.1.2023
Na koncert jsem se těšil. Seznam skladeb neřeš ..

KABÁT - El Presidento
Jestli neslyšíš, že refrén Japonce je jako vy ..

Ronnie ROMERO - Raised On Heavy Radio
Recenzent je nějak zasedlej ne? Hlasově se tomu ..

DOKKEN - Breaking The Chains
Docela kvalitní fošna na debut.Starší nahrávk ..

DOKKEN - Breaking The Chains
U Dokken je na prvních nahrávkách v sestavě kd ..

DOKKEN - Breaking The Chains
A tak to snad ne...:-) ..

DOKKEN - Breaking The Chains
Poison a Cinderella jsou poslouchatelní i dneska! ..

DOKKEN - Breaking The Chains
Proti tvorbě Dokken v osmdesátkách jsou všichn ..

MAGIC OPERA - Battle of Ice
Se zvukem si asi pohrát šlo, to mi ale nevadí. ..




Za poslední měsíc:
Redaktorská bilance roku 2022 - Jan Skala
2353x

Redaktorská bilance roku 2022 - Tomáš Marton
1718x

Redaktorská bilance roku 2022 - Petr Štěpnička
1517x

Redaktorská bilance roku 2022 - Savapip
1487x

DEPRESY - Psycold
1209x

Redaktorská bilance roku 2022 - Moloch
1110x





článků celkem: 9638
recenzí: 7990
reportů: 592
rozhovorů: 600













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


PUHDYS - Akustisch - Die Hits live

Pokud bychom se zmínili o všech událostech z roku 2009, tak by předchozí recenze překročila svoji kapacitu. Je nutné se ještě jednou do tohoto období vrátit a zaměřit se na jednu zajímavou nahrávku, která tehdy vznikla. Po kooperaci se symfonickým tělesem, různými techno remixy starších songů a speciálně pojatými „vánočními“ deskami kapele Puhdys jeden formát do sbírky chyběl a tím byl módní „unplugged“ záznam. Tento nedostatek byl napraven dvojalbem „Akustisch - Die Hits live“, které bylo zaznamenáno na jednom z dvaceti „neelektrických“ vystoupení - 30.4.2009 v Baunatalu.

Kapela se na koncert patřičně personálně dovybavila nad rámec obvyklé sestavy. Zpěvák Dieter Birr pozval syna Andyho, který rozšířil kytarovou sekci, klávesovou podporu získal i Peter Mayer v podobě Conrada Oleaka (syn producenta) a bubeník Klaus Scharfschwerdt byl rytmicky podpořen synem Nickem.

Po symfonickém intru celý koncert slibně rozjíždí „Königin“, což je jedna ze skladeb, která by mohla méně oddanému fanouškovi do této doby proklouznout, neb byla přifařena jen jako bonus k výběru „Puhdys - 1969-1999“. Nutno poznamenat, že by to byla velké škoda, neboť je to typicky svižný folk rockový song, který v akustické podobě ještě více rozkvétá. Překvapuje plně dynamický zvuk, čitelně oddělené nástroje (tři akustické kytary běžně v nahrávce nerozeznáte) i doprovodné vokály. Tady si studiové trio Kondren, Surrey a Oleak po předchozím zvukově zpackaném albu napravuje reputaci. Puhdys se za čtyři dekády jasně vyprofilovali do mluvčích lidí, kteří s nostalgií vzpomínají na doby svého mládí a zaniklé vlasti – NDR. Tomu odpovídají i texty několika písní, je tomu tak i v té úvodní :
„Úplně první trabant,
deset let po absolvování střední školy,
uzavřená vlast,
přísaha lidu
A za železnou oponou běžel film
o štěstí v ráji
který vůbec nebyl pravdivý“

Následuje hymna Puhdys – ikonický „Perlenfischer“ v novém provedení s dvěma linkami kláves, dotažený téměř k art rockové dokonalosti. Není co dodat ani k následující „Mein Zweites Leben“, z velmi povedeného alba „Alles Hat Seine Zeit“. V navazující „Was Bleibt“ se opět nostalgicky vzpomíná na doby dávno minulé a publikum se poprvé hlasitým zpěvem zapojuje. Novou energií oplývá další neoficiální hymna NDR, jak byla v osmdesátkách přezdívaná „Ich Will Nicht Vergessen“, ve které publikum tleskáním do rytmu pobízí kapelu k vyšším výkonům. Poněkud překvapivě je zařazena Dieterem Hertrampfem zpívaná převzatá „Hiroshima“, ve které nutno vyzdvihnout pěkně aranže perkusí a řeckého strunného nástroje bouzouki, ale někteří posluchači by jistě uvítali spíše zpracování některé ze stovek původních songů Puhdys.

I když je výběr songů inspirován samplerem „20 Hits aus 30 Jahren“, je třeba pochválit dramaturgii za zařazení aktuálnější produkce v podobě „Abenteuer“ a „Ohrwurm“, kde (nejen tam) skladby pěkně oživuje Fender piano Conrada Oleaka, které doplňují fanfárovité plochy Petera Meyera. Po energií nabitých kouscích dochází k určitému zklidnění v ohlédnutí směrem k „předrevolučnímu“ albu „Neue Helden“ zásluhou posmutnělé „Leben is Kurz“, tichou vzpomínkou na textaře Kurta Demmlera, který tragicky opustil svět dva měsíce před natáčením záznamu. Text, který před třemi dekádami stvořil, se stal jeho vlastním mrazivým epitafem :
„Život je krátký a smrt tak dlouhá,
smrt je mlčící píseň života
Tam kde se rozkládá ticho
Už není důvod proč žít.“

Druhé výlet k „Lovci perel“ v mírně zrychlené „Wenn Träume sterben“ je velmi povedené a na řadu přichází druhé smutnění s připomenutím úmrtí Johna Lennona v jedné z nejúspěšnější písni kapely „Hey John“. Oba kousky se od originálu příliš neliší, to nelze říci o závěrečné „Bis Ans Ende Der Welt“, která působí oproti originálu uvolněněji a nechybí ani pověstné saxofonové sólo, kterého se zde zhostil Peter Meyer.

K výběru písní na druhém „unplugged“ cédéčku může mít leckdo výhrady. U poslechu legendárních a milovaných folk rockových kousků „Lebenszeit“,“Alt wie ein Baum“ nebo „Wenn Ein Mensch Lebt“ všichni zaplesají, zrovna tak u živočišné „Erinnerung“ s mezihrou ve stylu world music nebo hypnotické „Geh zu ihr“ s dvojsmyslným textem. Podobné nadšení již nepanuje u zpracování „Evig Leben“ z Birrova sólového období, neboť nepůsobí nijak objevně, ani u „Regen“, které bez rytmiky působí až moc uhlazeně. Naopak strojové bicí z originál verze nesvědčí původně hard rockovému dupáku „Rockerrente“, přitom úvod s harmonikou a bouzouki má velký potenciál. V závěru lze najít i několik vyloženě sporných songů, které již v originálu nejsou žádným zázrakem a tím pádem je ani akustické pojetí nespasí. To platí o hospodské odrhovačce „Eine Frage der Ansicht“ nebo jižanské „In Tivoli“. Vyloženě o přehmatu se dá mluvit v souvislosti se zařazením stadionové halekačky „Hey, Wir Woll`n Die Eisbären Seh`n“, která si s „unplugged“ aranžemi nerozumí, nabubřelá „Das Buch“ je po letech v roli závěrečného songu již kapánek otravná. Nicméně lid obě miluje, tak tu musí být.

Akustické pojetí k písním Puhdys sedí, konec konců z drtivé části vznikly za pomocí španělky. Převážná část dostala nový rozměr díky masivnímu zvuku tří kytar a dvou nazdobených klávesových linek. O vhodnosti zařazení některých písní lze polemizovat, ovšem nelze se asi zavděčit všem. Rozhodně je nutné pochválit kvalitně sejmutý a dynamický zvuk, bez kterého byl zážitek poloviční.

Jirka Lulek             


www.puhdys.com

YouTube ukázka – Königin

Seznam skladeb:
CD 1 :
1 Auftritts-Serenade
2 Königin
3 Perlenfischer
4 Mein zweites Leben
5 Was bleibt
6 Ich will nicht vergessen (Denke ich an Deutschland)
7 Hiroshima
8 Abenteuer
9 Ohrwurm
10 Leben ist kurz
11 Wenn Träume sterben
12 Hey John
13 Bis Ans Ende Der Welt

CD 2 :
1 Erinnerung
2 Eine Frage der Ansicht
3 Geh zu ihr
4 Wenn Ein Mensch Lebt
5 Lebenszeit
6 Alt wie ein Baum
7 Rockerrente
8 Ewig leben (Machine und
9 Im Tivoli
10 Regen
11 Hey, Wir Woll`n Die Eisbären Seh`n
12 Das Buch

Sestava:
Dieter Birr – kytara, zpěv
Dieter Hertrampf – kytara, bouzouki, zpěv
Peter Rasym – baskytara, zpěv
Peter Meyer – klávesy, saxofon, flétna
Klaus Scharfschwert – bicí
Hosté :
Andy Birr – akustická kytara
Conrad Oleak – klávesy,akordeon, harmonika
Nick Scharfschwerdt - perkuse

Rok vydání: 2009
Čas: 31:01 / 54:24
Label: BuschFunk
Země: Německo

Diskografie:
1974 - Puhdys 1
1975 - Die Puhdys
1976 - Sturmvogel
1977- Rock` n` Roll Music
1978 - Perlenfischer
1979 -10 wilde Jahre
1979 - Puhdys Live (Live im Friedrichstadtpalast)
1980 - Heiß wie Schnee
1982 - Schattenreiter
1983 - Computer-Karriere
1984 - Das Buch
1986 - Ohne Schminke
1989 - Neue Helden
1992 - Wie ein Engel
1994 - Zeiten ändern sich
1997 - Frei wie die Geier
1999 - Wilder Frieden
2001 - Zufrieden?
2004 - Alles hat seine Zeit
2009 – Abenteuer
2009 - Akustisch - Die Hits
2012 - Es War schön

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.01.2023
Přečteno: 331x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Geh zu ihr - to RoBertinoTam byl zřejmě...23. 01. 2023 14:36 Lada
Geh zu ihrTo Lada: Nejenom v...22. 01. 2023 17:23 RoBertino
Geh zu ihrKdyž už Jirka...22. 01. 2023 8:38 Lada
akustický koncertKoncepce...19. 01. 2023 20:58 Jirka Lulek
Já bych bral...19. 01. 2023 15:37 GNT


 
Metalforever.info © 2006 - 2023     RSS - články

stránka byla načtena za 0.85021 sekund.