RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SOMEWHERE PLACE - Pinsnowlande

Velmi příjemné překvapení si pro powermetalové fanoušky nachystal ruský hudebník Maxim Novikov. Album "Pinsnowlande", které v závěru roku vydal jako prvotinu svého projektu Somewhere Place, je vypiplaným a zcela profesionálním dílem, přestože oficiálně v kapele figuruje pouze Maxim. Ten je schopný zastat několik nástrojů, úspěšně si pohlídat zvukovou produkci a ještě si pro radost zapět ve sborech. Na hlavní pěvecký post ale potřebuje někoho jiného, což ruský umělec vyřešil lišácky, a ku spolupráci pozval několik hostujících hrdel z domovské scény. Vznikla tím rozmanitá mozaika, jejíž pestrost dále umocňuje hudba, rozprostírající se na pomezí několika žánrů.

Hlavním stylem zůstává power metal, Maxim ale využívá každý moment k povznesení tohoto stylu na další úroveň. Úvodní dva kousky "Return to Pinsnowlande" a "Bazar´s Area" kypří symfo-speed metal, v případě druhého jmenovaného i folk. Smysluplnou pointu nicméně tvoří songwriting, jenž je prezentován na vysoké úrovni. Nejlépe si v tomto ohledu vede právě úvod nahrávky, který potěší jak příznivce melodického poweru, tak fanoušky "artověji" pojaté hudby. Po vrcholně zpěvné "Waterglare" s emo-gotickými vlivy přijde na řadu softprogová "Straight Across the Sea", ve které září hladivý hlas Petra Elfimova. Maxim jeho výkon podporuje vytříbeným skladatelstvím, v němž na jedné úrovni stojí umělecká kvalita a okamžitá líbivost. Tedy symbióza hodná mistrů.

Pomalou "Crystals Can Cry" chrání před baladickým kýčem potemnělá atmosféra a nádherné vokální linky, je ovšem pravda, že poté tvůrčí potenciál mírně upadne. Dvojice příspěvků "Even the Sky Has an Edge" a "Echo" je roztažená na čtvrthodinové ploše, ve které se ruský skladatel snaží o teatrálně dramatické představení ve stylu Savatage. V této snaze neselhává, avšak udržet napětí v celé délce skladeb nedokáže. Lépe si vede při "pokorněji" koncipovaných tónech, jak dokáže rozlučková píseň "Light Breath of Freedom", jež vlaje na vlnách pozitivní world music. Samozřejmostí je chytlavá zpěvnost a vícežánrové prvky. Menší záhadou zůstává závěrečná dvojice instrumentálek "The Gates Closed" a "Call of the Trees", které - přestože se neposlouchají špatně - jsou zbytečným protažením už tak dlouhé stopáže desky. Dramaturgická povaha nahrávky má jisté slabiny, ty jsou ale bohatě vynahrazeny podílem nadmíru kvalitního skladatelství. Povedené, a doufejme že nikoli poslední album tohoto projektu.

Petr Štěpnička             


FB SOMEWHERE PLACE

YouTube ukázka - Waterglare

Seznam skladeb:
1. Return to Pinsnowlande
2. Bazar´s Area
3. Waterglare
4. Straight Across the Sea
5. Crystals Can Cry
6. Under Gray
7. Even the Sky Has an Edge
8. Echo
9. Light Breath of Freedom
10. The Gates Closed
11. Call of the Trees

Sestava:
Maxim Novikov - baskytara, kytara, vokály

Rok vydání: 2022
Čas: 1:00:09
Produkce: Maxim Novikov
Země: Rusko
Žánr: power metal

Diskografie:
2022 - Pinsnowlande

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.01.2023
Přečteno: 1005x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.44665 sekund.